Geurkaarsen, hoe goed zijn ze voor je en wat zijn de alternatieven?

Wat ruikt het hier lekker, was het eerste wat ik zei toen ik bij een vriendin het huis binnen stapte. Ze had net een paar kaarsen aangestoken vanwege het donkere weer en het zag er gezellig uit, en die geur, ja die vond ik ook erg lekker. Dus wat deed ik na ons gezellig bijkletsen en koffiedrinken? Niet naar huis maar even snel langs de winkel om ook wat geurkaarsen op te halen. Gezellig dacht ik.

Dat dacht ik dus verkeerd. Ik had de kaarsjes nog maar net aan toen de kinderen binnen kwamen. Bleeeh, wat ruikt het hier, wat is dat? De één begon te kuchen en de ander verdween snel naar boven.  Even later kwam manlief binnen en ineens moest ik denken aan een half jaar geleden. Toen kwam ik eens thuis met van die geurstokjes waar iedereen zo beroerd van werd. Ik heb het toen direct weggedaan maar de geur heeft nog dagenlang in de kamer gehangen (voor hun gevoel dan). Je snapt de reactie op de geurkaarsjes al denk ik 🤨.

Waarom reageren sommige mensen zo op geurkaarsen? Na wat onderzoek kwam ik erachter dat het helemaal niet zo gezond is. Zelfs behoorlijk ongezond. Helemaal als je last hebt van allergieën of astma. Hieronder wat info.

Hoe worden geurkaarsen gemaakt?

De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine. Wanneer je deze kaarsen brandt ontstaat er benzeen en tolueen, de gifstoffen die ook in dieselbrandstof dampen voorkomen. Sommige lonten bevatten zware metalen zoals lood, waardoor er na een paar uur zwaren metalen in de lucht hangen. Vooral in kleine ruimtes die niet geventileerd worden. Dit kan zorgen voor eczeem, irritatie aan de luchtwegen en er wordt zelfs gezegd dat het kankerverwekkend is.

Veel geurkaarsen bevatten ook nog eens kunstmatige geur- en kleurstoffen. Bij het branden van de kaarsen geven die ook nog eens extra chemicaliën af. Niet echt lekker dus😟.

geurkaarsen en alternatieven
Photo by: Lukas Langrok via Unsplash

Alternatieven voor geurkaarsen

Gelukkig zijn er prima alternatieven voor geurkaarsen. Zo heb je kaarsen van bijenwas en van soja-was. Kaarsen van soja-was hebben veel voordelen maar ook een paar nadelen:

Voordelen van sojakaarsen

 • De kaarsen hebben een langere brandtijd.
 • Er komt bijna geen roet vrij bij de verbranding van sojakaarsen
 • Het is een natuurproduct en veilig te gebruiken wanneer je last hebt van allergieën
 • Het is bij knoeien makkelijk te verwijderen
 • Natuurlijke geurstoffen lossen in soja-was goed op in tegenstelling tot geurstoffen in kaarsen van paraffine

Nadelen van sojakaarsen

 • De soja-was komt niet uit Europa. Omdat het van ver getransporteerd moet worden is het niet erg milieuvriendelijk
 • Sojakaarsen zijn nooit helemaal natuurlijk omdat er gebruik wordt gemaakt van waterstof, wat vaak gewonnen wordt uit aardgas
 • Doordat soja-was erg stroperig is wordt er een dikker lont gebruikt. Als alle onderdelen (de was, het lont en het glas) niet goed op elkaar zijn afgestemd gaat dit sneller roeten. Veel fabrikanten geven daarom aan dat het verstandig is om de lont voor elke keer branden, in te korten

Een ander alternatief zijn bijenwas kaarsen. Ook hier noem ik even de voor- en nadelen op.

Voordelen van bijenwas kaarsen

 • Bijenwas kaarsen branden veel langer dan paraffinekaarsen
 • Ze hebben een fijne en natuurlijke geur
 • De kaarsen hebben een zuiverende werking op het binnenklimaat. Pure bijenwas kaarsen produceren negatieve ionen, die het binnenklimaat zuiveren van bacteriën, schimmels en virussen.
 • Rustigere vlam, en vrijwel geen rook
 • Duurzaam
 • Ze verwijderen vieze geurtjes

Nadelen van bijenwas kaarsen

 • Ze zijn duurder
 • Het duurt langer voordat ze goed gaan branden

Conclusie

Kaarsen, en dan specifiek de kaarsen van paraffine, zijn dus niet zo goed voor je. Als je ze brandt dan is het verstandig om in ieder geval de ruimte goed te ventileren (wel koud met dit weer) of ga voor een alternatief. Als ik het zo bekijk zijn de bijenwas kaarsen waarschijnlijk het beste alternatief voor paraffine kaarsen. Ze hebben goede eigenschappen en zijn niet schadelijk voor het milieu. Wel zijn ze een stuk duurder, dus dat is iets wat je voor jezelf moet afwegen. Vind je ze toch wat te prijzig? De sojakaarsen zijn ook een goede keuze. Ze zijn duurder dan de ‘gewone’ kaarsen maar goedkoper dan die van bijenwas. Een mooie middenweg 😉.

Heb jij ervaring met sojakaarsen of bijenwas kaarsen? Ik moet ze zelf nog uitproberen dus ik hoor graag wat jouw favoriet is.

Tip: Wil je een lekker geurtje in huis? In plaats van kaarsen kun je ook wat zelfgemaakte geursteentjes op meerdere plekken in huis neerleggen.

Ook leuk om te lezen!

8 reacties op “Geurkaarsen, hoe goed zijn ze voor je en wat zijn de alternatieven?”

 1. Zoë avatar
  Zoë

  De kaarsen van Durance zijn absoluut mijn favoriet!

  1. Karin avatar

   Ik ga het eens opzoeken, bedankt voor de tip!

 2. Mirjam avatar
  Mirjam

  Ik gebruik soja-kaarsen. Te koop bij het famke. Fijn alternatief. Maar nu ik het stuk van jou lees, ga ik me eens verdiepen in de bijenwas kaarsen. Heb daar eens 1 van gehad en vond het een zuivere lucht geven.

  1. Karin avatar

   Ja, zo’n leuke winkel! Ik heb daar laatst ook een soja-kaars gekocht, maar dat was een cadeautje voor iemand anders. Waar je hier in de buurt bijenwas kaarsen kunt kopen weet ik zo niet, maar als je toevallig in Leeuwarden bent op een vrijdag, dan kun je in ieder geval enkele vinden op de markt, bij het kraampje van de imker. Die verkoopt het naast de honing.

 3. […] Bijenwas: kaarsen worden overduidelijk gemaakt van bijenwas, ze branden langzamer en schoner dan paraffine kaarsen. Nadelen zijn dat ze niet vegan zijn en erg duur*. […]

 4. […] Bijenwas kaarsen zijn gemaakt van bijenwas, ze branden langzamer en schoner dan paraffine kaarsen. Nadelen zijn dat ze niet vegan zijn en erg duur*. […]

 5. […] Bijenwas kaarsen zijn gemaakt van bijenwas, ze branden langzamer en schoner dan paraffine kaarsen. Nadelen zijn dat ze niet vegan zijn en erg duur*. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.