Minimaliseren, hoe doe je dat en waar begin je mee?

Minimaliseren, je hebt het de laatste tijd vast vaker voorbij zien komen. Het komt er op neer dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt en de spullen wegdoet die niet langer noodzakelijk zijn. Het geeft meer ruimte en rust want je huis wordt een stuk overzichtelijker. Nu ben ik zelf iemand die een hekel heeft aan rotzooi in huis. Echt, er mag wel wat rondslingeren hier en daar, dat kan ook niet anders met 3 kinderen 😉 , maar soms lijkt het of ik constant aan het opruimen ben. Hoe komt dat toch en wat kan ik daar aan doen?

Door de jaren heen hebben we heel wat spullen verzameld. Spullen die we mooi vonden of die nodig waren. Maar als we eerlijk zijn, dan is het best veel, veel teveel. Ook al is het opgeruimd in kastjes of op de zolder, ik weet dat het er ligt en dat vreet energie. Herken je dit ook? Lades vol met foto’s die na jaren nog ingeplakt moeten worden. Stapels tijdschriften die al gelezen zijn, maar die toch bewaard worden want stel dat je ze nog eens wilt doorlezen. Teveel pannen, schaaltjes, glazen en ga zo maar door. Een overvolle kledingkast met kleren waarvan een groot gedeelte nooit meer wordt gedragen.

Maar wegdoen, hmm, toch nog maar niet, zonde! Prulletjes van de kinderen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En toen kwam ik ineens de documentaire Minimalism tegen op Netflix 🙂

De documentaire gaat over minimalisten die je een kijkje geven in hun leven. Hoe gaan zij om met minder spul. Ik vond het een inspirerend verhaal en vanaf toen ben ik me meer gaan verdiepen in minimalisme. Minimaliseren zoals de ‘echte’ minimalisten doen zie ik bij ons niet gebeuren maar het heeft wel iets in me losgemaakt. Niet alles wat de minimalisten uit de documentaire doen hoeft z’n plek te vinden in mijn huis. Echter, ik realiseerde me dat er wel degelijk veel ruimte voor verbetering is. Ik ben begonnen met de kledingkast en je wilt niet weten hoeveel vuilniszakken er weg zijn gegaan naar de kledingbank. En wat voelde dat lekker!

Toen ik eenmaal de smaak te pakken had begon ik het leuk te vinden en elke ruimte in huis heeft een goede ‘schoonmaakbeurt’ gehad. De kinderen hebben zelfs spul weg gedaan. En de zolder is ineens een heel stuk ruimer, de helft kon gewoon weg.

Vaak bewaar je spullen voor een later moment maar op het moment dat je het dan daadwerkelijk nodig hebt weet je niet eens meer dat je het hebt. Ook heb je vaak zoveel spul dat je niet weet waar je moet zoeken wanneer je het nodig hebt. Hoog tijd om je spullen eens onder de loep te nemen.

Maar minimaliseren, hoe doe je dat en waar begin je? Mijn ervaring is dat het het makkelijkst is om te beginnen met je kledingkast. Daarna pak je de andere ruimtes aan en stel je jezelf de onderstaande vragen.

Vragen die je helpen om te minimaliseren

 • Heb ik dit product het afgelopen jaar gebruikt?
 • Zo niet, bewaar ik dit voor sentimentele redenen?
 • Als ik nu zou gaan winkelen, zou ik het dan kopen?
 • Heb ik een ander product wat dit product kan vervangen?
 • Vind ik dit nog steeds mooi?
 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren wanneer ik dit weg doe?

Wanneer je deze vragen aan jezelf stelt wordt het een stuk makkelijker om spul weg te doen. Bewaar je iets om sentimentele redenen dan is het misschien verstandig dit nog even te bewaren. Je kunt er dan op een ander moment opnieuw naar kijken en bepalen of je het echt wilt houden of niet. Zelf had ik dozen vol met knutsels die de kinderen hadden gemaakt. Ik ben er samen met hun naar gaan kijken en uiteindelijk bleven er maar een paar dingen over die ze graag wilden bewaren. De rest kon in de container.

Kastjes zitten vaak vol met spul wat al over datum is of wat allang niet meer gebruikt wordt. Ga overal eens doorheen en check de datum.

Dingen die je direct weg kunt gooien

 • Medicijnen en vitamines: Kijk eens in je medicijnkastje of de data nog goed is of dat je het nog steeds nodig hebt.
 • Make-up: Gooi make-up wat ouder is dan twee jaar weg. De meeste make-up producten hebben een houdbaarheid van zes maanden tot twee jaar.
 • Voedsel: Haal alles eens uit de kast en gooi datgene weg waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.
 • Kleding: Breng kleding weg die je al twee jaar niet meer gedragen hebt of die niet goed meer past.
 • Oude tijdschriften en boeken: Gooi oude tijdschriften weg die je waarschijnlijk toch niet meer gaat lezen en kijk welke boeken je niet meer interessant vindt. Misschien kun je er iemand anders blij mee maken!
 • Bonnetjes en gebruiksaanwijzingen: Gooi de bonnetjes weg van producten waarvan je niet meer van plan bent ze terug te brengen naar de winkel en gooi oude gebruiksaanwijzingen weg.

Spullen wegdoen werkt echt bevrijdend. Tot nu toe heb ik er nog geen spijt van. Ik heb nog steeds veel spullen en waarschijnlijk kan er nog veel meer weg, maar ik vind dit eerst prima. Waar het om gaat is dat jij je prettig voelt met wat je hebt. Geen rommel meer die energie slurpt maar spullen waar je blij van wordt of die je graag gebruikt of echt nodig hebt. Stel jezelf dus bij een volgend winkelbezoek de vraag, heb ik dit echt nodig? Want voor je het weet heb je weer een huis vol spullen, consuminderen dus.

Wil jij ook minimaliseren en hoe pak jij dit aan? Ik ben benieuwd naar je ervaringen 🙂

Ben je op zoek naar inspiratie schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Becoming Minimalist. Je kunt hier wekelijks inspirerende verhalen lezen van mensen die bezig zijn met minimalisme en hoe zij dit in hun leven hebben toegepast.

Tip: kijk ook eens de documentaire Tidying up with Marie Kondo. Zij is opruimexpert en heeft hierover ook een bestseller geschreven.

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Minimaliseren, hoe doe je dat en waar begin je mee?”

 1. ingevandeweege avatar
  ingevandeweege

  Super! Omdat mijn intern autistje steeds alles opgeruimd en georganiseerd wil hebben, is het fijn om slechts weinig te ‘hebben’. Bij onze laatste verhuizing heb ik een heleboel weggedaan. En nu waak ik er voor dat er niet veel nieuwe spullen ons huis binnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.