Droge lucht in huis? Zo los je het op!

droge lucht

Heb jij in deze winterperiode ook zo’n last van een droge lucht in huis? Het kan behoorlijk vervelend zijn omdat je er allerlei klachten door kunt krijgen zoals een droge huid en gesprongen lippen. Maar hoe kun je erachter komen of de lucht in huis te droog is? En hoe los je dit op?

Laten we eerst eens kijken hoe je erachter kunt komen of de lucht in je huis te droog is. Wat zijn de aanwijzingen hiervoor?

Zo herken je droge lucht in huis

Droge of jeukende huid

Door droge lucht droogt je huid uit, wat leidt tot jeuk en irritatie.

Gebarsten lippen

Een te droge lucht kan ook zorgen voor uitdroging van je lippen waardoor er barstjes in komen.

Statische elektriciteit:

Droge lucht kan leiden tot een toename van statische elektriciteit, waardoor je haar en kleding worden opgeladen. Hierdoor kun je schokken krijgen bij het aanraken van metalen voorwerpen. En uit ervaring kan ik zeggen dat dat behoorlijk pijnlijk is 😩.

Verhoogde vatbaarheid voor verkoudheid en griep

Droge lucht kan de slijmvliezen in je neus en keel irriteren, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid en griep.

droge lucht
Foto gemaakt door Andrea Piacquadio

Droge sinussen

Ook kan droge lucht in huis ervoor zorgen dat je sinussen droog en geïrriteerd raken, waardoor je hoofdpijn en andere problemen kunt krijgen.

Scheuren in hout

En als laatste kan droge lucht ervoor zorgen dat hout droog en broos wordt, waardoor er scheuren en spleten in je houten meubels en vloeren kunnen komen.

Wat kun je doen tegen droge lucht in huis?

Gebruik een luchtbevochtiger

Een goede manier om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen is door een luchtbevochtiger te gebruiken. De lucht voelt dan een stuk comfortabeler aan en je hebt veel minder kans op uitdrogingen en irritatie.

droge lucht

Zet een paar luchtzuiverende planten in huis

Het staat niet alleen mooi, maar het is ook nog eens gezond! Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Een paar voorbeelden van luchtzuiverende kamerplanten zijn de lepelplant, krulvaren, goudpalm en yucca.

Gebruik een verdamper

Een ander manier om een droge lucht in huis te voorkomen is door gebruik te maken van een verdamper. Een verdamper kan helpen om vocht aan de lucht toe te voegen door een fijne nevel van waterdamp af te geven. Dit kan vooral handig zijn om de droogte in de wintermaanden te verlichten.

Open ramen en deuren

Door frisse lucht door je huis te laten circuleren, kun je de luchtvochtigheid verhogen en de droogte verminderen.

Wat te doen tegen een jeukende huid door droge lucht in huis?

Neem kortere, koelere douches

Van koud douchen word ik nog steeds niet happy, maar het is wel veel beter voor je huid (en ook nog eens voor de energierekening 😉). Met heet water spoel je namelijk de natuurlijke oliën op je huid weg, en daardoor droogt je huid ook uit. Door korter en kouder te douchen behoudt je de natuurlijke oliën in je huid en je haar.

Drink veel water

Door veel water te drinken houd je je huid en slijmvliezen vochtig, waardoor de kans op uitdroging afneemt.

Afbeelding van wei lee via Pixabay

Smeer je in met olie of bodylotion

Nog steeds een droge huid na bovengenoemde tips? Smeer je dan lekker in met olie of zelfgemaakte bodylotion. Dit verlicht in ieder geval de jeuk.

Zoals je ziet zijn er best wel wat dingen die je kunt doen om droge lucht in huis te voorkomen. Wil je zeker weten dat de luchtvochtigheid in je huis op een gezond niveau blijft, dan kun je een hygrometer aanschaffen. Dat is een apparaat wat de vochtigheid in de lucht kan meten. Zo weet je altijd of je goed zit of niet. Een ideale luchtvochtigheid zit ergens tussen de 30% en 50%.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.