Zelf (natuurlijke) deodorant maken doe je zo

Is je deodorant op? Geen paniek, je kunt het heel eenvoudig zelf maken. Het lijkt misschien een onbegonnen iets. Pak maar eens een bus deodorant uit je kast en kijk voor de aardigheid maar eens hoeveel ingrediënten erin zitten. Dat zijn er meestal nogal wat. Het lijkt daarom misschien heel ingewikkeld om zelf een deodorant de maken maar zoveel ingrediënten heb je helemaal niet nodig. Misschien heb je sommige zelfs al in huis.

Tandpasta, lippenbalsem en bodylotion maak ik al regelmatig zelf en omdat deze goed bevallen vond ik het nu tijd om eens zelf deodorant te maken. Hoe moeilijk kon het zijn? Het internet staat vol met recepten voor zelfgemaakte deodorant en ook op Pinterest kun je voldoende recepten vinden.

De basisingrediënten die ik steeds terug zie komen zijn kokosolie en bakingsoda. De één voegt nog sheaboter, maizena en essentiële olieën toe en sommigen gebruiken ook alleen maar kokosolie. Lastig om nu te bepalen wat goed werkt en wat niet. En wat voor mij goed werkt kan voor jou natuurlijk ook alweer anders zijn, we hebben tenslotte niet allemaal dezelfde huid. In dit voorbeeld heb ik een recept genomen waar ik zelf erg happy mee ben. Het is een lekker ruikende deo die ook echt doet wat hij moet doen. Zweetluchtjes tegengaan!

Ingrediënten zelfgemaakte deodorant

De volgende ingrediënten heb je nodig voor deze heerlijke zelfgemaakte deodorant.

  • Kokosolie
  • Sheaboter
  • Bijenwas of koolzaadwas
  • Vitamine E
  • Baking soda of zuiveringszout
  • Maizena of arrowrootpowder
  • Essentiële olie (optioneel)

Kokosolie

Kokosolie hydrateert de huid en heeft antibacteriële eigenschappen. Daarnaast zorgt het voor een goede smeerbaarheid.

Sheaboter

Sheaboter is goed voor de huid en de deodorant wordt er romiger door.

Bijenwas of koolzaadwas

Wanneer het warm is wil je natuurlijk niet dat je deodorant smelt. Bijenwas en koolzaadwas zorgen ervoor dat de deodorant zijn vorm behoudt.

Vitamine E

De vitamine E is goed voor de huid en het zorgt ervoor dat de deo langer houdbaar blijft.

Baking soda of zuiveringszout

Bakingsoda en zuiveringszout doden de bacteriën onder je oksels en voorkomen daardoor ongewenste geurtjes.

Maizena of arrowrootpowder

Maizena en arrowrootpowder zijn beide bindmiddelen en ze nemen vocht op.

Essentiële olie

Wanneer je ervoor kiest om essentiële olie (etherische olie) toe te voegen zorg er dan altijd voor de je pure etherische olie koopt. Je kunt deze o.a. vinden bij natuurvoedingswinkels. Mijn favoriete geurtjes voor in de deo zijn lavendel en citroen maar kijk gewoon naar wat jij lekker vindt.

Dit is wat je nodig hebt

  • 1/4 cup biologische kokosolie
  • 1/4 cup shea boter
  • 1/4 cup bijenwas of koolzaadwas
  • 1/2 teaspoon vitamine E
  • 4,5 teaspoon bakingsoda of zuiveringszout
  • 1/4 cup maizena of arrowrootpowder
  • essentiële olie (optioneel)

Hoe maak je het?

Instructies voor het zelf maken van deodorant

  1. Kokosolie, sheaboter en bijenwas smelten

    Kook wat water in een pannetje en zet hier een glazen kom bovenop met daarin de kokosolie, sheaboter en bijenwas. Laat het smelten en roer het door elkaar.

  2. Voeg andere ingrediënten toe

    Haal de pan van de warmtebron en voeg de vitamine E, de baking soda, maizena en eventueel de essentiële olie toe. Ik deed er zelf 10 druppels door maar dat ruik je bijna niet. Voeg dus meer toe of laat het gewoon achterwege. Roer alles goed door elkaar.

  3. Giet het in een potje

    Giet het mengsel in een een potje of een blikje en laat het afkoelen in de koelkast.

  4. Klaar voor gebruik

    Nadat het is uitgehard is de deodorant klaar voor gebruik. Smeer dan een beetje op je vinger en smeer dit uit over je oksel. Zelf gebruik ik hiervoor een lepeltje zodat ik zeker weet dat de inhoud schoon blijft.

Bewaar de deodorant op kamertemperatuur dan smeert hij het makkelijkst.

Handig om te weten

  • Essentiële olie kan vlekken achterlaten in je kleding. Om dit te voorkomen is het handig om de deodorant nadat je deze hebt opgedaan even een paar minuten te laten drogen.
  • Sommige mensen zijn gevoelig voor bakingsoda. Krijg je last van een geïrriteerde huid probeer de deodorant dan zonder baking soda en vervang deze door maizena of arrowrootpowder.
  • Citrusolieën zijn photosensitive (lichtgevoelig). Dat komt er eigenlijk op neer dat je er een allergische reactie van kunt krijgen wanneer je ermee in de zon zit. Ben je dus een enorme zonaanbidder die lekker met de armen omhoog zit te bakken, gebruik dan geen citrusolie in de deo.

Heb jij deze deodorant al gemaakt? Deel je ervaringen in de reacties.

Tip: Heb je geen zin om deze deodorant te maken maar ben je wel op zoek naar een deo met bijna dezelfde ingrediënten? Probeer dan eens de natuurlijke deodorant van Lekker in een potje. Die is echt ontzettend lekker, precies zoals de naam zegt. Verkrijgbaar bij (de meeste) Albert Heijn winkels.

NB: Ik ben geen deskundige op dit gebied maar schrijf puur over mijn eigen ervaringen met zelfgemaakte verzorgingsproducten. Kijk zelf of dit voor jou werkt of niet 🙂.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Zelf (natuurlijke) deodorant maken doe je zo”

  1. Alice schilder avatar
    Alice schilder

    Hallo Karin, , ik ben geïnteresseerd om de deo te maken maar wat is 1/4 cup. Het schijnt dat er verschil in gewicht zit met bijenwas en cocosolie en maizena en bakingsoda?
    Heeft U misschien ook de producten in grammen?

    Met vriendelijke groet Alice

    1. Karin avatar

      Hallo Alice, wat leuk dat je de deo zelf wilt gaan maken. Jammer genoeg heb ik bij het maken van de deo alleen de cups gebruikt en dit nooit afgewogen. Een volgende keer toch maar eens doen 😉. Wel heb ik heb een tijdje geleden een uitleg geschreven over het gewicht van cups en tablespoons, dus wellicht heb je daar iets aan. Succes en ik ben benieuwd hoe het je bevalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.