Is fluoride in tandpasta schadelijk voor je gezondheid?

‘Poets je tanden met fluoride voor stralend witte tanden’. Deze reclameboodschap zie je dagelijks op de televisie. Veel mensen geloven dan ook dat het noodzakelijk is om je gebit goed te onderhouden. Je tanden poetsen is natuurlijk belangrijk, maar wat veel mensen  niet weten is dat fluoride in tandpasta een gevaarlijk gif is. Wanneer we deze producten gebruiken krijgen we een bepaald percentage binnen van een stof die giftiger is dan lood en bijna even giftig als arsenicum.

Is poetsen met fluoride echt nodig?

De vraag die steeds meer naar boven komt is of poetsen met fluoride echt nodig is. Tandartsen en de overheid denken van wel, omdat volgens hen de stof bijdraagt tot sterke tanden en botten, maar dit is discutabel. In de Verenigde Staten en Zweden worden de gevaren van fluoride wel erkend en worden de product-etiketten van een waarschuwing voorzien. Waarom gebeurt dit in Nederland niet?

Kinderen lopen, vanwege hun kleine postuur, meer risico op fluoride vergiftiging. Er zijn speciale kindertandpasta’s te koop, maar die helpen niet om de vergiftiging te voorkomen. Het risico wordt eigenlijk alleen maar groter omdat de kindertandpasta‚Äôs vaak een lekkere aarbei- of sinaasappelsmaak hebben. Hierdoor zijn kinderen snel geneigd de tandpasta door te slikken.

Fluoride schadelijk

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat lage niveaus van fluoride al een verwoestend effect op de gezondheid kunnen hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose. Fluoride kan vrijwel elk orgaan in het lichaam aantasten. Het kan zelfs gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit en vele raadselachtige ziekten, zoals ME. Wist je dat fluoride dat wordt gebruikt in tandpasta en mondwater meestal natriumfluoride is? Een afvalproduct van de aluminiumindustrie!

Tandpasta’s zonder fluoride

Gelukkig zijn er tegenwoordig tandpasta’s te koop zonder fluoride, al zijn die niet makkelijk te vinden. Enkele merken zijn Weleda, Urtekram, Lush en Logona. Je kunt ze vinden bij de meeste natuurvoedingswinkels of webwinkels met natuurlijke verzorgingsproducten. Wij hebben er enkele uitgeprobeerd, en onze voorkeur gaat uit naar Urtekram met Eucalyptus smaak. De kinderen kiezen unaniem voor de tandpasta met aardbeismaak van het merk Logona. Welke natuurlijke tandpasta vind jij het lekkerst?

Hieronder een video over fluoride die de moeite waard is om even te bekijken.

YouTube video

Voor meer informatie kun je ook kijken op de site van Rudolf de Wit.

Ook leuk om te lezen!

3 reacties op “Is fluoride in tandpasta schadelijk voor je gezondheid?”

  1. […] wat wel wordt geadviseerd door tandartsen, maar waarvan twijfelachtig is of het wel zo gezond is. Hier kan je daar meer over over […]

  2. marga avatar

    Forever bright toothgel van Forever Living Products bevat ook geen fluoride. Het bevat wel aloe vera en propolis voor gezond tandvlees en tanden! Kijk op http://www.aloevoormensendier.nl voor meer info.

  3. Ria avatar

    Met Forever bright toothgel van Forever Living Product heb ik geen last meer van tandsteen! Kijk op http://www.natuurlijkenwel.nl voor meer info,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.