Zelf afwasmiddel maken voor in de vaatwasser

Zelf afwasmiddel maken stond hoog op mijn lijstje om eens te proberen. De blokjes die ik in de winkel koop zijn best prijzig en zitten vol chemicaliën die ik liever vermijd. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat ik ‘s avonds voor een overvolle machine sta en de afwasblokjes zijn weer eens op. Hoog tijd om zelf eens aan de slag te gaan.

Om zelf afwasmiddel te maken heb je maar 4 ingrediënten nodig.

 1. zuiveringszout of baking soda
 2. kristalsoda (de droge variant, niet de gehydrateerde)
 3. fijn zeezout
 4. citroenzuur

Citroenzuur is waarschijnlijk iets wat je niet standaard in huis hebt. Ik in ieder geval niet. De supermarkt had het niet te koop maar bij de gezondheidswinkel was het gelukkig wel te krijgen.

Voordelen van zelf afwasmiddel maken

 • het is goedkoper dan kant en klare vaatwas machineblokjes
 • je weet precies wat je gebruikt
 • geen rare chemicaliën
 • fosfaatvrij, dus beter voor het milieu
 • geen toegevoegde geuren die irriterend kunnen werken

Het is dus niet alleen goedkoper maar ook nog eens een stuk milieuvriendelijker.

Recept afwasmiddel voor de vaatwasser

 • 1 cup zuiveringszout of baking soda (240ml)
 • 2 cup kristalsoda
 • 1/2 cup fijn zeezout
 • 1/2 cup citroenzuur (korrels)

Alle ingrediënten goed door elkaar mengen en het is al klaar voor gebruik. Bewaar het in een afgesloten pot en roer het zo nu en dan even door. Zelf gebruik ik een volle eetlepel van het zelfgemaakte afwasmiddel.

Wil je een fris geurtje dan kun je eventueel nog wat druppels etherische olie toevoegen aan je afwasmiddel wanneer je dit gaat gebruiken.

Voor een mooie glans kun je het spoelmiddel compartiment vullen met witte azijn (geen schoonmaakazijn). Dit zorgt ervoor dat je spullen weer glimmen en dat onaangename geurtjes verdwijnen.

Ervaring zelf afwasmiddel maken

Mijn ervaring tot nu toe is redelijk positief. De borden en pannen moeten echter wel goed afgespoeld worden voordat ze de machine ingaan. Als er veel rode saus op achterblijft wordt het niet altijd schoon.

Heb jij nog tips voor een schonere vaat of een ander recept wat nog beter werkt? We horen het graag van je.

Benieuwd naar hoe je zelf je eigen wasmiddel maakt? Lees dan mijn blog over zelf wasmiddel maken, en hoe eenvoudig dit is. Het is leuk om te doen, ruikt heerlijk en is ook nog eens goedkoop.

Ook leuk om te lezen!

15 reacties op “Zelf afwasmiddel maken voor in de vaatwasser”

 1. Sandra Boonstra avatar
  Sandra Boonstra

  Heb je met dit middel ook nog vaatwaszout nodig? Datgene wat je onderin in de machine stopt?

  1. Karin avatar

   Ja, dat gebruik ik er nog wel bij.

 2. Nick avatar
  Nick

  citroenzuur en kristalsoda gaan direct bij mij een reactie aan en klonteren samen en worden keihard. hebben jullie hier geen last van?

  1. Karin avatar

   Hallo Nick, wanneer er vocht bij het mengsel komt gaat het een reactie aan en wordt het hard. Gebruik je misschien gehydrateerde kristalsoda?

 3. Mvt avatar
  Mvt

  Ik heb een hele pot gemaakt, droog gemengd maar toch 1 grote klont in mn glazen pot. Zoooo jammer. Snap er niets van. Mn glazen zijn ook dof en korrelig.En de vaat blijft echt vies. Ik gebruik geen zout onderin mn vaatwasser. Moest ik dit toevoegen? En kan ik het middel wat ik nu heb misschien nog ergens anders voor gebruiken? Ik durf het niet nog een keer te maken helaas.

  1. Karin avatar

   Ik gebruik wel vaatwaszout onderin mijn vaatwasser maar ik denk niet dat dat het probleem is. Wat voor soda gebruik je? In mijn recept gebruik ik droge kristalsoda. Er is echter ook gehydrateerde soda te koop en als je deze gebruikt dan gaat het een reactie aan met het citroenzuur. Je krijgt dan harde klonten.

  1. Karin avatar

   Hoi Rick, welke combinatie bedoel je, de eventuele toevoeging van azijn als spoelmiddel? Want voor zover ik weet komt het spoelmiddel pas in de laatste fase in de afwasmachine en heeft het afwasmiddel zijn werk dan al gedaan. Het komt er dus niet mee in aanraking.

 4. Watsina avatar
  Watsina

  Is het gebruik van soda in het afwasmiddel niet slecht voor de vaatwasser?

  1. Karin avatar

   Hoi Watsina, het gebruik van soda is niet slecht voor de vaatwasser, je moet er alleen niet teveel van gebruiken. Een eetlepel is voldoende.

 5. Willemijn avatar
  Willemijn

  Zou je ook keukenzout kunnen gebruiken in plaats van zeezout?

  1. Karin avatar

   Ja hoor, gewoon keukenzout kan ook.

 6. Michael avatar
  Michael

  Ik kreeg de tip de chemische reactie te gebruiken; na het mengen kan je het poeder in de vormpjes van ijsblokjes doen en het laten uitharden. Daags nadien duw je ze er uit en bewaar je de blokjes in een afgesloten doos.

  1. Karin avatar

   Dat kan inderdaad ook! Ik heb daar ook een artikel over geschreven: Zelf vaatwastabletten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.