Groene aanslag verwijderen met natuurlijke middelen

aanslag verwijderen natuurlijk

Geniet jij ook zo van dit mooie weer? Ik vind het zo heerlijk. Zodra de temperaturen weer omhoog gaan zet ik de tuinmeubels weer buiten zodat we weer lekker in de zon kunnen zitten. Het staat ook direct weer zo’n stuk gezelliger in de tuin. Het terras daarentegen ziet er niet bepaald gezellig uit. Mos op de tegels en op bepaalde plekken is het zelfs glad. Voordat wij lekker kunnen gaan zitten wil ik die groene aanslag eerst verwijderen. Aan de slag dus maar 🧹.

groene aanslag

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag oftewel mos, is een natuurlijke groei van algen die ontstaat wanneer het donker en vochtig is. Logisch dus dat er algen en mossen zijn ontstaan na een natte en donkere winter.

Hoe verwijder je groene aanslag op de tegels

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. Voordat we echt lekker kunnen gaan zitten in de tuin moet eerst de groene aanslag van de tegels worden verwijderd. Een klusje waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb, maar wat toch elke keer weer moet gebeuren. Jammer genoeg is het in dit geval niet zo dat wanneer je het één keer goed doet je het niet weer hoeft te doen. Dit is iets wat elk jaar weer terugkomt.

Er zijn meerdere manieren waarop je mos kunt verwijderen van je tegels. Zo kun je in de winkel genoeg agressieve bestrijdingsmiddelen kopen waardoor je snel van de aanslag af bent. Het probleem met deze middelen is echter dat ze behoorlijke schadelijk zijn voor het milieu. Je terras mag er dan weer als nieuw uitzien maar wat gebeurt er met de beplanting die er naast groeit? En denk maar eens aan (huis)dieren die hier rondlopen. Gelukkig kun je groene aanslag ook met natuurlijke middelen prima verwijderen.

De volgende tips verzamelde ik voor jullie. Groene aanslag verwijderen doe je zo:

Heet water

Gooi een emmer heet water over de tegels en schrob met een harde bezem de groene aanslag weg. Dit is de meest milieuvriendelijke manier om aanslag te verwijderen dus ik zou dit als eerste proberen (ook een goede manier trouwens om mieren te bestrijden 😉).

Hoge drukspuit

Met een hogedrukspuit kun je makkelijk groene aanslag verwijderen. Ondanks dat deze methode volgens mij de meest milieuvriendelijke is samen met heet water, zijn er wel wat dingen waar je op moet letten. Zo mag de hogedrukspuit geen hogere druk hebben dan 60-70 bar omdat je dan de kiemen van de beplanting open spuit. Daarnaast kunnen de poriën van poreuze tegels open gaan waardoor de tegel meer vuil aantrekt. Dan heb je volgend jaar dus nog meer last van mos op je terras.

Warm water met groene zeep

Vul een emmer met warm water en een scheutje groene zeep. Giet dit over de tegels en laat het een half uurtje intrekken. Schrob het vervolgens met een harde bezem en spoel na met water. Met de tuinslang is dit zo gepiept!

Strooizout

Strooi keuzenzout of strooizout over de tegel en de groene aanslag is na een paar dagen verdwenen. Je kunt ook (strooi)zout met lauw water mengen en dit met behulp van een gieter over de tegels gieten. Doe dit niet bij poreuze of gecoate tegels omdat de toplaag dan wordt aangetast.

Voegenzand

Een andere methode is om voegenzand op je tegels te strooien en dit goed uit te vegen met een veger. Door het schurende effect verdwijnt het mos. Niet doen bij poreuze tegels!

Azijn

Een combinatie van azijn en water zou ook een goede manier zijn om van de groene aanslag af te komen. Het is handig om dit te doen op een moment dat het droog is en blijft. Giet het azijn/water mengsel over de tegels en laat dit een paar dagen inwerken. Je zult zien dat de aanslag verkleurt en dat je het daarna makkelijk kunt wegvegen. Ben je van plan om buiten te gaan zitten dan is dit misschien niet zo’n goed idee, want het stinkt behoorlijk. Gebruik liever natuurazijn dan schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is een stuk sterker en dit zou de pH waarde van de grond veranderen waardoor het de beplanting aan kan tasten.

mos verwijderen natuurlijk

Hoe voorkom je groene aanslag?

