De vele toepassingen van baking soda

zuiveringszout

Baking soda is toch wel één van mijn favoriete huismiddeltjes. Je kunt het echt voor van alles en nog wat gebruiken. Het is een stuk duurzamer dan al die chemische schoonmaakmiddelen. En ook nog eens een stuk goedkoper. Scheelt weer in je portemonnee 😉.

Wat is baking soda

Baking soda is een natuurlijke minerale stof (natriumcarbonaat). Ook bekend onder de naam zuiveringszout, baksoda en E500. Het wordt veel gebruikt tijdens het bakken van bijvoorbeeld koekjes. Wanneer je baking soda mengt met een zuur dan gaat het bruisen en komt er koolzuurgas vrij. Dit zorgt ervoor dat de koekjes rijzen. Daarnaast is het een perfect middel om mee schoon te maken.

Verschil tussen baking soda en bakpoeder

Vaak wordt baking soda verward met bakpoeder. Het lijkt wel veel op elkaar, maar er zit wel degelijk verschil in. Zo kun je baking soda gebruiken bij het bakken en voor de schoonmaak, terwijl je bakpoeder alleen bij de bereiding van voedsel gebruikt. Bij bakpoeder is er aan de carbonaat al een zuur toegevoegd en dit geeft een hele andere werking. Toch echt iets anders dus.

toepassingen van baking soda

Waar kun je baking soda voor gebruiken

Eh, waar kun je het niet voor gebruiken? Nou, het is niet geschikt voor aluminium, poreus gesteente of marmer. Maar voor de rest zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor het gebruik van soda. Kijk maar eens naar onderstaande lijst met de vele toepassingen van baking soda die ik voor je samen heb gesteld.

Baking soda als schoonmaakmiddel

Gootsteen ontstopper

Wil je milieuvriendelijk je gootsteen ontstoppen dan is baking soda als gootsteen ontstopper een prima keuze. Elke week strooi ik wat baking soda in het afvoerputje en daarna een flinke scheut azijn. Even een paar minuten laten bruisen en daarna wegspoelen met heet water.

Toilet schoonmaken met baking soda

Hetzelfde kun je doen bij het schoonmaken van het toilet. Je strooit wat baking soda in de toiletpot en voegt hier azijn aan toe. Even met de borstel er doorheen en schoon is je toilet.

Voegen en tegels schoonmaken in de badkamer

Ook in de badkamer maak ik veelvuldig gebruik van baking soda. Voor het afvoerputje maar ook voor het schoonmaken van de voegen. Ik maak altijd een papje van wat baking soda en een klein beetje water. Dit doe ik op een oude tandenborstel of schuursponsje en hiermee wrijf ik over de voegen. Het werkt een beetje als een schuurmiddel.

Groente en fruit schoonmaken

Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit kun je verwijderen met baking soda. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat dit de meest effectieve manier is. Lees er meer over in mijn bericht ‘Hoe verwijder je bestrijdingsmiddelen van groente en fruit‘.

Afwasmiddel

Afwasmiddel voor in de afwasmachine kun je ook heel eenvoudig zelf maken. De blokjes die je in de winkel koopt zitten vaak vol met chemicaliën en ze zijn ook nog vaak per stuk verpakt in plastic. Zelf afwasmiddel maken of zelf vaatwastabletten maken scheelt behoorlijk wat verpakkingen.

Aangebrande pan

Is je (koeken)pan aangebrand? Je kunt deze meestal weer goed schoon krijgen door een laagje heet water in de pan te doen met een paar eetlepels baking soda. Even laten staan zodat het aangebrande deel loslaat. Soms is het nodig om dit nog een keer te herhalen maar tot nu toe heeft het bij mij altijd gewerkt.

Bekleding schoonmaken

Het is heel eenvoudig om de bekleding op je bank, autostoelen of je matras schoon te maken met baking soda. Strooi wat baking soda op de bekleding, laat het een tijdje zitten en zuig het daarna op met de stofzuiger. Vlekken gaan er niet uit maar onaangename geurtjes zullen wel verdwijnen.

