Insecten bestrijden op een natuurlijke manier

insecten bestrijden

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het is augustus, en volgens mij is dit de maand dat we het meest overlast hebben van insecten. Mieren, muggen, wespen, fruitvliegjes, vliegen, het lijkt wel of er ineens een uitbraak is. Gister kwam ik erachter dat er in de nok van ons huis een wespennest zit. Ik stond boven voor het raam en zag enorm veel wespen naar de nok vliegen. En dat nog wel midden in een stortbui. Vooralsnog hebben we er geen last van dus ik denk dat we het nest eerst maar laten zitten. Wespen zijn wel nuttige beestjes, dus weghalen als ze geen gevaar vormen zou zonde zijn.

Hoe voorkom je overlast door insecten

Insecten bestrijden is noodzakelijk wanneer je er echt last van hebt. Voorkomen is natuurlijk beter. De volgende tips helpen daarbij:

  • Schaf horren aan voor alle ramen. Dan kom je al een heel eind. Je houdt op die manier de meeste (vliegende) insecten wel buiten de deur.
  • Houdt alles in huis zo schoon mogelijk. Dus aanrecht en tafels, maar ook de vloer wanneer je iets geknoeid hebt.
  • Spoel de vaat direct af en stop het in de afwasmachine.
  • Maak fruit schoon. Wanneer je fruit hebt gekocht, maak dit dan bij thuiskomst direct schoon in een sopje van water en baking soda. Zo was je eventuele eitjes eraf en ook direct de bestrijdingsmiddelen die op fruit zitten. In de winkel kunnen fruitvliegjes al eitjes hebben gelegd op het fruit waardoor jij straks ineens een explosie van fruitvliegjes in je keuken hebt. Ook daar kun je weer vanaf komen, maar snel gaat dat niet.

Waar het op neer komt is dat je het niet aantrekkelijk in huis moet maken voor insecten. Dus geen voedselbronnen in huis waar ze direct op afkomen. Lees hier meer tips over hoe je jezelf kunt beschermen tegen muggen.

Insecten bestrijden op een natuurlijke manier

Wil je insecten bestrijden op een natuurlijke manier zonder allemaal chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken? Lees hieronder wat je kunt doen. De methodes zijn milieuvriendelijker dan bestrijdingsmiddelen, maar diervriendelijk zijn de meeste niet. Al is dat bij het bestrijden van insecten eigenlijk nooit het geval. Bestrijd ze dan ook alleen als je er echt last van hebt. Zolang ze niet in huis komen en ze geven niet heel veel overlast zou ik zeggen, laat ze lekker leven.

Wespen

Wierook

Wespen hebben een hekel aan rook. Je kunt dan ook heel eenvoudig wat wierookstokjes branden om de wespen op een afstandje te houden.

wespen bestrijden

Azijn

Azijn is ook zo’n geur waar wespen een hekel aan hebben. Zet een bakje met azijn op de tafel en de wespen blijven uit de buurt. Warme azijn is nog beter omdat het dan verdampt en de geur verspreidt zich dan beter. Het nadeel hiervan is dat het best wel stinkt, dus voor jezelf ook niet zo lekker.

Meer tips kun je vinden in het artikel ‘Wat te doen tegen wespen‘.

Fruitvliegjes

Overrijp fruit

Overrijp fruit prakken, in een glazen pot doen en er plastic folie overheen doen met gaatjes erin. Voorral overrijpe bananen werken goed.

fruitvliegjes bestrijden

Appelazijn en afwasmiddel

Ik maakte vorig jaar een fruitvliegjesval door een mengsel te gebruiken van appelazijn en afwasmiddel en dit werkte goed dus dat ga ik zeker weer gebruiken. Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen want ik was er echt niet binnen een paar dagen vanaf maar het was uiteindelijk wel effectief.

Meer tips kun je vinden in het artikel ‘Fruitvliegjes bestrijden op een natuurlijke manier‘.

Mieren

Krijt

Mieren hebben een hekel aan krijt. Door een ononderbroken krijtstreep op de tegels te zetten kun je een grens leggen waar de mieren niet overheen gaan. Dit moet je dan wel elke keer opnieuw doen wanneer het heeft geregend.

Bakpoeder met poedersuiker

Meng bakpoeder of een ander bindmiddel met wat poedersuiker. De poedersuiker maakt het zoet en dat vinden de mieren lekker. De bakpoeder gaat gisten (rijzen) in hun maag en hier zijn ze niet tegen bestand. Herhaal dit enkele malen totdat alle mieren zijn verdwenen.

Meer tips kun je vinden in het artikel ‘Mieren bestrijden op een natuurlijke manier‘.

Bladluis

Insecten bestrijden met sterk geurende planten

Bladluis, maar ook andere insecten zoals rupsen en mijten hebben een hekel aan hele sterke geuren. Een goede manier om van insecten af te komen is door sterk geurende planten in je tuin neer te zetten. Knoflook, uien, lavendel, rozemarijn en munt zijn voorbeelden van planten met een sterke geur.

Meer tips kun je vinden in het artikel ‘Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier‘.

Slakken

Slakken zijn net zoals veel mensen gek op bier. Je kunt zelf heel makkelijk een bierval maken door wat bier in een potje of kommetje te doen. De slakken kruipen erin en verdrinken. Dat klinkt misschien zielig, maar volgens ecologische tuinders is het eigenlijk beter om ze dood te maken dan ze te vangen en op een andere plek vrij te laten. Er zijn steeds minder natuurlijke vijanden van slakken omdat het natuurlijk evenwicht is verstoord. Door ze dood te maken help je mee om dat natuurlijke evenwicht weer wat in balans te brengen. Doe het alleen wel zo snel en pijnloos mogelijk.

Meer tips kun je vinden in het artikel: ‘Ook zo vies van slakken? Zo houd je ze uit de tuin‘. Je leest hier ook welke methodes niet werken.

Zoals je ziet is insecten bestrijden op een natuurlijke manier best mogelijk. Heb jij nog een andere tip? Ik hoor het graag!

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.