Zelf bodylotion/bodybutter maken met maar 4 ingrediënten

bodylotion

Gebruik je vaak bodylotion of bodybutter? Dan is het zeker het proberen waard om het eens zelf te maken. Ik heb eerder gesproken over het zelf maken van wasmiddel en ook hoe je zelf afwasmiddel kunt maken, maar nog niet over verzorgingsproducten. Het is helemaal niet moeilijk en ook nog eens leuk om te doen, en zo weet je ook precies wat je op je lichaam smeert.

Ik zocht al een tijdje naar een vervanging voor mijn bodylotion. Niet dat ik het elke dag gebruik maar zo nu en dan is het toch wel lekker. Vooral nu in de winter merk ik dat ik toch best wel een droge huid heb en dan is een beetje extra hydratatie helemaal niet erg.

Na lang zoeken en het uitproberen van verschillende recepten kwam ik onderstaand recept tegen. Deze bodybutter is heerlijk zacht en hij ruikt ook nog eens erg lekker.

Welke ingrediënten heb je nodig om zelf bodybutter te maken

 • 1/4 cup (60 gram)kokosolie
 • 1/4 cup sheaboter
 • 2 capsules vitamine E (of 1/4 theelepel)
 • 2 tablespoons amandelolie (30 ml)
 • 8 druppels essentiële olie (optioneel)

Hoe maak je de bodybutter

Beschrijving hoe je zelf bodybutter maakt

 1. Laat de kokosolie en sheaboter smelten

  Pak een klein pannetje en laat hierin wat water koken. Zet bovenop het pannetje een glazen schaal met hierin de kokosolie en de sheaboter. Laat de kokosolie en de sheaboter helemaal smelten.

 2. Vitamine E en amandelolie toevoegen

  Haal de glazen schaal van het pannetje en roer er de vitamine E en amandelolie doorheen.

 3. Afkoelen

  Laat het mengsel afkoelen. Ik stop het zelf een kwartiertje in de vriezer.

 4. Mixen

  Haal het mengsel uit de vriezer en klop het op met een mixer. Mix net zolang totdat het er uit ziet als crème. Dat duurt bij mij ongeveer 5 minuten, soms iets langer.

 5. Essentiële olie toevoegen

  Voeg nu de essentiële olie toe als je dit wilt. Het is niet nodig, maar ik vind het zelf wel erg lekker met een extra geurtje. Roer het nog een keer goed door en klaar is je bodybutter.

 6. Bewaren in een potje

  Doe de bodybutter in een pot met deksel en bewaar op kamertemperatuur. In de zomer, wanneer het erg warm wordt is het wellicht handig om het in de koelkast te bewaren maar die ervaring heb ik nog niet.

Om de bodybutter te maken gebruik ik een handmixer maar als je zo’n apparaat hebt met een staande mixer dan kan dat ook prima. Doe het in ieder geval niet in een blender want dan wordt de olie te warm waardoor het niet de substantie krijgt die je juist wilt.

Hoe lang kun je zelfgemaakte bodybutter bewaren?

De bodybutter is in principe een paar maanden houdbaar maar het hangt een beetje af van de omstandigheden. Haal je het er elke keer uit met je vingers dan zal het sneller bederven dan wanneer je het er met een lepeltjes of iets dergelijks uithaalt. Ik houd zelf altijd 4 tot 6 weken aan voor zelfgemaakte verzorgingsproducten. Better be safe then sorry🤷🏻‍♀️.

Houdt er rekening mee dat de bodybutter smelt zodra je dit op je huid smeert. Het is eerst wat olieachtig maar het trekt vrij snel in en je huid wordt er heerlijk zacht van.

Heb je dit recept gemaakt? Ik hoor graag wat jij ervan vindt in de reacties hieronder.

NB: Ik ben geen deskundige op dit gebied maar schrijf puur over mijn eigen ervaringen met zelfgemaakte verzorgingsproducten. Kijk zelf of dit voor jou werkt of niet 🙂.

Ook leuk om te lezen!

10 reacties op “Zelf bodylotion/bodybutter maken met maar 4 ingrediënten”

 1. Carina avatar
  Carina

  Hoi Karin,
  Wil deze bodybutter gaan maken , maar heb moeite met 1/4 cup sheaboter.
  Is dit dan ook 60 gram?

  Alvast bedankt

  1. Karin avatar

   Hoi Carina, wat leuk dat je de bodybutter gaat maken. Ik denk inderdaad dat het ongeveer 60 gram is, net zoals de kokosolie. Misschien kun je die 60 gram kokosolie in een kopje doen en kijken hoe vol dit zit. Daarna hetzelfde kopje vullen met sheaboter tot dezelfde hoogte. Dat is denk ik nog het makkelijkst. Ik weeg het zelf nooit af omdat ik altijd cups gebruik, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen die in huis heeft. Wanneer ik het weer ga maken zal ik de ingrediënten eens afwegen, wel zo handig misschien 😉. Ben benieuwd hoe de bodybutter je bevalt. Laat je met het even weten?

 2. Marjo avatar

  Wat kan in de plaats van sheabutter gebruikt worden. Het is nl
  Heel erg duur.

  1. Karin avatar

   Ik gebruik sheabutter vanwege de goede eigenschappen, maar het is inderdaad nogal prijzig. Je kunt het ook vervangen door cacao boter.

 3. Lolkje avatar
  Lolkje

  Net samen met mijn 3 jarige dochter deze bodybutter gemaakt. Leuk om samen te doen en hopelijk werkt het tegen de droge plekken op haar huid.

  Vind wel dat de kokosgeur blijft overheersen. Net als met meer dingen met kokosolie Maar durf er niet zomaar (veel) meer druppels van de essentiële rozen (5%) olie aan toe te voegen.

  1. Karin avatar

   Wat leuk om dat samen met je dochter te maken 🙂 Zelf ben ik ook meestal wat terughoudend met het gebruik van veel essentiële olie. Juist bij een gevoelige huid kan dit ook gaan irriteren als je er teveel van gebruikt. Ik doe er meestal zo’n 8 druppels lavendelolie doorheen en dan ruikt het erg lekker, ik ruik dan geen kokosgeur meer. Ik hoop dat je dochter er baat bij heeft.

 4. Marjon avatar
  Marjon

  Ik heb geen mixer, maar wel een staafmixer een slagroomklopper. Is dat stevig genoeg om mee te mixen?

  1. Karin avatar

   Hoi Marjon, ik zou je graag willen helpen maar ik heb er geen ervaring mee, dus geen idee.

 5. Senry avatar
  Senry

  Beste Karin, ik wil graag jou recept voor bodylotion gaan gebruiken. Alleen, ik lijk allergisch voor amandelolie. Wat kan ik ipv amandelolie gebruiken?
  Groetjes
  Senty.

  1. Karin avatar

   Hoi Senty, wat vervelend dat je allergisch lijkt voor amandelolie. Arganolie lijkt me dan een goede vervanger.

   Groeten Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.