Wat is er aan de hand met de branden in het Amazonegebied en wat kun jij er aan doen?

Zoals je waarschijnlijk ook hebt gelezen staat een groot gedeelte van het Amazone gebied in brand. En dat is erg, heel erg. Het Amazonegebied is het grootste regenwoud ter wereld. Hier wordt een kwart van alle CO2 die we wereldwijd uitstoten opgenomen. Daarnaast zorgt het voor 40% van de zuurstof op aarde. Wanneer er steeds meer bos verdwijnt zorgt dit voor meer broeikasgassen in de lucht waardoor de aarde verder opwarmt. Daarom is dit gebied zo ontzettend belangrijk voor de rest van de wereld.

Het Amazonegebied in Zuid-Amerika heeft de grootste biodiversiteit ter wereld. Het is een gebied waar veel unieke dieren leven en ook planten die je nergens anders ziet. De bosbranden zijn dan ook een ramp want ze vernietigen het ecosysteem en brengen het levensonderhoud van miljoenen mensen in gevaar. De helft van de regen in de Amazone wordt door de bomen zelf geproduceerd. Nu er veel ontbossing plaatsvindt wordt deze regenval in heel Zuid-Amerika beĆÆnvloed. De lokale bevolking krijgt te maken met overstromingen en mislukte oogsten.

bosbranden amazone
Foto gemaakt door Nathalia Segato 

Waarom worden er zoveel bomen gekapt

De reden dat er zoveel bomen worden gekapt is om ruimte te maken voor landbouw, veeteelt, mijnbouw, olie- en gaswinning. Maar ook voor het aanleggen van wegen en de sojateelt voor diervoeding. Deze ontbossing begon al in de jaren 60 en pas in 2004 nam dit dit af. Er werden beschermde gebieden aangewezen en er werd actief opgetreden tegen illegale activiteiten. Een groot gedeelte van de Amazone is dan ook beschermd natuurgebied. Deze beschermde natuurgebieden behoren toe aan de inheemse volken en daar mag dus niet worden gekapt.

President Jair Bolsonaro

Is president Bolsonaro schuldig aan de bosbranden? Veel mensen denken van wel. Het in brand steken van het bos is namelijk een methode die veel gebruikt wordt voor ontbossing. En Bolsonaro trekt zich niets aan van de landrechten van de inheemse volken en heeft in een interview ontbossing juist aangemoedigd. Zo beloofde hij enkele beschermde gebieden te openen voor mijnbouw. Hoewel het op dit moment wel het seizoen van de bosbranden is lijkt het erop dat er veel branden zijn aangestoken door boeren. Deze proberen de grond vrij te maken voor de vee- en sojateelt.

Op social media zijn er veel mensen, waaronder politici en bekendheden die hun zorg hebben uitgesproken over de acties van de president. Zij hebben opgeroepen om actie te ondernemen.

Wat kunnen wij tegen de bomenkap/bosbranden doen?

Er is een grote vraag naar grondstoffen uit de Amazone. Na China is de EU de grootste handelspartners van Braziliƫ. Nederland staat zelfs op nummer 4 als exportbestemming van het land. Dat heeft ermee te maken dat al de grondstoffen en producten uit de Amazone via de Rotterdamse haven Europa binnenkomen. Doordat wij van alles importeren uit de Amazone ondersteunen we dus eigenlijk de ontbossing in Braziliƫ.

Er verdwijnen bossen om spullen te maken die wij dagelijks gebruiken. Denk maar eens aan de palmolie die in veel producten is verwerkt, de soja die gebruikt wordt voor diervoeding en de tuinmeubels die we buiten hebben staan. Zolang wij doorgaan met het importeren van dit soort producten houdt het niet op.

Wil je helpen om ontbossing tegen te gaan dan kun je op meerdere manieren helpen.

  • Koop geen of minder producten met palmolie
  • Eet minder dierlijke producten
  • Wees zuinig met hout en gebruik minder papier
  • Koop je iets van hout, kijk dan of het FSC keurmerk erop staat
  • Doneer aan natuurorganisaties
  • Teken de petitie van Groen Links. Zij zijn een petitie gestart tegen het tekenen van het ā€˜Mercosurā€™-akkoord. Dat handelsverdrag, waar de EU momenteel over onderhandeld met Zuid-Amerikaanse landen, maakt de import van vlees goedkoper. De veeteelt die nodig is voor de productie van deze producten is de belangrijkste oorzaak van de ontbossing in het Amazone-gebied.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.