Luchtverfrisser

Van baking soda kun je heel gemakkelijk je eigen luchtverfrisser maken. Ik heb altijd een klein potje in de toiletruimte staan waarin baking soda zit met een lekker geurende etherische olie. Elke week voeg ik wat nieuwe druppels etherische olie toe en het ruikt er weer heerlijk fris. Geen chemische luchtverfrisser voor nodig!

Schoenen

Stinken jou schoenen ook wel eens? Wanneer ik mijn sportschoenen in de zomer een dag aan heb gehad ruiken ze niet meer heel erg fris. Wat baking soda erin strooien doet wonderen. ‘s Avonds strooi ik wat in mijn schoenen en ‘s ochtends schud ik het er weer uit. Zo blijven ze lekker fris.

Geurvreter in de koelkast

Om vieze luchtjes tegen te gaan in de koelkast kun je een schaaltje met wat baking soda in de koelkast zetten. Vervang dit elke paar weken.

Toepassingen van baking soda als verzorgingsproduct

Deodorant

Er zijn mensen die pure baking soda gebruiken als deodorant. Zelf deodorant maken doe ik ook maar dan wel met iets meer ingrediënten (het is echt heel lekker!). De baking soda die erin zit neutraliseert geurtjes en hij werkt daarom echt heel goed.

Tandpasta

Ook tandpasta kun je maken met baking soda. Beter voor het milieu want je zit niet meer met een plastic verpakking en het is ontzettend simpel te maken. Je mengt 2 eetlepels kokosolie met 1 eetlepel baking soda en voegt hier eventueel wat etherische pepermunt olie aan toe. Je doet dit door de kokosolie op een lage temperatuur te laten smelten in een pannetje. Haal het van de warmtebron en voeg er de baking soda en de etherische olie aan toe. Zo nu en dan roeren totdat het opstijft, anders zakt de baking soda naar de bodem.

Shampoo

Blijven er restjes van stylingproducten in je haar achter en krijg je het niet goed meer schoon met gewone shampoo? Los dan een grote eetlepel baking soda op in ongeveer 500 ml water en was hiermee je haar. Spoel het goed uit. Baking soda kan het haar wel een beetje uitdrogen dus was het daarna met een conditioner of zoals ik meestal doe, met een mengsel van water en appelazijn.

Tegen aften

Als je last hebt van aften in je mond kun je proberen om eens te spoelen met baking soda. Het verlaagt de zuurgraad in je mond waardoor bacteriën minder kans hebben om te groeien. Meng wat water met baking soda en spoel je mond dagelijks met dit mengsel totdat de aften zijn verdwenen Je kunt ook een papje maken door een heel klein beetje water te mengen met wat baking soda en dit dan rechtstreeks op de aft te smeren.


Zoals je ziet kun je baking soda echt voor heel veel dingen gebruiken. Ik vind het een echt wondermiddel en ik heb het dan ook altijd in huis.

Te koop bij bijna elke supermarkt of online via De Online Drogist.

Heb jij nog andere toepassingen van baking soda? Ik lees ze graag terug in de reacties!

Ook leuk om te lezen!

5 reacties op “De vele toepassingen van baking soda”

 1. Ingrid Das avatar
  Ingrid Das

  Baking soda met appelazijn. Papje maken en over je schimmelnagels. Zelf deed ik daar nog een pleister over tegen het uitdrogen. Elke dag herhalen. Mijn schimmelnagel is weer mooi, na lang ermee omgelopen te hebben.

  1. Karin avatar

   Bedankt voor de tip!

 2. Marie avatar
  Marie

  Vooral bij kalkaanslag vind ik het fijn om baking soda en azijn te gebruiken. Ook blijft mijn wc zo mooi schoon. Ik heb gemerkt dat eventuele resten of verstoppingen er ook mee weggespoeld kunnen worden. Een wondermiddel voor elk huishouden dus!

 3. Rob avatar
  Rob

  De prijs die genoemd wordt bij BolCom is schrikbarend te hoog. Bij AH kost dezelfde baking soda in dezelfde hoeveelheid slechts 2,29 euro.

  1. Karin avatar

   Inderdaad, bij de Jumbo zelfs nog goedkoper zie ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.