Groene aanslag kun je nooit helemaal voorkomen maar er zijn wel enkele oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat je er een stuk minder last van hebt.

  • Zorg voor voldoende zonlicht. Dit heb je natuurlijk niet altijd in de hand want je kunt je tuin niet verplaatsten 🤦‍♀️. Wat je wel kunt doen is er voor zorgen dat deze niet helemaal dichtbegroeid is, en dat er ruimte is zodat de zon op de tegels kan schijnen.
  • Veeg regelmatig. Door je terras en tegels zo vaak mogelijk te vegen geef je algen en mos minder kans om te groeien. Ik ben hier zelf heel fanatiek mee begonnen in de herfst maar toen het kouder en regenachtiger werd kon ik mezelf daar niet meer toe zetten. Bij mij werkt dat dus niet 😬.
  • Goede afwatering. Probeer ervoor te zorgen dat je terras bij een dikke regenbui niet vol blijft staan met water. Een terras wat net iets hoger ligt dan de tuin kan dit voorkomen of zorg ervoor dat het net iets afloopt zodat het water weg kan stromen. Wanneer je terras langere tijd nat blijft is dit een voedingsbodem voor algen.
  • Giet het kookwater van de aardappels over het terras. Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd maar dit zou helpen om de vorming van groene aanslag tegen te gaan.

Zoals je ziet zijn er genoeg natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om groene aanslag te verwijderen. Om beschadiging van je tegels te voorkomen is het sowieso verstandig om eerst een klein stukje uit te proberen voordat je met het hele terras aan de slag gaat.

Bedenk wel dat alle schoonmaakmiddelen die je gebruikt hoe dan ook niet goed zijn voor de beplanting. Natuurlijke middelen zijn altijd beter, zeker voor mens en dier, maar groene zeep en azijn, dat vind een plant ook niet fijn.

Heb jij nog een goede (duurzame) tip om groene aanslag te verwijderen? Ik zou het leuk vinden als je deze dan wilt delen in de reacties!

Ook leuk om te lezen!

7 reacties op “Groene aanslag verwijderen met natuurlijke middelen”

  1. Catja Strik avatar

    Azijn is helemaal niet milieuvriendelijk. Verzuurt de bodem. Lees alle onderzoeken maar. De overheid raad het ook ten strengste af, zie publicaties van de overheid, hoewel ze er gek genoeg geen publiciteit aan geven. Ook plaatselijke overheden doen niets met de maatregel.

    1. Karin avatar

      Hoi Catja, ik ben het helemaal met je eens, zoals ik ook in mijn blog schrijf is azijn voor de bodem, en dus de beplanting niet milieuvriendelijk. Dat zijn geen van deze middelen. Het is echter wel een stuk beter (gezonder) voor mens en dier. Van alle slechte oplossingen (agressieve bestrijdingsmiddelen uit de winkel) is dit naar mijn mening een betere.

      1. Hachiko avatar
        Hachiko

        Hoi Karin, onlangs is er onderzoek gedaan naar de effecten van azijn, zie dit artikel:

        https://velt.nu/nieuws/azijn-tegen-onkruid-een-slecht-idee

  2. Yel avatar
    Yel

    Jammer dat je het over “mieren bestrijden” hebt, met heet water🙁
    Mieren zijn heel goed voor het ecosysteem.
    Er valt heel goed samen te leven met insecten maar mensen ergeren zich teveel
    aan deze nuttige diertjes. Daarnaast hebben ze ook gevoel net als iedere ander levend wezen. In mijn tuin mag alles blijven en leven gaat prima nergens last van!

    1. Karin avatar

      Heet water is inderdaad niet bepaald diervriendelijk, dat ben ik helemaal met je eens. In mijn tuin mag ook alles blijven, maar het wordt vervelend als mieren in huis komen. Op een gegeven moment had ik een paar nesten voor de pui van de woonkamer/keuken. Niet erg fris om ze tussen je broodbeleg en andere kastjes te vinden.

  3. ahmed avatar
    ahmed

    ik verzamel mieren door lokdozen te vullen met een paar dadels. wanneer het vol zit doe ik het lokdoosje open. ik laat eromheen wat brood achter en de vogels zullen het lokdoosje telkens even controleren op mieren.

    1. Karin avatar

      Wat een goed idee! Bedankt voor de tip 👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.