Vervang deze 7 producten voor een duurzame badkamer met minder afval.

Wil je graag minder afval? De badkamer is de ideale plek om daarmee te beginnen. Het is misschien een kleine ruimte maar de producten die we daar vaak dagelijks gebruiken zorgen voor best veel afval, en duurzaam zijn ze meestal ook niet.

7 producten die je kunt vervangen voor een duurzaam alternatief

De volgende producten kun je vervangen voor een duurzamere badkamer met minder afval.

Tandenborstel

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel tandenborstels je verslijt per jaar? En al helemaal als gezin? Dat zijn er best veel hè? Gelukkig zijn hier duurzame oplossingen voor. Vervang je plastic tandenborstel door een bamboe tandenborstel.

Shampoo

Een duurzaam alternatief voor flessen shampoo is haarzeep. Ik had er om eerlijk te zijn een paar maanden geleden nog nooit van gehoord totdat ik er iets over las op de website van Leven zonder afval. Nieuwsgierig als ik was heb ik direct een paar proefmonsters besteld. Ik verwachtte er niet heel veel van, ik bedoel zeep, daar wordt je haar toch ontzettend droog van? Ik was dan ook best wel verrast toen bleek dat ik het eigenlijk veel fijner vind dan shampoo uit een fles. Het is even wennen maar ik ben er super tevreden mee. Ik gebruik het nu zo’n twee maanden en ik hoef niks anders meer.

Conditioner

Je kunt je conditioner heel goed vervangen door appelazijn verdund met water. Oké, eerlijk, het stinkt best wel maar het werkt prima. Toen ik met de haarzeep begon ben ik dit gaan gebruiken als conditioner en je haar wordt er lekker zacht van. Even doorzetten dus. Daarnaast is het ook nog eens stukken goedkoper en het zit niet vol met chemicaliën dus je hebt er op meerdere punten voordeel van. De geur is trouwens uit je haar verdwenen zodra je het uitspoelt, so don’t worry.

Wattenschijfjes

Als je dacht dat je eigenlijk best wel veel tandenborstels verbruikt in een jaar, dan moeten we het ook eens hebben over wattenschijfjes 😬. Want hoe vaak gebruik je die wel niet om make-up te verwijderen? Het is iets wat je bijna dagelijks gebruikt dus het zorgt voor best veel afval. Bij ons ging er minimaal een pak per week doorheen. Dat zijn er dus zeker 52 per jaar… Gelukkig zijn ook wattenschijfjes te vervangen door wasbare wattenschijfjes.

Wattenstaafjes

Nog zo’n product wat je dagelijks gebruikt en voor enorm veel vervuiling zorgt. Ze zijn zo vervuilend dat ze in Italië al verboden zijn. Het afval op de stranden daar bestaat voor het grootste gedeelte uit wattenstaafjes. Hoe dat komt? Blijkbaar doordat mensen de wattenstaafjes door het toilet spoelen. Dat komt daardoor in zee terecht en spoelt weer aan op het strand. Vervang plastic wattenstaafjes daarom door bamboe of papieren wattenstaafjes.

Het verbod op plastic wattenstaafjes komt overigens in 2021 ook in de EU, maar waarom zou je er niet vandaag alvast mee beginnen?

Kam

Een plastic kam of borstel kun je vervangen door één van hout. Beter voor het milieu en het schijnt ook nog eens beter voor je haar te zijn. Het beschadigd je haar minder snel en omdat een houten kam niet statisch geladen is zoals een kunststof kam, is het probleem van statisch haar ook direct opgelost.

Scheermes

Als laatste tip wil ik de scheermesjes nog even noemen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, en mijn man is ook niet zo van het scheren, maar het gebruik van plastic (wegwerp)scheermesjes is niet een hele duurzame keuze. En er zijn veel betere (en mooiere) alternatieven zoals een klassiek scheermes (Safety razor).

Dit zijn enkele producten die je vrij makkelijk kunt vervangen wanneer je toe bent aan nieuwe. Ik kan nog wel meer dingen bedenken zoals zelf verzorgingsproducten maken, maar daar ben ik nog mee aan het experimenteren. Ik laat het jullie natuurlijk weten zodra ik wat recepten heb 😀.

Welke producten zou jij makkelijk kunnen vervangen? En ken je nog meer duurzamere oplossingen voor in de badkamer? Ik hoor het graag in de reacties!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.