Natuurlijk schoonmaken, een overzicht van onze beste artikelen

natuurlijke schoonmaakmiddelen

Wil je chemische schoonmaakmiddelen zoveel mogelijk vermijden en natuurlijk schoonmaken? Met een paar simpele producten kom je al een heel eind zoals baking soda azijn en zeep.

Vaak werken deze producten net zo goed als de gangbare schoonmaakmiddelen en ze kosten bijna niks. Ik heb er inmiddels al meerdere artikelen over geschreven en het leek me leuk om ze allemaal eens in een overzichtje bij elkaar te zetten.

Schoonmaken met natuurlijke middelen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen waarmee je schoon kunt maken. Hieronder deel ik de 8 meest interessante.

7 dingen waar je azijn voor kunt gebruiken

Bijna iedereen heeft wel een fles azijn en huis en je kunt het echt voor van alles en nog wat gebruiken. Het is ook nog eens spotgoedkoop en minder belastend voor het milieu dan de gangbare schoonmaakmiddelen. Gebruik het o.a. als wasverzachter, gootsteenontstopper of om kalk te verwijderen.

Lees het volledige artikel hier: 7 dingen waar je azijn voor kunt gebruiken

5 dingen waar je zout voor kunt gebruiken

Zout gebruik je waarschijnlijk net als ik voornamelijk in je eten, maar dat is niet het enige waar je het voor kunt gebruiken. Wist je dat zout  ook het perfecte middel is om bijvoorbeeld gootstenen, hout en glas mee schoon te maken? En heeft er iemand rode wijn op je tapijt geknoeid? Dan is zout je redding.

Lees het volledige artikel hier: 5 dingen waar je zout voor kunt gebruiken

Groene aanslag verwijderen met natuurlijke middelen

Elk jaar is het weer hetzelfde, groene aanslag op de tegels. Gelukkig zijn er zijn meerdere manieren waarop je mos kunt verwijderen van je tegels zoals groene zeep, azijn en voegenzand. In dit artikel lees je hoe je groene aanslag verwijderd maar ook hoe je het kunt voorkomen.

Lees het volledige artikel hier: groene aanslag verwijderen met natuurlijke middelen

Wasmachine schoonmaken met natuurlijke middelen

Een wasmachine schoonmaken is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch moet ook een wasmachine regelmatig worden schoongemaakt. Na verloop van tijd onstaat er kalk en er blijven ook vaak zeepresten achter waardoor vetluis kan ontstaan. Met soda of azijn wordt je wasmachine binnen no time weer lekker fris.

Lees het volledige artikel hier: wasmachine schoonmaken met natuurlijke middelen

De vele toepassingen van baking soda

Baking Soda wordt vooral gebruikt in de keuken bij het maken van cake en koekjes. Maar wist je dat het ook een effectief schoonmaakmiddel is? Je kunt het toilet er mee schoonmaken, maar ook de voegen en de tegels. En wist je dat baking soda een heel effectief middeltje is om bestrijdingsmiddelen van fruit te verwijderen?

Lees het volledige artikel hier: de vele toepassingen van baking soda

Zelf wasmiddel maken

Dit is mijn meest gelezen artikel en dat snap ik ook wel. Veel mensen zijn op zoek naar een wasmiddel dat goedkoop is en zonder allemaal chemische toevoegingen. Met dit wasmiddel bespaar je ook nog eens heel wat geld (de berekening vind je in het artikel) en het is ook nog eens makkelijk en leuk om te maken.

Lees het volledige artikel met beschrijving hier: zelf wasmiddel maken

Zelf vaatwastabletten maken

Ook vaatwastabletten kun je eenvoudig zelf maken met soda, zout en citroenzuur. Een uitgebreide beschrijving met foto’s vind je in het artikel.

Lees het volledige artikel hier: zelf vaatwastabletten maken

Wat is het verschil tussen witte en groene Marseille zeep en wat kun je ermee doen?

Marseille zeep is puur natuur en je kunt deze zeep gebruiken voor de schoonmaak (o.a. voor de was), maar je kunt hem ook gebruiken voor je huid. In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn tussen witte en groene Marseille zeep en welke je het beste kunt gebruiken voor de schoonmaak.

Lees hier het volledige artikel: Wat is het verschil tussen witte en groene Marseille zeep en wat kun je ermee doen?

Zijn zelfgemaakte schoonmaakmiddelen wel effectief?


Voor veel klusjes in huis werken zelfgemaakte schoonmaakmiddelen net zo goed als schoonmaakmiddelen die je in de winkel vindt. Als iets echt heel vies is moet je soms wat harder schrobben of het een tweede keer aanbrengen, maar mijn ervaring is dat het prima werkt. Let er ook op dat net als bij commerciële schoonmaakmiddelen, niet elk zelfgemaakt schoonmaakmiddel geschikt is voor elk oppervlak. Probeer het daarom altijd even uit op een klein oppervlak.


Heb jij al eens schoongemaakt met bovenstaande producten en wat zijn je ervaringen? En als je zelf nog tips hebt om natuurlijk schoon te maken dan zou ik het leuk vinden als je deze deelt in de reacties hieronder.

Een paar reacties van lezers

Ik heb gisteren voor het eerst dit wasmiddel gemaakt. Omdat ik 5 liter voor een eerste keer wat veel vond heb ik de helft gedaan. En vanmiddag voor het eerst een was ermee gedraaid. Ik vond alles er mooi schoon uitkomen, zelfs de oude witte handdoek die ik expres vies had gemaakt. Experiment geslaagd dus 😉

Anne

Ik gebruik al jaren azijn als wasverzachter. Voordelen: waspoeder verdwijnt (minder of geen allergie kans) , kleuren blijven fris, wasmachine ontkalkt, en het is goedkoop

Joke

Ik gebruik al jaren azijn als wasverzachter. Voordelen: waspoeder verdwijnt (minder of geen allergie kans) , kleuren blijven fris, wasmachine ontkalkt, en het is goedkoop

Marijke

Vooral bij kalkaanslag vind ik het fijn om baking soda en azijn te gebruiken. Ook blijft mijn wc zo mooi schoon. Ik heb gemerkt dat eventuele resten of verstoppingen er ook mee weggespoeld kunnen worden. Een wondermiddel voor elk huishouden dus!

Marie

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.