Waarom en hoe maak je kamerplanten schoon?

kamerplanten

Heb jij er ooit over nagedacht om je kamerplanten schoon te maken? Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je met het huishouden bezig bent. Toch is het een goed idee is om ook je planten van tijd tot tijd schoon te maken.

Afgezien van het feit dat je planten er een stuk minder fris uitzien wanneer er een laag stof opligt, is het ook nog eens minder gezond. Niet alleen voor de plant, maar ook voor je eigen gezondheid.

Planten die buiten groeien hebben te maken met wind en regen waardoor ze schoon blijven. Kamerplanten daarentegen hebben daar logischerwijs niet mee te maken. De enige manier waarop ze schoon blijven is als wij dit doen. Waarom is dit nodig?

Een kamerplant kan doodgaan door een laag stof

Wat je misschien niet wist is dat een plant dood kan gaan door vuil en stof. Wanneer er allemaal stof op de bladeren ligt kan het blad geen zonlicht opnemen en daardoor vertraagt de fotosynthese. Als dit gebeurt kan de plant niet meer de suikers produceren die nodig zijn voor voedsel en energie.

Stoffige kamerplanten verminderen het effect van luchtzuivering

Er zijn bepaalde planten die de lucht in de kamer zuiveren wat beter is voor je gezondheid. Beetje zonde dat dit compleet teniet wordt gedaan wanneer je een laag stof op je planten hebt liggen.

Hoe maak je kamerplanten schoon?

Het is afhankelijk van het type plant om te bepalen wat de beste manier is om kamerplanten schoon te maken. Je kunt ze afspoelen of besproeien met water, of afvegen met een doekje of borstel.

Het schoonmaken van planten is heel eenvoudig maar het kost soms wel even wat tijd. Welke methode je kiest hangt af van het type plant en de moeite die je erin wilt steken. De volgende methodes kun je gebruiken om je kamerplanten schoon te maken.

Spoel je kamerplanten af

Kamerplanten die je makkelijk kunt verplaatsen kun je afspoelen onder de kraan. De makkelijkste manier vind ik zelf om ze onder de douche te zetten of in de badkuip en ze dan af te spoelen met de zachte straal. Kun je de plant niet verplaatsen besproei hem dan met een plantenspuit.

Gebruik lauw water. Wanneer je koud of heet water gebruikt kunnen de bladeren beschadigen.

Laat de bladeren nadat ze zijn afgespoeld aan de lucht drogen voordat je ze weer in de kamer neerzet of dep ze voorzichtig droog.

Als het buiten regent kun je ze natuurlijk ook even buiten zetten.

Onderdompelen in water

Kleine kamerplanten met veel blaadjes maak je schoon door ze even kort onder te dompelen in water. Je doet dit door de wasbak te vullen met lauw water en de bladeren van de plant er voorzichtig doorheen te zwaaien. Ik doe dit door de plant op de kop te houden met één hand. De andere hand gebruik ik om de plant en de aarde in de pot te houden.

Als er veel water op de bladeren zit dan kun je ze voorzichtig droogwrijven met een doekje of keukenpapier. Dan weet je in ieder geval zeker dat er ook geen watervlekken op het blad komen.

Kamerplanten afvegen met een doekje

Heb je planten met grote bladeren dan kun je deze heel eenvoudig afvegen met een vochtig doekje of een stofdoekje. Ondersteun het blad met één hand en veeg het blad af met de andere hand. Zo voorkom je dat het blad beschadigt of breekt.

kamerplanten schoonmaken

Je kunt de plant eerst ook helemaal natspuiten en het daarna met een droog doekje afnemen. Wat je maar het makkelijkst vindt.

Zorg er wel voor dat je de plant schoonmaakt met een zacht doekje om te voorkomen dat je krassen achterlaat en daarmee de plant beschadigt.

Hoe maak je cactussen en vetplanten schoon?

Cactussen en vetplanten zijn niet zo makkelijk om schoon te maken. Je kunt ze in ieder geval niet onder de douche zetten en afvegen met een doekje gaat ook niet. Het makkelijkste is om ze schoon te maken met een verfkwast, een oude tandenborstel met zachte haren of een make-up kwast. Wanneer je een pompje hebt kun je ze ook schoonblazen.

Het is misschien even een werkje, maar op deze manier heb je wel veel langer plezier van je mooie kamerplant!

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Waarom en hoe maak je kamerplanten schoon?”

  1. Emma avatar

    Beste Karin, bedankt voor de heldere informatie over het schoonmaken van kamerplanten. Ik heb de laatste tijd af en toe wat planten die doodgaan en planten die er niet zo mooi meer uit zien. Dat zou best door stof kunnen komen. Ik wist niet het verstandig is om planten af en toe onder de douche te zetten, dat ga ik zeker doen als ik bij een tuincentrum weer wat leuks gevonden heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.