Stop direct met deze soorten zonnebrand!

zonnebrand ingrediënten

Geschatte leestijd: 6 minuten

Schijnt de zon en ga je naar buiten? Dan grijp je misschien direct naar je vertrouwde fles zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar heb je ooit even de tijd genomen om naar de lijst met ingrediënten op de achterkant te kijken? Als je de ingrediëntenlijst goed bekijkt kan het zomaar zijn dat jouw flesje zonnebrand niet zo goed voor je blijkt te zijn als je denkt.

Wanneer je zonnebrand gebruikt ga je er natuurlijk vanuit dat dit geen risico’s met zich meebrengt. Producten worden getest en je zou er dan ook vanuit moeten gaan dat wat je op je huid smeert veilig is. Toch bevatten de meeste zonnebrandproducten ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrand

Voordat je zonnebrand gaat kopen is het verstandig om de ingrediëntenlijst door te nemen, maar dan moet je uiteraard wel weten welke ingrediënten je het beste kunt vermijden.

Ik heb daarom een lijstje voor je gemaakt van veelvoorkomende ingrediënten in (chemische) zonnebrand die de FDA (Food and Drug Administration) heeft onderzocht op veiligheid. Van de 14 ingrediënten werden er maar 2 geclassificeerd als ‘veilig en effectief’. Hieronder noem ik de 12 die je beter niet kunt gebruiken.

Welke ingrediënten in zonnebrand vermijden

Vermijd deze schadelijke ingrediënten in zonnebrandproducten:

  • avobenzone
  • cinoxate
  • dioxybenzone
  • ensulizole
  • homosalate
  • meradimate
  • octinoxate
  • octisalate
  • octocrylene
  • oxybenzone
  • padimate O
  • sulisobenzone

Volgens de FDA worden deze ingrediënten opgenomen door de huid waardoor het allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De meest zorgwekkende zijn oxybenzone, octinoxate, octisalate, octocrylene, avobenzo en homosalaat. Die worden weken nadat het gebruikt is nog op de huid en in het bloed terug gevonden.

Oxybenzone

De stof oxybenzone is degene die je echt wilt vermijden want dat is de ergste die er tussen zit. Oxybenzone wordt namelijk heel gemakkelijk door de huid opgenomen. En naast het feit dat het allergische reacties kan veroorzaken, verstoort het ook de hormoonhuishouding. Het is zelfs gebleken dat jongens in de puberteit met hogere oxybenzonespiegels een veel lager totaal testosteronniveau hebben. Vermijden dus!

Foto gemaakt door:  RF._.studio

Wel doen: producten met Titanium en Zinc

Minerale ‘natuurlijke’ zonnebrand producten zijn gemaakt met titanium dioxide en zinc oxide. Deze worden gekwalificeerd als veilig, ook omdat ze niet door de huid worden opgenomen. Ze vormen als het ware een laagje op de huid wat de schadelijke UV-stralen weerkaatst.

Toch moet je hier ook een kanttekening bij zetten want ook deze ingrediënten kunnen schadelijk zijn. Minerale zonnebrand laat vaak een witte waas achter op je huid en dat vinden de meeste mensen niet prettig. Door gebruik te maken van nanotechnologie worden de moleculen kleiner gemaakt. Hoe kleiner de moleculen, hoe minder de witte waas. Maar hoe kleiner ze zijn, hoe makkelijker ze je huid kunnen binnendringen. Het laatste woord is er daarom ook nog niet over gezegd. Het is op dit moment echter het enige alternatief en nog altijd de beste keuze.

Kijk uit met een spray variant, want het is gevaarlijk als je titanium dioxide inademt. Je kunt daarom beter kiezen voor een crème of lotion.

Ga je op vakantie naar het buitenland? Let dan op!

In sommige landen is het gebruik van zonnebrand met bepaalde ingrediënten verboden omdat ze het koraal-leven bleken en schade toebrengen. Kijk dus voordat je naar deze gebieden gaat of je de juiste zonnebrand in huis hebt gehaald. Misschien is het zelfs makkelijker om het op de plek van bestemming te kopen want dat weet je zeker dat het goed is.

  • Palau verbiedt onder meer oxybenzone (benzophenone-3), octocrylene en 4-methyl-benzylidene camphor.
  • Hawaii verbiedt de filters oxybenzone (benzophenone-3) en octinoxate.
  • Thailand verbiedt zonnebrand met oxybenzone (benzophenone-3, BP-3), octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate), 4-methylbenzylid camphor (4MBC) en butylparaben.

Is zonnebrand überhaupt wel veilig?

Je zou toch bijna denken dat het verstandiger is om je helemaal niet meer in te smeren met zonnebrand. Al is dat waarschijnlijk ook niet de beste keuze. (Voor de opname van vitamine D is het wel goed om 15 tot 30 minuten onbeschermd in de zon te zitten). Wat in ieder geval belangrijk is voor je gezondheid, is dat je let op wat je op je huid smeert. Probeer bovenstaande ingrediënten zoveel mogelijk te vermijden en kijk naar zonnebrandmiddelen met ingrediënten die als veilig worden beschouwd, zoals zinkoxide en titaniumdioxide.

En vergeet niet dat zonnebrandcrème niet de enige manier is om je huid tegen de zon te beschermen. Je kunt wat vaker in de schaduw gaan zitten, of draag een petje, hoed of beschermende kleding op een zonnige dag☀️😎.

Veilige zonnebrandmerken

Hier een paar van mijn favoriete zonnebrand producten waarmee je je veilig in kunt smeren.

Earth Line Argan Sun Care

De Earth Line Argan Sun Care is een minerale zonnebrand en bevat bevat titaandioxide, zinkoxide en plantaardige rode algen samen met de UV beschermende eigenschappen van organic Shea Butter en biologische oliën.

Alga Maris Zonnebrandcrème

Alga Maris is een fijne natuurlijke zonnebrand die je huid beschermt tegen UVA, UVB stralen en andere vrije radicalen. Er is kokosolie in verwerkt waardoor het makkelijk smeert. Ik vind deze zonnebrand erg fijn omdat hij parfumvrij is.

Suit Matters Natuurlijke Zonnebrand

De zonnebrand van Suit Matters is ook parfumvrij en is geschikt voor alle huidtypes. Je kunt hem gebruiken voor het lichaam en ook voor het gezicht.

Suncover SPF30 by Dr. Jetske Ultee

De zonnebrandcrème van Jetske Ultee is ook een hele fijne zonnebrand die ik al meerdere keren heb gebruikt. Ook parfumvrij en daarom geschikt voor mensen met een allergie voor parfum of een gevoelige huid.

Bron: EWG

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.