Lekker veel planten in huis, ik houd ervan. En wist je dat er bepaalde planten zijn die de lucht in je huis zuiveren? Ze kunnen chemische stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht halen.
Omdat de huizen tegenwoordig goed geïsoleerd zijn om energie te besparen, blijven bepaalde stoffen ook langer hangen. Chemische stoffen die in je huis zweven door bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, tapijten, lijmen, verf, isolatiematerialen en producten van geperst hout. Deze kunnen allemaal vervelende klachten tot gevolg hebben. Van hoofdpijn en allergieën tot astma.
Je huis goed ventileren is natuurlijk de beste methode om de lucht in huis fris te houden. Maar ook planten kunnen helpen om de lucht in je huis te zuiveren.
De beste luchtzuiverende planten
NASA deed een onderzoek naar de beste manieren om de lucht in een ruimtestation te filteren. Zo ontdekten ze dat bepaalde planten chemicaliën uit de lucht kunnen halen.
Uit het onderzoek van NASA blijkt dat de volgende planten schadelijke deeltjes uit de lucht opnemen.
1. Drakenklimop (Golden Pothos, Epipremnum Aureum)
Deze luchtzuiverende plant werd door NASA beschouwd als één van de meest effectieve planten voor het verwijderen van benzeen, formaldehyde, xyleen en tolueen in de lucht. Heb je geen groene vingers dan is dit een ideale plant, want hij is ontzettend sterk. Giftig voor honden en katten.
2. Graslelie (Chlorophytum Comosum)
Ook de graslelie kwam in het onderzoek naar voren als één van de planten die formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht kunnen halen. Deze plant heeft natuurlijk licht nodig, maar mag niet rechtstreeks aan de zon worden blootgesteld. Veilig voor huisdieren.
3. Krulvaren (Nephrolepis Exalta Bostoniensis)
Deze krulvaren is één van de mooiste in zijn soort. Het blad is heel sierlijk en hij is heldergroen. Je kunt de krulvaren goed in de woonkamer neerzetten want hij functioneert goed als natuurlijke luchtbevochtiger. Daarnaast verwijderd deze plant formaldehyde uit de lucht. Kijk wel uit met huisdieren want hij is giftig voor honden en katten.
4. Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea seifrizii )
De mexicaanse dwergpalm is een klein blijvende palm uit de familie Arecaceae of Palmea. Deze plant filtert o.a. benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Je moet er wel rekening mee houden dat deze plant qua onderhoud wel wat kennis van een Chamaedorea vergt. Je kunt hem bijvoorbeeld niet in direct zonlicht zetten. Wel is deze plant veilig voor huisdieren.
5. Drakenbloedboom (Dracaena Marginata/deremensis)
De drakenbloedboom is goed in het verwijderen van ongezonde stoffen zoals trichloorethyleen. Dit is een giftig oplosmiddel wat afkomstig is van oplosmiddelen en vernissen. De plant is makkelijk in het onderhoud en kan enorm oud worden. Giftig voor honden en katten.
6. Lepelplant (Spathiphyllum)
De lepelplant zet CO2 om in zuurstof en helpt mee om de luchtvochtigheid om peil te houden. Ook filtert hij giftige stoffen zoals bijvoorbeeld formaldehyde, aceton en benzeen, wat kan vrijkomen uit bijvoorbeeld meubelen en schoonmaakmiddelen. De lepelplant kun je ook perfect in de slaapkamer neerzetten, want hij zou een goede nachtrust bevorderen en kunnen helpen bij slaapproblemen. De plant houdt van de warmte (geen directe zon). Giftig voor honden en katten.
7. Rhapis palm (Rhapis Excelsa)
De Rhapis Palm kan stoffen zoals tolueen, ammonia en formaldehyde uit de lucht halen. Qua onderhoud is deze palmsoort erg makkelijk. Hij heeft maar weinig verzorging en aandacht nodig. Veilig voor huisdieren.
8. Klimop Hedera Helix
De klimop filtert tal van giftige stoffen uit de lucht, is makkelijk te onderhouden en houdt de lucht vochtig. Een plekje in de halfschaduw is het beste voor de Klimop. De plant kan niet goed tegen de warmte dus let er op dat hij niet op een plek staat waar het erg warm kan worden. Giftig voor honden en katten.
9. Vrouwentong (Sansevieria Trifasciata)
De vrouwentong is een sterke zeer makkelijk te onderhouden luchtzuiverende plant. Het is een fraaie plant met slangachtige bladeren. Wat deze plant uniek maakt is dat hij ‘s nachts CO2 om kan zetten in zuurstof. Giftig voor honden en katten.
Een nog completer overzicht van luchtzuiverende planten kun je vinden in de lijst van de NASA Clean Air Study.
Welke is jouw favoriet en welke van deze planten heb jij al in huis?
Tip: Maak zo nu en dan je kamerplanten schoon, want met een laag stof erop doen ze niet meer zoveel 😉.
Geef een reactie