Hoe bescherm ik mezelf tegen muggen op een natuurlijke manier

Ze zijn er weer.  Muggen! Volgens de nieuwsberichten heerst er een ware muggenplaag, niet echt iets waar we op zitten te wachten. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen, zonder direct naar chemische middelen te grijpen.

Tips tegen muggenbeten:

 • Muggen zijn het meest actief wanneer het begint te schemeren en net voor zonsopgang. Bescherm jezelf en je kind tijdens die uren door de huid te bedekken met een dun shirt met lange mouw, een lange broek en sokken.
 • Gebruik horren voor de ramen en houd deuren zoveel mogelijk gesloten (of gebruik een hordeur).
 • Om je kind en jezelf  ’s nachts tijdens het slapen te beschermen kun je een klamboe boven het bed hangen.
 • Om zo weinig mogelijk muggen in de buurt van je huis te krijgen kun je bepaalde planten neerzetten zoals goudsbloem, citroentijm, geurende geraniums, basilicum of citrus planten.
 • Muggen hebben een hekel aan citroengeur. Een citronella kaars aansteken of een citroenplant in de vensterbank zetten is een optie, maar dit helpt maar enkele uren omdat de muggen na een paar uur aan de geur gewend zijn en dan gaan ze weer prikken.
 • Probeer zoveel mogelijke broedplaatsen voor muggen te vermijden, zoals stilstaand water in emmers of potten en vuilnisbakken.
 • Gebruik zo weinig mogelijk geparfumeerde producten zoals zeep, bodylotion en shampoo. Wil je dit toch gebruiken dan zijn producten zonder parfum aan te raden.
 • Muggen hebben een enorme hekel aan wind! Tocht of een ventilator kan uitkomst bieden want muggen hebben een enorme hekel aan wind. Ze zijn heel licht waardoor ze hinder ondervinden van luchtstromen en kunnen dan niet goed vliegen.
 • Muggen houden van een zweetgeur, dus hoe schoner je bent hoe beter.
 • Kies voor  natuurlijke insectenwerende middelen.

Tips voor als je bent gebeten:

 • Snij een ui doormidden en wrijf hiermee de over de muggenbult. De zwavel in de ui neutraliseert de stof die de jeuk veroorzaakt.
 • Azijn. Drenk een katoenen doek in azijn en laat dit enige tijd op de plek waar je bent gebeten rusten.

Heb je deze middelen niet in de buurt dan kun je in de natuur ook enkele planten vinden die de jeuk kunnen verlichten. Zoek naar de weegbree of klimop en kneed het blad waarna je het over de bult kunt wrijven. De jeuk verdwijnt dan binnen enkele minuten. De weegbree vind je altijd in de buurt van brandnetels (bij jeuk door brandnetels werkt de weegbree ook perfect).

Ook zijn er in de winkel producten te krijgen op natuurlijke basis die de jeuk kunnen verlichten. Denk hierbij aan Bye Bites of de Mosquistick.

Krab in ieder geval niet aan de muggenbult. Wanneer je dit doet stroomt er meer bloed naar de plek en gaat het nog meer jeuken.

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Muggen houden ook niet van walnoten.
  Een bosje verse walnoten bladeren in je slaapkamer houdt ze weg.
  Je armen en benen ermee in wrijven heeft ook een afstotende werking voor muggen, vandaar dat je ze nooit aantreft waar walnotenbomen staan.

  Stay Human,
  Jos.

 2. En een hele effectieve natuurlijke muggenverdrijver die voor meerdere dagen werkt: palo santo (heilig hout) uit Peru branden als wierook. Hele fijne eucalyptus/munt/citrus geur die ook je ruimte reinigt van geurtjes.

  Martine
  Wanchako Palo Santo (zie Facebook )

 3. ik heb basilicum in mijn slaapkamer . muggen vind rot . XD. ook plastic zakje gevuld met water blaas tot vol dan hang buiten . mug ziet 100x zo groter dan zichzelf dan vliegt weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.