Zelf Aloë Vera gel maken + gezondheidsvoordelen

aloë vera

Geschatte leestijd: 10 minuten

Heb jij toevallig een aloë vera plant in huis staan? Het is een makkelijke vetplant die leuk in je vensterbank staat. Maar deze plant is zoveel meer. Aloë vera staat bekend om zijn helende eigenschappen en wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.

De gel die uit de bladeren van de aloë vera-plant wordt gehaald is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Hierdoor is het een populair ingrediënt in veel huidverzorgings- en gezondheidsproducten.

Zoals jullie misschien wel weten ben ik altijd op zoek naar natuurlijke doe-het-zelfoplossingen op het gebied van schoonmaakmiddelen maar ook verzorgingsproducten. En dan ook nog het liefst van producten die ik al in huis heb. Aangezien ik meerdere aloë vera planten in huis heb staan leek het me leuk om daar iets mee te gaan doen. Laten we eens kijken waar je aloë vera allemaal voor kunt gebruiken.

aloë vera

Waar kun je aloë vera voor gebruiken

Huidverzorging

Aloë vera-gel wordt vaak gebruikt om de droge geïrriteerde huid te kalmeren en te hydrateren. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het goed helpt bij verbranding door de zon, huiduitslag en andere huidirritaties. Ook kan het acnelittekens, puistjes en donkere vlekken verminderen en de algehele teint van je huid verbeteren bij regelmatig gebruik. Bovendien bevat aloë vera antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Het is daarom ook een populair ingrediënt in veel anti-verouderingsproducten.

Tegen tandplak

Aloë vera zou ook goed zijn tegen tandplak. In 2014 werd een onderzoek gedaan waaraan 300 mensen meededen, die verdeeld werden over drie groepen. De ene groep kreeg aloë vera mondwater, de andere groep chloorhexidine (gangbare mondspoeling), en de laatste groep kreeg een zoutwater placebo spoeling. Ze moesten hier 4 dagen achter elkaar mee spoelen. De uitkomst van het onderzoek was dat de mondspoeling met aloë vera net zo effectief was in het verminderen van tandplak als chloorhexidine in vergelijking met de placebo spoeling. Er was een duidelijke vermindering van plaque in de aloë vera- en chloorhexidine groepen.

Mondspoeling met chloorhexidine kan nogal wat bijwerkingen kan veroorzaken, zoals verkleuring van de tanden en zweertjes en aften. Met aloë vera heb je deze bijwerkingen niet.

Spijsvertering

Aloë vera wordt al eeuwenlang gebruikt om de spijsvertering te verbeteren. De gel bevat stoffen die helpen het spijsverteringsstelsel te kalmeren en ontstekingen te verminderen. Bovendien is aangetoond dat aloë vera de darmgezondheid verbetert door de groei van gezonde darmbacteriën te bevorderen.

Wondgenezing

Van aloë vera is aangetoond dat het krachtige wondgenezende eigenschappen heeft, waardoor het een populaire behandeling is voor snijwonden, brandwonden en ander huidletsel. De gel bevat verbindingen die de groei van nieuwe huidcellen bevorderen en het genezingsproces verbeteren, littekens verminderen en een gladdere, gezondere huid bevorderen.

Hoe haal je de gel uit een aloë vera plant?

Dit is de makkelijkste manier om gel uit een aloë vera plant te halen.

Kies het blad dat je wilt gebruiken

Kies de bladeren die je van de plant af wilt halen. Je kunt het beste kiezen voor de oudste en grootste bladeren van de buitenste delen van de plant. Kijk goed of de bladeren gezond zijn en dat er geen schimmel of beschadigingen opzitten. Snijd ze vervolgens dicht bij de stengel af (dit heb ik niet zo goed gedaan geloof ik 🙈)

aloë vera blad

Verwijder de gele vloeistof

Wanneer je het blad van de plant af hebt gesneden zie je waarschijnlijk dat er een gelige vloeistof uit het gedeelte sijpelt wat je hebt afgesneden. Dit is aloë vera latex en het is de giftige stof die door het blad wordt afgescheiden wanneer het wordt geplukt. Dit sap hoort dus niet bij de aloë vera gel! Omdat het je huid kan irriteren is het belangrijk om het gele sap uit het blad te laten lopen. Dit kun je doen door het blad een kwartier rechtop te zetten met de gesneden kant naar beneden. Zet dit bijvoorbeeld in een glas zodat het sap daarin kan weglopen. Spoel het blad daarna schoon zodat je eventuele restjes eraf wast.

aloë vera sap

Verwijder de punt en de stekels van het blad

Verwijder de punt van het blad en de stekels. Snijd met een scherp mes voorzichtig langs de zijkanten van het blad. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stekels om te voorkomen dat je een gedeelte van de gel verliest.

aloë vera stekels

Snijd de bovenkant van het blad eraf

Snijd vervolgens met je mes net onder het blad en ga met het mes over de hele lengte van het blad. Je snijdt dus de bovenkant eraf. Verwijder eventuele gele restjes of stukjes van de schil. Je hebt nu één blad over met daar bovenop niks anders dan een heldere, kleverige substantie.

