Doe jij mee aan Warme Truiendag?

Nog een paar dagen en dan is het alweer zover. Warme truiendag. Aanstaande vrijdag, 10 februari, is het de bedoeling om je (extra) warm aan te kleden zodat je de verwarming een paar graden lager kunt zetten. Zo spaar je het klimaat zonder verlies van comfort. Een dag om je weer even bewust te maken van het feit dat het ook anders kan, en met het koude weer van nu wordt het deze keer een echte uitdaging.

Ter gelegenheid van de verjaardag van het Kyoto-protocol gaat a.s. vrijdag bij duizenden scholen, bedrijven, instellingen en huishoudens de verwarming één of een paar graden lager en wordt een trui aangetrokken om energie te besparen. Met de verwarming één graad lager bespaar je per graad 7% energie en dus ook 7% CO2 uitstoot.

Volgens de Algemene Rekenkamer bespaart Nederland al jarenlang minder energie dan verwacht. We gebruiken wereldwijd de meeste energie voor het verwarmen van gebouwen, in ons land gaat bijvoorbeeld driekwart van het gasverbruik in een huishouden naar de verwarming. Hier kan nog heel veel op bespaard worden.

Wie doen er allemaal mee aan Warme Truiendag?

Naast honderden basisscholen doen ook bedrijven en hogescholen mee en op veel gemeentehuizen zal de thermostaat een graadje lager worden gezet. In Zuid-Holland zijn alle basisscholen uitgenodigd mee te doen aan de Warme Truiendagflashmob, de deelnemende scholen voeren op hetzelfde tijdstip een flashmob uit op school. Ook wordt er in Leiden een flashmob door een aantal klassen uitgevoerd op een geheime centrale plek.

Het Leger des Heils vraagt mensen om een trui voor een ander te breien onder het motto ‘blij dat ik brei’. Ze hopen 125 eigen gebreide truien, mutsen en sjaals te verzamelen en deze uit te delen aan mensen die wel wat warmte kunnen gebruiken.

Waarom Warme Truiendag

Het idee van de Warme Truiendag is heel eenvoudig: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, en bespaar energie. Daarnaast kun je de actie bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen door verschillende energiezuinige acties te bedenken voor het belang van energiebesparing. Kijk bij de suggesties of laat je inspireren door acties van anderen.

Meer informatie over deze dag kun je vinden op de site van Warme Truiendag of via twitter #warmetruiendag

Wij doen in ieder geval mee, jij ook?

Ook leuk om te lezen!

E√©n reactie op “Doe jij mee aan Warme Truiendag?”

  1. Patrick Jaminé avatar

    Het is heel goed om ons bewuster te maken van onze energieverbruik. Maar waarom weer maar √©√©n dag? Het lijkt wel of we daarmee zeggen… ik heb meegedaan h√©… ik ben dus ook een groene mens. Wel, als ik een keer mijn bord afwas en de rest van het jaar niet. De schimmel zal er aanhangen en ik zal er niet uit eten. Jij wel? van een dagske besparen zullen we er echt niet komen. Bewust worden en er verder mee doorgaan. Heel het jaar en met elk soort energie. En met alles wat met milieu te maken heeft. Of het moet zijn dat we toch graag gif inademen, drinken, eten. Ja was dan dat bord ook niet meer af. Bespaar je toch op z’n minst wat water h√©.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.