Wat is Zero Waste en wat doe ik met mijn plastic spullen?

zero waste

Helemaal geen afval meer, klinkt dat niet als een sprookje? Zero waste is een manier van leven waar ik steeds meer over hoor en lees en het is best inspirerend. Waar het in grote lijnen op neer komt is dat je je ecologische voetafdruk verkleint door geen afval te produceren. Het afval wat er is moet nuttig hergebruikt of gerecycled worden en plastic moet zoveel mogelijk worden vermeden. Het heeft ook te maken met consuminderen en op een bewustere manier kijken naar je koopgedrag.

Wat doe je met plastic spullen die je al hebt?

Toen ik zelf begon in mijn zoektocht naar minder plastic had ik het gevoel dat ik ook al mijn plastic spullen uit huis moest halen. Deze wilde ik het liefste zo snel mogelijk vervangen door duurzame spullen die niet van plastic waren. Plastic bakjes door glazen bakjes, plastic tandenborstels door bamboe en ga zo maar door. Onzin natuurlijk, want wat je al hebt kun je beter gebruiken totdat het niet meer bruikbaar is. Ook dat is onderdeel van zero waste. Gebruik daarom wat je in huis hebt totdat het versleten is. Daarna kun je de keuze maken om een duurzame, milieuvriendelijke variant te kopen.

zero waste

Zelf heb ik jaren geleden op een Tupperware party heel wat bakjes en dozen aangeschaft. Wel van plastic maar ook duurzaam omdat ze wel een leven lang meegaan. Zo heeft iedereen waarschijnlijk wel plastic spullen in huis die nog heel goed bruikbaar zijn. Houden dus!

Een zero waste lifestyle lijkt mij geweldig, maar ik durf ook eerlijk te zeggen dat ik daar nog niet eens in de buurt van zit. Elke stap is er één zal ik maar zeggen.

You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.

Jane Goodall

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.