Palmolie, waar zit het in en waarom is het slecht?

palmolie

Palmolie heeft zo langzamerhand een behoorlijk negatieve klank gekregen. Niet zo gek, want voor de productie van palmolie worden er ontzettend veel bomen in het regenwoud gekapt. Dit om plaats te maken voor oliepalmen.

Negatieve gevolgen van palmolie

Elk uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolie plantages. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de natuur. Het heeft ook grote gevolgen voor de dieren en de mensen die er leven. Arbeidskrachten worden onderbetaald en de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud worden van hun land verjaagd. De dieren verliezen hun habitat en hebben moeite met overleven.

Omdat er zoveel bomen worden gekapt en de veengronden worden drooggelegd ontstaan er bosbranden. Hierbij komt CO2 vrij waardoor het klimaat op aarden nog sneller verandert. Daarnaast zorgt het ook nog een voor ernstige gezondheidsproblemen bij honderdduizenden mensen in de regio.

Genoeg redenen dus om op zoek te gaan naar alternatieven voor palmolie. Dat valt echter nog niet mee, wat zeg ik, bijna onmogelijk, want palmolie zit echt in ontzettend veel producten.

Waar zit palmolie in?

Palmolie zit in duizenden producten, dus misschien handig om eens te kijken waar het zoal in zit.

  • Bewerkt voedsel: In veel producten die je in de supermarkt kunt kopen is palmolie verwerkt. Denk hierbij aan pakjes, zakjes en voedsel in blik (soep, pizza, babyvoeding, koekjes, snacks, kauwgom, margarine, pindakaas en chocopasta).
  • Biobrandstof: Palmolie wordt ook gebruikt als brandstof. Van alle palmolie die in Europe wordt ingevoerd belandt de helft als biobrandstof in onze auto’s.
  • Cosmetica: Palmolie is vaak een hoofdbestanddeel van shampoo, maar ook van andere verzorgingsproducten. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk alternatief voor aardolie. Bij shampoo kun je het herkennen aan het ingrediënt ‘Sodium Lauryl Sulfate’. Dit kan echter ook afgeleid zijn van petroleum of kokosolie.
  • Schoonmaakartikelen: Bij schoonmaakartikelen is het vaak onduidelijk of er palmolie inzit omdat er verschillende benamingen voor worden gebruikt. Misschien handig om zelf schoonmaakmiddelen te maken, dan weet je tenminste zeker dat het geen palmolie bevat 😉.
palmolie
Foto gemaakt door: Ihsan Aditya

Hoe kun je checken of er palmolie in een product zit?

In de levensindustrie is het sinds 2014 verplicht om de herkomst van de plantaardige olie op het productie-etiket te vermelden. Je kunt dus bij voedingsmiddelen makkelijk zien of iets is gemaakt met palmolie of met een andere soort olie.

Ingrediënten met het woord ‘palm’ erin zijn of palmolie, of het is gemaakt van de vruchten van de oliepalm.

Ook is het overzicht op de website van Palmolievrij erg handig. Je vindt er een hele lange lijst met ruim 200 stoffen die vaak voorkomen in voedsel, verzorgingsproducten en cosmetica en die (mogelijk) zijn afgeleid van palmolie. Ik zeg wel handig, maar eigenlijk is het niet te doen om producten te controleren met deze lijst. Daar is hij gewoonweg te lang voor. Maar het geeft wel aan dat het onder allerlei verschillende namen terug te vinden is en daarom ook zo moeilijk te vermijden.

Alternatieven voor palmolie

Er zijn verschillende alternatieven die je kunt vervangen door palmolie. Denk hierbij aan:

  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Raapzaadolie

Dit zijn allemaal oliën die in Europa kunnen worden geproduceerd en ze zijn alleen daarom al een stuk duurzamer. Nu is het als consument niet altijd makkelijk om een vervangend product te vinden zonder palmolie. Ik denk dan ook dat het vooral de overheid en de bedrijven zijn die met een oplossing moeten komen. Dat ze zorgen voor een No Deforestation-beleid en dat ze zich hier vervolgens ook aan houden. Of dat ze de palmolie in hun producten moeten vervangen voor een andere soort olie. Een olie die wel op een duurzame manier geproduceerd kan worden.

Wat je zelf in ieder geval wel kunt doen is kijken of je bepaalde producten die je vaak koopt met palmolie kunt vervangen door een alternatief. Nog beter is het om voor lokale onbewerkte producten te kiezen, want daar zit geen palmolie in.

Waarom kiezen fabrikanten vaak voor palmolie

Eén van de redenen waarom fabrikanten kiezen voor palmolie is omdat de wereldwijde palmolie prijzen erg gunstig zijn in vergelijking met andere oliën. Dit heeft te maken met de hoge opbrengst van palmolie per hectare vergeleken met bijvoorbeeld koolzaad, soja of zonnebloemen.

Ik ben zojuist mijn kastjes even doorgegaan om te kijken welke producten ik in huis had met palmolie. Dat waren in ieder geval al de chocoladepasta, de pindakaas, de speculoospasta en de boter. Ook in de bouillonblokjes die ik gebruik waarvan ik dacht dat ze zo goed waren is palmolie verwerkt 🤦‍♀️. Toch maar eens kijken naar een alternatief, al ben ik wel erg gehecht aan de Calvé pindakaas, slecht, ik weet het, die is gewoon het lekkerst.

Wist jij dat er in zoveel producten palmolie is verwerkt, en wat zijn jouw gedachten hierover?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.