Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om geruisloos over de weg te rijden? Het was iets waar ik me tien jaar geleden niks bij kon voorstellen. Ik vond een elektrische auto maar vreemd. Het leek net science fiction. Vandaag de dag is er echter niks vreemds meer aan en maken ze een groot deel uit van ons dagelijks leven.
Overstappen op elektrisch rijden is daarom niet meer zo bijzonder, maar het is wel heel anders dan een benzine of dieselauto. Als je overweegt om een elektrische auto te kopen is het goed om je daar eerst eens in te verdiepen, want er zijn verschillende belangrijke onderdelen waar je op moet letten. Bereid je daarom goed voor en doe uitgebreid onderzoek naar de verschillende mogelijkheden zodat je de juiste keuze kunt maken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische auto?
Het is altijd leuk om een nieuwe auto uit te zoeken. Maar stap je over op elektrisch rijden dan is het goed om je te realiseren dat je op hele andere dingen moet letten dan bij het kopen van een ‘normale’ auto. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met je rijgedrag en je levensstijl. Denk aan je dagelijkse woon-werkverkeer, de toegang tot laadstations en of je thuis je auto kunt opladen. Ik zet een aantal zaken voor je op een rijtje.
Bereik en laadmogelijkheden
Controleer het bereik van de elektrische auto, dat wil zeggen hoe ver je kunt rijden op een volle acculading. Zorg ervoor dat het bereik voldoet aan je dagelijkse behoeften. Red je het om naar je werk heen en terug te rijden en kun je daarna ook nog je boodschappen halen? Dat zijn dingen om goed over na te denken. Kijk ook naar de beschikbare laadmogelijkheden, zoals snelladen en thuisladen.
Oplaadinfrastructuur
Iets anders waar je goed naar moet kijken is de beschikbaarheid van oplaadpunten in jouw omgeving. Zijn er voldoende oplaadpunten op plekken waar je vaak komt, zoals thuis, op het werk, en in de buurt van openbare plaatsen die je regelmatig bezoekt?
Kosten en subsidies
Vergelijk de kosten van verschillende modellen en let op eventuele subsidies en belastingvoordelen die beschikbaar zijn voor elektrische auto’s. Houd ook rekening met de kosten van de elektriciteit die je nodig hebt om de auto op te laden.
Onderhoud en garantie
Informeer naar het onderhoudsschema en de garantievoorwaarden van de elektrische auto. Controleer of er specifieke eisen zijn voor het onderhoud van de accu en of de garantie hierop voldoende dekking biedt. Check vooral ook het gedeelte wat betrekking heeft op de batterij. Dit kan namelijk een duur onderdeel zijn om te vervangen.
Veiligheid
Onderzoek wat de veiligheidsvoorzieningen van de auto zijn, zoals het remsysteem, de airbags en de rij-assistentiesystemen. Het is sowieso een goed idee om de beoordelingen van de auto te controleren op het gebied van veiligheid bij onafhankelijke instanties zoals Euro NCAP.
Pechhulpverzekering
Nadat je de keuze voor een elektrische auto hebt gemaakt, is het verstandig om een pechhulp verzekering af te sluiten die specifiek geschikt is voor elektrische voertuigen. Zo’n verzekering biedt assistentie bij pech onderweg, inclusief het wegslepen van de auto naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt.
Proefrit en ervaringen
Maak altijd een proefrit met de elektrische auto om een gevoel te krijgen voor de rijervaring en het comfort. Daarnaast is het altijd goed om ervaringen van andere eigenaren te lezen zodat je meer inzicht kunt krijgen in de prestaties en betrouwbaarheid van het model dat je in gedachten hebt.
Ben je er nog niet over uit of je elektrisch wilt gaan rijden of niet? Laten we dan eens kijken naar de voor- en nadelen.
Voordelen van een elektrische auto
Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom je zou kunnen overwegen om een elektrische auto te kopen.
Milieu-impact
Het belangrijkste voordeel van elektrische auto’s is hun positieve impact op het milieu. Ze produceren geen uitlaatemissies, helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Als de elektriciteit die je gebruikt uit hernieuwbare bronnen komt (dus energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa) dan is de impact nog groter!
Kosten
Het is goedkoper om een kilometer op elektriciteit te rijden dan op benzine. De onderhoudskosten zijn ook lager omdat elektrische auto’s minder bewegende onderdelen hebben.
Nadelen van een elektrische auto
Angst om je eindbestemming niet te halen
De angst om halverwege de reis zonder energie te komen te zitten is iets waar veel mensen bang voor zijn. Gelukkig worden de batterijen in elektrische auto’s steeds beter en er komen ook steeds meer oplaadpunten, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als even makkelijk langs een benzinestation rijden en je tank volgooien.
Elektrische auto’s zijn duurder
Op dit moment zijn elektrische auto’s duurder dan benzine- of dieselauto’s. Ze worden wel steeds meer betaalbaar, maar de aanschafprijs is nog steeds erg hoog. Zo hoog, dat onder de huidige subsidieregels er te weinig nieuwe elektrische auto’s voor in aanmerking komen.
Oplaadpunten
Afhankelijk van waar je woont, kan het een uitdaging zijn om een geschikte plek te vinden om je auto op te laden. Er komen wel steeds meer oplaadpunten, maar op sommige locaties is het gewoon heel lastig. Het is daarom niet onverstandig om je van tevoren enigszins voor te bereiden, en alvast te kijken of er op jouw route ergens oplaadpunten zijn.
Niet zo duurzaam als men doet overkomen
Ondanks dat elektrische auto’s over de gehele levensduur minder belastend voor het milieu zijn dan gewone auto’s, ze zijn niet klimaatneutraal. Er kleven ook echt wel nadelen aan. Voor de accu van een elektrische auto zijn bijvoorbeeld meer grondstoffen nodig en die grondstoffen worden vaak ook nog eens onder mensonterende omstandigheden gewonnen. Ook komt er bij de productie van een accu meer CO2 vrij. Staar je dus niet blind op alleen het ‘duurzame’ plaatje.
Door zorgvuldig onderzoek te doen en op bovenstaande punten te letten, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van een elektrische auto.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met viaBOVAG
Geef een reactie