6 Soorten fruit waarvan je denkt dat het groente is

6 soorten fruit

Vraag jij je weleens af of iets nu fruit of groente is? Volgens mijn dochter is een aubergine een fruit, maar ik denk dat het groente is. Wie heeft er gelijk, en welke soorten zijn er nog meer waarvan je denkt dat het groente is, maar het blijkt fruit te zijn?

Laten we eerst eens kijken wat nu precies het verschil is tussen groente en fruit. Al is dat niet altijd zo duidelijk. Vruchten zijn over het algemeen het deel van de plant dat zaden bevat en bestuiving nodig heeft om te groeien, terwijl groenten meestal de eetbare stengels, bladeren, wortels, bollen en andere delen zijn. Fruit is meestal zoet of zuur en kan in de meeste gevallen rauw worden gegeten. Groente heeft over het algemeen een hartige smaak. Toch zijn er enkele soorten fruit die vaak als groenten worden beschouwd vanwege hun smaak en op basis van hoe ze worden gebruikt.

Geen groente, wel fruit

De volgende fruitsoorten worden vaak als groenten gezien:

Tomaten

Een tomaat mag dan culinair gezien onder de groenten vallen, het is toch echt een vrucht.

Olijven

Olijven zijn kleine vruchten die aan een olijfboom groeien. Net als perziken en kersen behoren ze tot de steenvruchten. Waarschijnlijk denken veel mensen dat een olijf een groente is omdat het hartig smaakt in plaats van zoet.

Pompoenen

Pompoenen beginnen met een bloem aan een wijnstok die bestuiving nodig heeft om te groeien, dus technisch gezien zijn het vruchten.

Komkommer

Is komkommer groente of fruit? Het is een veelgestelde vraag in zoekmachines dus voor veel mensen niet duidelijk. Komkommers zijn nauw verwant aan pompoenen en zijn technisch gezien ook fruit. Nu snap ik dat wel omdat ik in mijn moestuin ook komkommers had waar de bloem vaak nog aan vast zat. Maar goed, als je er eentje in de supermarkt koopt is dat niet zo duidelijk ๐Ÿฅ’๐Ÿ™ˆ.

Paprika

Van de paprika wist ik toch echt zeker dat het een groente was. Niet dus. Een paprika groeit namelijk ook uit de bloem van een plant, en is dus een vrucht.

Aubergine

We behandelen aubergines duidelijk als een groente. Ik heb nog nooit iemand gezien die ze rauw at en ze zijn ook verre van zoet. Toch is het een fruit wat zelfs gezien wordt als een hele grote bes.

Waarom noemen we bepaald fruit een groente?

Waarschijnlijk komt dit doordat deze fruitsoorten niet zoet zijn en ze voor ons gevoel meer smaken naar groente. Eigenlijk is het ook wel heel apart. Denk je een lekkere groentecurry te maken van tomaat, aubergine en paprika, is het eigenlijk een warme fruitsalade ๐Ÿ˜‚.

Fotocredits: Vagelis Dimas , kie-ker, Steve Buissinne,  hiko matsudah, Kai Pilger, Eric Michelat 

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.