Koop je kruiden in de supermarkt? Ik vertel je graag hoe je hier geld op kunt besparen

Hou jij er ook zo van om lekkere kruiden te gebruiken bij het bereiden van het eten? En koop je ze dan in de supermarkt? Ik denk niet dat je dat nog lang doet wanneer je dit hebt gelezen. Tenminste, als je geld wilt besparen, en wie wil dat nou niet!? Het is waarschijnlijk niet het eerste product waar je aan zou denken als je wilt besparen op je boodschappen. Toch is het echt de moeite waard om hier eens naar te kijken. Losse kruiden kopen is echt veel, en veel goedkoper dan wanneer je ze in een potje in de supermarkt koopt.

In onze keuken hebben we een aardig voorraadje kruiden staan. Omdat we koken zonder pakjes en ik zelf al mijn sausjes maak is dit ook wel nodig. Ze houden hier thuis wel van wat ‘pit’ in het eten dus die kruiden zijn geen overbodige luxe.

Tot voor kort haalde ik al mijn kruiden bij de supermarkt wanneer ik mijn wekelijkse boodschappen haalde. Wel zo makkelijk en waar zou ik het anders moeten halen? Ik stond er eigenlijk nooit bij stil dat ook kruiden los te koop zijn. Ja, misschien in aparte winkeltjes ergens in een grote stad, maar ik was het nog nooit tegengekomen. Totdat ik een tijdje geleden over de markt in Leeuwarden liep en een kraampje zag staan die alleen maar dat verkoopt. Nou niet helemaal waar, ze verkopen ook thee. Losse kruiden en losse thee. En het rook allemaal zo lekker!

Op dat moment had ik nog genoeg kruiden in de keuken staan, dus van kopen kwam het toen niet. Eerst thuis maar eens inventariseren welke kruiden ik precies nodig heb. Nu een maand later mijn potjes aardig leeg begonnen te raken leek het me een goed moment om naar Leeuwarden te gaan en even wat kruiden in te slaan.

Handig kruidenrek om je losse kruiden in te bewaren

Aangezien ik eigenlijk ook af wilde van al die verschillende vormen potjes met kruiden, die ook nog eens behoorlijk wat ruimte in beslag nemen, was dit een goed moment om eens te kijken wat voor oplossingen ik daarvoor kon bedenken. We hebben geen grote keuken en de kastjes zitten dan ook al aardig vol. Ik heb daarom een gedeelte in een hangend kruidenrekje en de rest staat op het aanrecht maar dit staat eigenlijk best wel in de weg.

Salt & Pepper kruidenrek

In een kookwinkel zag ik hele handige en ook nog eens mooie kruidenrekjes. Van die rekjes waar de potjes al in hangen of staan. Precies wat ik zocht. Nadeel, ontzettend duur. Kijk, ik hou wel van iets moois in de keuken maar om nou €70,- te betalen voor een kruidenrek, dat gaat mij te ver. Van Salt & Pepper vond ik een mooi kruidenrekje die een stuk goedkoper was. Degene die ik uitzocht was nog steeds niet heel goedkoop, maar iemand opperde dat ik nog een cadeautje tegoed had, dus ja, toen was de keus snel gemaakt 😊. Ik kan er jaren mee vooruit en ik heb ineens heel wat meer ruimte op mijn aanrecht (er zitten 16 potjes in). Ik heb die van mij gekocht bij Cookinglife voor €29,99.

Goed, ik dwaal een beetje af. Wat ik wil vertellen is dat ik de kruiden kocht en ik ook nog eens veel goedkoper uit bleek te zijn. Niet een beetje, nee, echt stukken goedkoper. Ik wist niet precies hoeveel gram er in een potje ging maar dacht dat het iets van 50 gram zou zijn. Ik heb 12 verschillende kruiden gekocht, elk 50 gram, behalve de oregano en basilicum, die waren volgens mij 30 gram. Mijn totale kosten waren €15,25. Hieronder een lijstje van de kruiden die ik kocht. Ik wil je even laten zien hoeveel ik in totaal was kwijt geweest als ik het in de supermarkt had gekocht. Ik heb gekeken naar het huismerk.

Dit is wat de kruiden kosten in de supermarkt

 • Basilicum 14 gram €1,69
 • Gember 28 gram €2,49
 • Kaneel 29 gram €1,28
 • Kerrie 34 gram €1,99
 • Komijn 35 gram €2,57
 • Kruidnagel 32 gram €2,39
 • Kurkuma 37 gram €1,45
 • Laurier 10 gram €2,75
 • Nootmuskaat 44 gram €2,49
 • Oregano 11 gram €2,39
 • Paprika 39 gram €2,29
 • Italiaanse kruiden 14 gram €1,89

Zoals je waarschijnlijk al opgevallen is, is het gewicht in elk potje anders. Dit komt omdat bepaalde kruiden zwaarden wegen dan andere. Oregano en basilicum zijn bijvoorbeeld heel erg licht in gewicht dus dat potje zit al snel vol.

Het totaalgewicht van de kruiden uit de winkel is 327 gram. Het bedrag wat ik daarvoor betaald zou hebben is €25,67.

Dit is wat de kruiden kosten op de markt

De kruiden die ik van de markt heb gehaald hadden een totaalgewicht van 560 gram en hier betaalde ik €15,25 voor. Dat is op zich dus al een verschil van meer dan €10,- maar ik heb ook nog eens veel meer kruiden! Dat vind ik nogal wat. Een bezoekje aan de markt is dus zeker de moeite waard. Ik heb het geld voor het kruidenrek er in ieder geval al voor de helft uit 😉.

Welke producten haal jij op de markt om geld en verpakkingen te besparen?

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Koop je kruiden in de supermarkt? Ik vertel je graag hoe je hier geld op kunt besparen”

 1. Tiety avatar
  Tiety

  Fantastisch, ga ik ook doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.