De voor- en nadelen van een elektrische fiets

nadelen elektrische fiets

Ben je stevig aan het fietsen, wordt je ingehaald door een groep mensen van middelbare leeftijd. Het gebeurde een tijdje terug. We hadden de boot gepakt voor een dagje Schiermonnikoog om daar even lekker rond te fietsen. Het waaide beste stevig en na een paar uurtjes werd het fietsen best zwaar. Al hadden we nog best de vaart erin. Totdat we ineens werden ingehaald door een hele groep ouderen. Toen begon ik toch even aan mezelf te twijfelen, heb ik dan zo weinig conditie? Totdat ik zag dat ze allemaal op een elektrische fiets reden. Ja, zo kan ik het ook!

De elektrische fiets is bezig aan een opmars

Elektrische fietsen zijn enorm populair. Wist je dat twee op de vijf nieuw verkochte fietsen een e-bike is? Dat is best veel. Was het misschien eerst iets voor oudere mensen, dat is nu zeker niet meer het geval. Ook steeds meer jongeren kiezen voor een e-bike om naar school te fietsen. Maar hoe milieu(on)vriendelijk is een elektrische fiets eigenlijk? Het kost wel stroom, en de accu gaat natuurlijk niet eeuwig mee.

Mensen pakken steeds vaker de fiets om naar hun werk te gaan. Dit omdat het een stuk gezonder is dan met de auto en het is ook nog eens beter voor het milieu. Toch is de afstand naar het werk voor veel mensen te lang, en voor deze groep is een elektrische fiets een uitkomst. Je kunt er veel makkelijker lange afstanden mee afleggen en zo kun je toch de auto laten staan. Ook voor mensen die slecht ter been zijn kan het erg handig zijn. Zonder al teveel inspanning kun je toch een heel stuk fietsen.

nadelen elektrische fiets

Voordelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft vele voordelen. Je kunt er lange afstanden mee afleggen. En heb je lichamelijke klachten? Dan is het fietsen op een e-bike een stuk makkelijker. Ook is het een stuk minder belastend voor het milieu dan wanneer je de auto zou pakken. Je veroorzaakt minder CO2-uitstoot en dit draagt bij aan een schonere lucht. Daarnaast is de aanschaf van een elektrische fiets een stuk goedkoper dan de aanschaf van een auto. En nog een bijkomend voordeel, het is makkelijker om een plekje voor je fiets te vinden in de stad, dan voor je auto.

Ik zet de voordelen nog even op een rijtje:

  • Ideaal voor lange afstanden
  • Makkelijker bij lichamelijke klachten
  • Milieuvriendelijker dan wanneer je een auto gebruikt
  • Sneller
  • Goedkoper dan aanschaf auto

Nadelen van een elektrische fiets

Er zijn helaas ook nadelen van een elektrische fiets. Voor het milieu is een e-bike beter dan een auto, maar het is uiteraard niet beter dan een normale fiets. Een elektrische fiets heeft een accu die steeds moet worden opgeladen. En dit kost stroom.

Een fietsaccu gaat zo’n vijf jaar mee. Hoe ouder de accu wordt hoe minder opslagcapaciteit hij heeft. De batterij raakt sneller leeg en je kunt er steeds minder ver mee fietsen.

De accu is het onderdeel van de e-bike die het meest milieu-onvriendelijk is. Voor het maken hiervan zijn schaarse metalen nodig en het kost veel energie. Het is daarom verstandig om je van tevoren goed in te lezen hoe je de accu het beste kunt gebruiken zodat je er langer mee kunt doen.

Een ander nadeel is dat een elektrische fiets in aanschaf een stuk duurder is dan een normale fiets. De onderhoudsbeurten kosten ook meer geld.

Is de accu leeg? Het fietsen zonder ondersteuning gaat op sommige e-bikes een stuk zwaarder dan bij een normale fiets. De fiets op zich is natuurlijk ook al een stuk zwaarder

De nadelen op een rijtje:

  • De accu is milieu-onvriendelijk
  • Duurder dan aanschaf normale fiets
  • Duurder in onderhoud
  • Zwaarder

Conclusie

Met je elektrische fiets de weg op gaan heeft zeker de voorkeur boven autorijden. Het is een stuk milieuvriendelijker dan wanneer je met de auto gaat. Het is echter milieu-onvriendelijk wanneer je je gewone fiets omruilt voor een elektrische. Ik blijf in ieder geval nog maar even op een normale fiets rondrijden. Dit heeft nog altijd de voorkeur op het gebied van duurzaamheid en zo blijft mijn conditie ook wat beter op pijl 😉.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.