Tips om je huis duurzaam te renoveren

renoveren

Het renoveren van een huis kan best wel stressvol zijn, helemaal als het op een milieuvriendelijke manier wilt doen en je niet zeker weet waar je moet beginnen. Het goede nieuws is dat er nog nooit zoveel mogelijkheden zijn geweest om je huis duurzaam te renoveren. Er dat kan klein of groot zijn. Van de verf die je gebruikt, tot de verlichting, de apparaten die je gebruikt, de meubels die je hebt staan en de decoratie. Bij al deze keuzes kun je kijken naar duurzame oplossingen.

Hier zijn enkele tips om je te helpen je huis te renoveren en in te richten met het oog op duurzaamheid.

Isoleer je woning

Een goed ding om mee te beginnen is het isoleren van je woning. Ten eerste verhoogt dit het wooncomfort omdat de binnentemperatuur constanter blijft, en ten tweede betekent een goed geïsoleerd huis een lager energieverbruik. En dat is weer beter voor je portemonnee en de planeet.

Kies voor energiezuinige apparaten

Ben je van plan om je keuken te renoveren? Sta dan ook eens stil bij de apparaten die je hier gebruikt. De afwasmachine, koelkast en vriezer. Maar ook de waterkoker en andere keukenapparaten.

Het is natuurlijk altijd beter om je oude apparaten pas te vervangen als dit nodig is, maar mocht je toch van plan zijn iets nieuws te kopen dan is het goed om te kijken naar apparaten met een zo zuinig mogelijk energielabel.  A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals bijvoorbeeld afzuigkappen kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten. Apparaten met dit energielabel slurpen minder stroom en op de lange termijn bespaar je er geld mee.

Ga voor duurzame tapijttegels 

Wil je je interieur een mooie boost geven en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn? Kijk dan vooral eens of duurzame tapijttegels iets voor jouw zijn. Een tapijttegel is een vierkant stuk vloerbedekking en op Sparo vind je gebruikte tapijttegels van goede kwaliteit. Ze geven je woning niet alleen een unieke uitstraling, maar ze zijn tegelijkertijd eenvoudig te leggen. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende texturen en kleuren en daarom kun je er lekker creatief mee aan de slag. Je kunt op die manier een vloer creëeren die niemand anders heeft. Ze hebben bovendien weinig onderhoud nodig en ze zijn milieuvriendelijk. En mocht het gebeuren dat een tegel op een gegeven moment versleten is, of hij past niet meer tussen de rest, dan kun je deze er eenvoudig uithalen en vervangen voor een nieuwe tegel. Kijk, dat is nog eens duurzaam!

Fotocredits: Sparo

Vloerverwarming

Duurzame tapijttegels kun je ook direct combineren met vloerverwarming. Ook dat is duurzaam, want vloerverwarming kost minder energie om een ruimte te verwarmen dan wanneer je radiatoren gebruikt. Daarnaast heb je dankzij vloerverwarming meer leefruimte, want je hebt geen radiatoren meer nodig.

Verduurzaam je badkamer

In de badkamer gebruik je vaak veel water wat extra kosten met zich meebrengt. Het is daarom een goed idee om je badkamer te verduurzamen. Je kunt er in de eerste plaats voor kiezen om een energiezuinige douchekop te kopen. Ook kun je tegenwoordig een douche-wtw inbouwen. Dit is een systeem waarbij je de warmte van het wegstromende water gebruikt om het koude douchewater vast op te warmen door middel van een warmtewisselaar. Je verbruikt daarmee zo’n 40 tot 50% minder gas of stroom bij het douchen.

Denk ook aan de lange termijn. Voorzie je badkamer van een goed ventilatiesysteem, want daarmee voorkom je vervelende vochtproblemen. Een hoge luchtvochtigheid is niet alleen ongezond voor je lichaam, maar tegelijkertijd tast het je badkamer aan. Je krijgt namelijk te maken met schimmelvorming en veel andere problemen. Heb je ramen in je badkamer? Zorg dan voor goed isolerend glas. Dan houd je de warmte namelijk binnen, zodat je de badkamer ook minder vaak hoeft te verwarmen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sparo

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.