Ook zo vies van slakken? Zo houd je ze uit de tuin

naaktslakken

Baal jij ook zo van al die slakken in je tuin? Ik weet dat het nuttige diertjes zijn, maar het is niet echt leuk dat ze alles aanvreten wat je had geplant om zelf op te eten. Vorig jaar zaten er zelfs zoveel naaktslakken op de sla in de moestuin dat ik ze meerdere malen in een emmer water heb moeten dompelen voordat ik ze kwijt was. En toen vond ik zelfs nog kleine slakjes terug. Ik geloof dat ik een paar maanden geen sla heb gegeten, zo vies was ik er van. Aangezien ik geen pesticiden wilde gebruiken heb ik allerlei tips opgevolgd om slakken op een natuurlijke manier te bestrijden. Helaas werken veel van deze tips niet. Hieronder lees je welke methoden onzin zijn en welke methoden wel echt werken.

Deze tips tegen slakken werken niet

Onderstaande tips heb ik zelf uitgeprobeerd en de slakken trokken zich er niks van aan.

Geplette eierschalen

Er zijn veel artikelen te vinden waarin wordt aangegeven dat slakken het vervelend vinden om over een scherpe ondergrond te kruipen. Om die reden zou je gemalen/geplette eierschalen om de plant heen moeten strooien zodat de slakken hier niet overheen gaan en niet bij de plant kunnen komen. Mijn ervaring: onzin. Ik heb behoorlijk wat eierschalen geplet (nadat ik ze had schoongemaakt, want er zit een laagje in waar slakken juist op afkomen) en dit rond een plant gestrooid. Een aardige laag zelfs. Je snap mijn verbazing dan waarschijnlijk wel toen ik zag dat de naaktslakken er gewoon overheen kropen. Dit werkt dus duidelijk niet.

Koffiedik om slakken te weren

Een andere mythe is koffiedik. Ook dit wordt veel aanbevolen tegen naaktslakken. Zo zouden ze een hekel hebben aan de geur en direct omkeren zodra ze het ruiken. Niets is minder waar. Ze kropen ook hier gewoon overheen.

Koper tegen slakken

Wanneer slakken met koper in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie wat een onaangenaam gevoel op hun huid veroorzaakt. De theorie is dan ook dat ze weggaan en de plekken met koper voortaan vermijden. Je kunt dit doen in de vorm van koperen ringen die je om een plant heen zet, of je kunt zelfklevende kopertape op (bloem)potten plakken.

Omdat ik veel verschillende ervaringen over dit product las wilde ik het toch zelf proberen dus ik heb vorig jaar kopertape om een aantal potten gedaan. Het werkte totaal niet. Nu las ik later dat het effectiever werkt wanneer de tape in ieder geval 5 cm breed is. Als het namelijk te smal is buigen ze zich er als het ware overheen.

Veel naaktslakken hebben een hekel aan koper en zullen het vermijden, maar het houdt ze niet allemaal tegen. Koper is echter wel duurzaam (je kunt het elk jaar weer gebruiken) en milieuvriendelijk, dus misschien dat ik het toch nog een keer moet uitproberen en dan met een bredere laag tape.

Bovengenoemde methodes werken dus niet. Maar wat werkt dan wel?

Deze tips tegen slakken werken wel

Vang ze en laat ze vrij

Je moet er maar zin in hebben, maar de meest diervriendelijke manier om van slakken af te komen is door ze te vangen en ze ergens anders vrij te laten. Dit kun je ‘s avonds laat doen als ze tevoorschijn komen, of je doet dit ‘s ochtends door te zoeken op de plekken waar ze zich schuil houden. Slakken houden van donkere, vochtige schuilplaatsen en ze zijn dan ook vaak te vinden onder potten, stukken nat hout of bladeren.

Je kunt ze ook lokken met wat paneermeel, de schil van een halve sinaasappel of een uitgeholde meloen. Vang ze en laat ze ergens anders weer vrij. Wil je ze niet meer terugzien? Zorg er dan voor dat je ze in ieder geval meer dan 20 meter van je tuin uitzet. Onderzoek heeft aangetoond dat het verwijderen van slakken over een afstand van meer dan 20 meter of meer net zo effectief is dan het doden van slakken.

Tip: vanaf maart komen de slakken weer tevoorschijn. Probeer in die tijd al zoveel mogelijk slakken te vangen. Ze vermenigvuldigen zich namelijk snel en één slak kan wel een paar honderd eitjes per jaar leggen. Na een paar weken komen die eitjes al uit, dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Maak een bierval

Slakken zijn net zoals veel mensen gek op bier. Je kunt zelf heel makkelijk een bierval maken door wat bier in een potje of kommetje te doen. De slakken kruipen erin en verdrinken. Dat klinkt misschien zielig, maar volgens ecologische tuinders is het eigenlijk beter om ze dood te maken dan ze te vangen en op een andere plek vrij te laten. Er zijn steeds minder natuurlijke vijanden van slakken omdat het natuurlijk evenwicht is verstoord. Door ze dood te maken help je mee om dat natuurlijke evenwicht weer wat in balans te brengen. Doe het alleen wel zo snel en pijnloos mogelijk.

Nematoden als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen slakken

De beste manier om slakken op een natuurlijke manier te bestrijden is door gebruik te maken van nematoden. Dit zijn hele kleine aaltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Je kunt ze in poedervorm kopen, dan mengen met water en gieten op de plek waar dat nodig is. De aaltjes verdwijnen dan in de grond en gaan op zoek naar slakken om deze vervolgens te infecteren met een (alleen voor hen) dodelijke bacterie.

Wat kun je nog meer doen tegen naaktslakken?

Het zal niet lukken om volledig van (naakt)slakken af te komen maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er wel degelijk methodes waarmee je je planten kunt beschermen tegen slakken. Wat je nog meer kunt doen tegen slakken is zorgen dat je een opgeruimde tuin hebt. Hoe meer donkere en vochtige plekjes er zijn, des te aantrekkelijker het wordt voor slakken om hieronder te schuilen. Hark je tuin in het voorjaar om bladeren e.d. te verwijderen. En woel de grond om zodat je overwinterende slakken en hun eitjes kapot maakt. Heb je planten in de tuin staan met daaromheen houtsnippers? Dan is het verstandig om deze ‘s ochtends water te geven zodat de houtsnippers gedurende de dag opdrogen. Doe je het in de avond en de houtsnippers zijn nat, dan zijn ze een fijn plekje voor slakken om in te schuilen.

Daarnaast kun je je tuin aantrekkelijk maken voor dieren die graag slakken eten zoals vogels, insecten, egels en kikkers.

Heb jij nog tips om slakken in je tuin te weren? 🐌🪴🥬 Ik lees ze graag terug in de reacties hieronder.

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Ook zo vies van slakken? Zo houd je ze uit de tuin”

  1. Avion Eizenga avatar
    Avion Eizenga

    Zorg voor egels in je tuin. Juist die rommelige hoekjes vinden ze fijn (net als slakken) en je wilt die hoekjes behouden: doe dat gewoon. En egels lusten heel graag naaktslakken, je hoort ze dan smakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.