Hoe houd je de groene container (gft bak) schoon in de zomer

groene container schoon

De groene container kan in de zomermaanden behoorlijk stinken. En dat is ook niet zo gek. Door het warme weer gaat het afval sneller rotten en schimmelen en dit brengt een vieze geur met zich mee. En helaas is dit niet het enige. Met een paar zeer warme dagen ertussen zit hij ook zomaar vol met ongedierte, waaronder maden. Wat kun je hier tegen doen, en hoe houd je de groene container schoon in de zomer?

groene container schoon

Tips tegen stank en ongedierte in de groene container

Enkele tips om je gft-bak zo schoon mogelijk te houden om ongedierte en stankoverlast te voorkomen.

  • Als eerste is het handig om een stuk krantenpapier onder in je bak te leggen. Hierdoor blijft er geen afval aan de bodem plakken wanneer deze wordt geleegd. Wanneer je gebruik maakt van gft-zakken is dat uiteraard niet nodig.
  • Gooi geen vochtig afval in de container. Laat voedselrestjes zoveel mogelijk uitlekken en gooi het desnoods even in een vergiet. Zo ook met net gemaaid gras. Laat dit als het kan even een paar uren drogen voordat je het in de container gooit.
  • Restjes vlees of vis? Gooi ze verpakt in een krant of in een dichte zak in de container die het snelst geleegd wordt. In de gft-bak mag geen plastic dus gebruik hiervoor een stuk krantenpapier.
  • Om maden tegen te gaan kun je wat takjes Hedera (klimop) of Lavendel in je container doen. Dit is giftig voor maden. Wij hebben zelf genoeg Hedera in de tuin en sinds ik dit regelmatig in de container gooi heb ik geen maden meer gezien.
  • Zet de groene container als het kan in de schaduw. Wanneer hij de hele dag in de zon staat gaat het afval veel sneller broeien en dus ook sneller stinken.
  • Laat het deksel van de groene container een stukje openstaan zodat er frisse lucht en licht bij kan komen. Maden houden hier niet van. Leg er bijvoorbeeld een stukje hout of een takje tussen.
  • Maak de container regelmatig schoon met heet water en groene zeep. Laat hem daarna eerst goed drogen voordat je er weer iets ingooit.

Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaand tips om je gft bak schoon te houden. Heb jij nog een goede tip die je hierboven niet ziet staan dan lees ik deze graag terug in de reacties hieronder.

Ook leuk om te lezen!