Zelf vaatwastabletten maken

Zelf je eigen vaatwastabletten maken is een van de makkelijkste dingen om te doen wanneer je op zoek bent naar meer natuurlijke producten. Ik schreef al eens eerder over zelf afwasmiddel maken voor in de vaatwasser. Dit was een poederachtig mengsel wat je met een lepel in het schoonmaak bakje kon doen. Op zich niks mis mee en het werkt prima, maar niet iedereen binnen ons gezin was op de hoogte van de hoeveelheid die daarin moest 😏.

Blokjes blijken toch handiger te zijn. Er zit op zich weinig verschil in. De ingrediënten blijven zo goed als hetzelfde maar het vergt een andere aanpak en het is iets meer werk. Ietsjepietsje maar.

Welke ingrediënten heb je nodig voor zelfgemaakte vaatwastabletten

De volgende ingrediënten heb je nodig voor het maken van je eigen afwasmiddel:

 • 1 cup zuiveringszout of bakingsoda (240ml of 215 gram)
 • 2 cup kristalsoda
 • 1/2 cup fijn zeezout
 • 1/2 cup citroenzuur (korrels)
 • 1 cup water
 • 10 druppels essentiële citroenolie (optioneel)

Werkwijze zelf vaatwastabletten maken

Stap 1.

Pak een grote kom en meng alle droge ingrediënten door elkaar.

Stap 2.

Voeg beetje bij beetje het water toe en meng alles goed. Je kunt dit doen met een plantenspuit of gewoon uit een glas. Waar het om gaat is dat je het niet in één keer toevoegt omdat het dan teveel gaat bruisen. Het mengen kun je met je handen doen maar met met een vork gaat het ook prima.

Zoals je ziet gaat het al schuimen door maar een klein beetje water
vaatwastabletten
Zo is het goed gemengd, een beetje korrelig, niet te nat en niet te droog

Stap 3.

Wil je essentiële olie toevoegen dan is dit het moment om dat te doen. Zelf gebruik ik een olie met citroengeur omdat ik dit lekker fris vind, maar je kunt natuurlijk ook een andere geur gebruiken. Doe gewoon wat jij lekker vindt. Ik voeg 10 druppels toe want dat vind ik genoeg maar daar kun je zelf een beetje mee spelen.

zelf vaatwastabletten maken makkelijk

Stap 4.

Schep met behulp van een lepel het mengsel in een flexibele ijsblokjes vorm. Druk goed aan met je vingers of met een lepeltje zoals ik doe. Je kunt de hele vorm op deze manier volmaken.

afwasmachine blokjes

Stap 5.

Laat het mengsel een paar uren in de vorm zitten totdat je ziet dat het helemaal droog is. Het is dan ook hard geworden.

zelf vaatwastabletten maken

Stap 6.

Houd de ijsblokjes vorm op de kop en druk de afwasmachine blokjes er voorzichtig uit. Ze zijn nu klaar voor gebruik.

Bewaar de blokjes in een luchtdichte glazen pot.

Wil je graag een mooie glans op je vaat dan kun je voor elke wasbeurt een half kopje witte azijn toevoegen aan het spoelmiddel compartiment.

That’s it! Simpel toch? Goedkoop, duurzaam en milieuvriendelijke afwasblokjes.

Ga jij ook een keer proberen om zelf vaatwastabletten te maken?

Ook leuk om te lezen!

9 reacties op “Zelf vaatwastabletten maken”

 1. Laura avatar
  Laura

  Ik ga het proberen, ik kom erop terug ☺️

  1. Karin avatar

   Leuk, ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

 2. Marleen avatar
  Marleen

  1 ste beurten waren goed maar naarmate de pot vorderde verminderde de waskracht. Maar ik heb eindelijk de reden gevonden.
  In België wordt meestal gehydrateerde sodakristzlken verkocht. Doir het vocht reageert het mengsel al. Tegen dat het in de vaatwasser gaat, is het zijn kracht inderdaad kwijt. Maar de zero waste winkel van Lara Mora in Sint-Niklaas verkoopt de ‘juiste’ soda.
  Blij dat ik foto zag en daardoor de moed kreeg verder te zoeken.

  1. Karin avatar

   Goed dat je daar achter kwam. Met de andere soda gaat het vast lukken. Wat fijn trouwens dat er een zero waste winkel bij je in de buurt zit, daar hoop ik ook nog eens op hier in de regio 😀

 3. Desiree Boerema avatar
  Desiree Boerema

  Wat bedoel je met een cup?

  1. Karin avatar

   Hoi Desiree, ik maak zelf altijd gebruik van Amerikaanse cups zodat ik het niet hoef af te meten. Voor de bakingsoda is dit 215 gram. Voor vloeibare ingrediënten zoals het water in dit recept, is dit 250 ml.

 4. […] Het kan zijn dat jouw vaatwasser net even wat andere ingrediënten nodig heeft of dat de verhoudingen anders moeten. Let gewoon goed op wat er in jouw vaat gebeurd. Zie je nog een restje of is de vaat niet helemaal schoon? Ga dan even experimenteren, leuk! Ik voel me door het bruisen en warm worden van het mengsel sowieso al een scheikundige. Het basisrecept is van Ecowijs. […]

 5. Franka avatar
  Franka

  hoi! zojuist met mijn dochtertje de eerste ice cube tray volgedrukt. Alleen hebben we heel veel over. Is dit na een aantal uur nog wel in de vorm te drukken? Want we hebben eigenlijk maar één zo’n grote vorm (die ander is denk ik bijna de helft dus dat past sws niet)

  1. Karin avatar

   Hoi Franka, ik zie je berichtje nu pas. Is het nog gelukt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.