Kreeg jij vorige maand een hoge energienota of viel het deze keer mee? Bij ons was de energienota lager dan vorig jaar, maar ik vond het nog steeds aan de hoge kant. Dat moet volgens mij nog wel iets lager kunnen. Zo hebben we nog steeds geen radiatorfolie achter de verwarming geplakt en ook vergeet ik vaak de thermostaat lager te zetten wanneer we een dagje weggaan š¬. Dat probleem wordt in ieder geval opgelost zodra we een slimme thermostaat hebben geĆÆnstalleerd.
Energie besparen bij het verwarmen van je woning
Wil jij ook graag een lagere energierekening? Probeer dan eens deze tips om energie te besparen bij het verwarmen van je huis.
- Stel de thermostaat in op je eigen dag- en nachtritme. Dit is het meest comfortabel en je bespaart er energie mee.
- Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden. Je kunt dit al doen ongeveer een uur voordat je op bed gaat. De warmte blijft namelijk nog wel even in de ruimte hangen. En krijg je het toch koud? Dan is een warme trui of een lekker dekentje ook een oplossing. Ik heb er inmiddels al een paar aangeschaft, en echt, daar krijg je het behoorlijk warm onder. Heb je vloerverwarming in huis? Dan kun je de thermostaat beter op 17 of 18 graden zetten, anders duurt het opwarmen te lang.
- Geef radiatoren de ruimte zodat de warmte de ruimte in kan komen. Plaats dus geen bank voor de radiator en hang er geen gordijnen voor.
- De gordijnen kun je overdag dus beter openlaten, tenminste als ze anders voor een radiator hangen, maar doe ze ‘s avonds dicht. Zo houd je de warmte beter binnen.
- Probeer de verwarming eens een graadje lager te zetten. Dit kan per jaar al zo’n 7% op de verwarmingskosten schelen. Veel mensen zijn bang dat ze het dan koud krijgen, maar er zijn genoeg manieren om lekker warm te blijven zonder de verwarming op een hoge temperatuur te zetten.
- Houd de ramen en deuren gesloten van de kamers die verwarmd worden. (uitgezonderd een ventilatierooster, die kan natuurlijk open blijven). Doe dit ook in de zomer wanneer het erg warm is. Zo houd je het in die periode juist lekker koel in huis.
- Plak radiatorfolie achter de radiator. Zo blijft de warmte beter binnen. De meeste radiators worden voor een muur of een raam geplaatst. Dit betekent dat de verwarming ook warmte uitstraalt naar de muur of het raam. En dat is natuurlijk helemaal niet nodig, je verliest daardoor warmte die je liever in je huis hebt. Je kunt dit warmteverlies voorkomen door radiatorfolie achter de verwarming te plakken. Dit is en soort zilverfolie dat de straling van de verwarming reflecteert en dat verminderd de warmtestraling enorm. Het is in huis sneller warm en het kost minder energie.
- Ben je een dagje weg, of langer? Zet de verwarming dan op 15 graden. Je kunt dit handmatig doen, maar er zijn tegenwoordig ook hele handige thermostaten die je op afstand kunt bedienen. Echt superhandig wanneer je een dag weg bent maar je wilt wel in een warm huis thuiskomen. Gewoon een uurtje van tevoren de thermostaat aanzetten via een handige app. Zo hoef je niet de hele dag voor niks te stoken.
- Investeer in vloerverwarming. Ben je toe aan een nieuwe vloer dan kun je overwegen om er vloerverwarming onder te leggen. Volgens de consumentenbond kun je hiermee wel 10 tot 15% besparen op de stookkosten in vergelijking met een gewone verwarming. Een PVC vloer zou bij vloerverwarming het meest geschikt zijn.
Op welke manieren probeer jij je huis zo zuinig mogelijk te verwarmen? Ik hoor het graag van je. En heb je nog tips dan zijn die natuurlijk altijd welkom!
Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om je energierekening omlaag te krijgen. Ben je op zoek naar meer inspiratie dan kun je hier nog meer tips vinden om te besparen op je energierekening.
Sommige links hier zijnĀ affliate links.
Geef een reactie