Schraap of snijd de aloë vera gel uit het blad

Je kunt nu met een lepel de aloë vera gel eruit schrapen, maar ik vind het zelf handiger om het er met een mes af te snijden. Als het goed is heb je nu een heldere reep gel die je direct kunt gebruiken. Controleer goed of er geen gele of groene stukjes in de gel zitten.

aloe vera

Aloë vera gel maken

Wil je er een smeerbare gel van maken zonder klontjes dan kun je de reep aloë vera een paar seconden in een blender doen totdat het vloeibaar is. De gel kun je maximaal een week in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren. Heb je veel gemaakt en wil je de houdbaarheid verlengen, dan kun je 500 mg vitamine C poeder toevoegen (gewoon een vitamine C pil pletten). Je kunt het dan ongeveer 2 maanden in de koelkast bewaren. Je kunt het ook met een een beetje water mengen en dan invriezen in blokjes. Bewaar het dan niet langer dan 6 maanden.

Hoe gebruik je verse aloë vera gel?

Verse gel kun je rechtstreeks op je huid aanbrengen of je kunt het gebruiken in een recept om er een zelfgemaakt verzorgingsproduct van te maken.

Je kunt ook een paar eetlepels aloë vera met een groot glas water of sap mengen en dit opdrinken. Wees wel voorzichtig bij inwendig gebruik van aloë vera, aangezien sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van grote hoeveelheden van de gel schadelijk kan zijn. Het kan een laxerend effect hebben wat diarree en buikkrampen kan veroorzaken.

Kijk altijd goed hoe je lichaam reageert op aloë vera. Let op of je gevoeligheden of bijwerkingen ervaart.

Wanneer kun je beter niet aloë vera gebruiken?

  • als je allergisch bent voor knoflook, uien of tulpen
  • wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft
  • je jonger bent dan 12 jaar
  • bepaalde medicijnen gebruikt waaronder bloedverdunners en medicijnen voor diabetici

Heb jij al eens aloë vera gebruikt? En wat zijn jouw ervaringen? Ik lees ze graag terug in de reacties hieronder.

NB: Ik ben geen deskundige op dit gebied maar schrijf puur over mijn eigen ervaringen met zelfgemaakte verzorgingsproducten. Kijk zelf of dit voor jou werkt of niet 🙂.

Veel gestelde vragen

Hoe gebruik je verse aloë vera gel?
Je kunt verse gel gebruiken op verschillenden manieren. Inwendig en uitwendig. Smeer het op je huid of drink het verdunde sap van de plant.

Hoe lang kun je aloë vera gel bewaren?
In een luchtdichte verpakking kun je de gel ongeveer een week in de koelkast bewaren. Vries je het in dan is het zo’n 6 maanden houdbaar.

Waar is aloë vera goed voor?
Het is o.a. goed voor je huid (bij puistjes, acne en donkere vlekken), wondgenezing, spijsvertering en tegen tandplak.

Is aloë vera veilig in te nemen?
Hoewel aloë era over het algemeen als veilig wordt beschouwd kan het innemen bij sommige mensen leiden tot problemen met de spijsvertering, zoals krampen of diarree. Begin daarom altijd met een klein beetje om te kijken hoe je daarop reageert.

Is aloë vera goed tegen puistjes?
Het kan effectief zijn voor de behandeling van puistjes. Het werkt echter niet voor iedereen en je moet het wel langere tijd en regelmatig gebruiken.

Helpt aloë vera tegen zonnebrand?
Ja, het kan de symptomen van zonnebrand verlichten. Het kan de roodheid verminderen en het helpt om de huid te hydrateren. Vaak wordt het gebruikt voor de behandeling van lichte tot matige zonnebrand.

Kun je aloë vera gebruiken wanneer je medicijnen gebruikt?
Aloë Vera kan interacties hebben met bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners en medicijnen voor diabetici.

Groeit het blad van een aloë vera plante terug als je het afknipt voor gebruik?
Ja, het blad van een aloë vera plant kan na het afknippen weer aangroeien. Dit gaat echter wel langzaam. Knip alleen af wat je direct nodig hebt en neem niet te veel want dit kan het groeiproces van de plant vertragen. Maak het mes goed schoon en snij net boven de basis van het blad. Zorg ervoor dat je de plant genoeg water geeft en dat hij op een lichte warme plek staat.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Zelf Aloë Vera gel maken + gezondheidsvoordelen”

  1. Mlhaanappel avatar
    Mlhaanappel

    Zou aloë vera ook helpen tegen haar verlies.

  2. […] Zelf Aloë Vera gel maken + gezondheidsvoordelen – Ecowijs […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.