Mieren bestrijden op een natuurlijke manier

Mieren zijn hele nuttige beestjes maar wat kunnen ze vervelend zijn als je ze in huis hebt. Elk jaar weer zit er een groot mierennest vlak voor onze schuifpui en zodra de lente in zicht is zie ik ook de eerste mieren weer in huis verschijnen. Meestal is het eerst één mier, een dag later zie ik er twee, en binnen no-time krioelt het ervan 🐜 🐜 🐜. Hoe kan ik deze mieren het beste bestrijden op een natuurlijke manier en misschien nog wel beter, hoe kan ik voorkomen dat ze überhaupt in huis komen?

Hoe herken je een mierennest

Een mierennest kun je herkennen aan de zandbultjes die je buiten op de grond of op je terras ziet. Ook kun je zien dat er een mierennest in de buurt zit wanneer er looppaden zijn. Dit zijn geen paden die je met het blote oog kunt zien, maar als je op de mieren let in huis dan zal het je opvallen dat ze steeds hetzelfde pad afleggen naar een bepaalde bestemming. Ze markeren dit pad met een reukspoor zodat andere mieren dit pad ook kunnen volgen.

Heb je bijvoorbeeld ergens in een keukenkastje allemaal kruimels liggen en deze worden door één mier gevonden, dan kun je er bijna zeker van zijn dat deze een reukspoor achterlaat zodat ook de andere mieren dit kunnen vinden. Voordat je het weet heb je op deze manier je keukenkastje vol met mieren.

Zijn mieren schadelijk?

Mieren zijn zeker schadelijk omdat ze bacteriën bij zich dragen. Het is dan ook niet verstandig om voedsel te bewaren waar mieren op hebben gezeten want je hebt geen idee waar ze allemaal hebben gelopen. Mieren verspreiden daarnaast ook bladluizen die schadelijk zijn voor planten.

Hoe voorkom je mieren in huis?

Mieren zijn altijd op zoek naar eten en worden vooral aangetrokken door zoetigheid, en waar is dat beter te vinden dan in onze huizen? Het is daarom verstandig om alvast maatregelen te ondernemen om te voorkomen dat ze tijdens hun speurtocht naar voedsel in jouw huis terechtkomen. Wat kun je alvast doen?

Hoe voorkom je mieren in huis, een stappenplan:

  1. Houd alles goed schoon.

    Zorg ervoor dat je geen kruimels achterlaat op de tafel of op de grond. Mieren komen vooral af op zoetigheid dus heb je geknoeid met drinken en liggen er druppen, ruim dit dan direct op.

  2. Verpak voedingswaren goed

    Verpak voedingswaren die je in de keuken bewaart en laat na gebruik het aanrecht schoon achter.

  3. Sluit de afvalbak goed

    Zorg ervoor dat je de afvalbak goed sluit. Of misschien nog beter, gooi hier geen etensresten in maar gooi dit direct buiten in de groene container.

  4. Dicht kieren met kit

    Maak kieren en spleetjes dicht met een kitspuit. Wij hebben bijna altijd op dezelfde plek last van mieren. Er zit dus waarschijnlijk ergens een kier waardoor ze naar binnen kunnen komen.

  5. Verstoor het mieren looppad

    Mieren volgen vaak het looppad. Wanneer je erachter ben gekomen waar ze steeds langslopen dan kun je dit pad verstoren door het bijvoorbeeld schoon te maken met wat water en azijn. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de geur van het looppad verdwijnt zodat ze gedesoriënteerd raken.

Afbeelding van Bruno Glätsch

Mieren bestrijden op een natuurlijke manier

Is het je niet gelukt om de mieren buitenshuis te houden en wil je er vanaf? Dan zit er niets anders op dan ze te bestrijden. Er zijn heel wat middeltjes op de markt te krijgen waarmee je mieren kunt bestrijden. Zo heb je mierengif in een spuitbus, mierenpoeder of mierenlokdozen.

Milieuvriendelijk zijn deze oplossingen echter niet, en je moet je ook realiseren dat deze bestrijdingsmiddelen niet alleen bij de mieren terechtkomen maar ook in de leefomgeving van mensen en andere (huis)dieren. Zo is het bijvoorbeeld ook giftig voor bijen 🐝, en die willen we nou juist niet bestrijden.

Ik probeer daarom zelf liever een milieuvriendelijk alternatief om op een natuurlijk manier mieren te bestrijden. Voor de mieren zelf is dit uiteraard niet bepaald diervriendelijk maar ik denk dat geen enkele methode dat is.

  • Kokend water: Deze methode gebruik ik zelf liever niet, want die vind ik erg dieronvriendelijk, maar hij wordt wel veel gebruikt, en daarom noem ik hem toch. Giet in alle gangen die naar het mierennest leiden kokend water. Herhaal dit enkele dagen totdat je geen mieren meer ziet. Soms werkt dit, maar vaak werkt het ook maar tijdelijk omdat het kokende water niet zo diep in het nest kan komen om de koningin te doden.
  • Peper: Meng gemalen peper met water en doe dit in een plantenspuit. Bevochtig vervolgens de plekken in huis waar je vaak mieren voorbij ziet komen.
  • Koffieprut: Gooi je filterzakje niet leeg in de bak maar strooi het op het mierenpad of bij het mierennest.
  • Kruiden: Er zijn bepaalde kruiden waar mieren een hekel aan hebben zoals basilicum, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en knoflook. Vermeng één van deze kruiden met water en besproei dit op het looppad of bij het nest.
  • Krijt: Mieren hebben een hekel aan krijt. Door een ononderbroken krijtstreep op de tegels te zetten kun je een grens leggen waar de mieren niet overheen gaan. Dit moet je dan wel elke keer opnieuw doen wanneer het heeft geregend.
  • Bakpoeder mengen met poedersuiker: Meng bakpoeder of een ander bindmiddel met wat poedersuiker. De poedersuiker maakt het zoet en dat vinden de mieren lekker. De bakpoeder gaat gisten (rijzen) in hun maag en hier zijn ze niet tegen bestand. Herhaal dit enkele malen totdat alle mieren zijn verdwenen.

Heb je last van mieren? Ren niet direct naar de winkel om mierenverdelgers te kopen. Probeer het eerst eens met één van de bovenstaande producten die je vast wel in je kast hebt staan.

Heb jij al één van bovenstaande methodes geprobeerd en welke vind jij het meest effectief? Als je nog een ander idee hebt hoor ik het natuurlijk graag in de reacties!

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Mieren bestrijden op een natuurlijke manier”

  1. nm avatar
    nm

    Kokend water enz. op levende beesten? Ik vind dat echt niet kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.