Fruitvliegjes bestrijden op een natuurlijke manier

fruitvliegjes bestrijden

Elke zomer is het weer hetzelfde. Fruitvliegjes in huis. En vooral in de keuken. Iedere keer doe ik weer mijn best om te voorkomen dat ze überhaupt in huis komen en elke keer weer blijk ik daar niet in te slagen. Het is dus elk jaar hetzelfde liedje, wederom proberen de fruitvliegjes te bestrijden. Het zal mijn eigen schuld wel zijn. We eten best veel fruit en veel daarvan ligt open en bloot in de fruitschaal. Daarnaast staat er een afvalbakje op het aanrecht waar appelschillen en dergelijke in worden gegooid. Al leeg ik het dagelijks, het staat er net lang genoeg om fruitvliegjes aan te trekken.

Als je fruitvliegjes in huis hebt betekent dat niet dat je keuken vies is. Ze hoeven maar iets zoets te ruiken wanneer je een raampje hebt openstaan en je hebt ze al in huis. Omdat fruitvliegjes zich snel voortplanten en wel honderd eitjes per keer leggen heb je al snel een probleem.

Gelukkig kun je er ook weer afkomen. Fruitvliegjes bestrijden op een natuurlijke manier is echt wel mogelijk. Verwacht niet dat ze na een paar uur allemaal zijn verdwenen want dat is niet zo. Het duurt echt wel een paar dagen (of langer) voordat alle fruitvliegjes weg zijn. Afhankelijk van hoeveel er al zijn. Dat is trouwens niet alleen zo met een zelfgemaakt middel maar ook met de fruitvliegjesvallen die je in de winkel kunt kopen.

fruitvliegjes bestrijden

Hieronder vertel ik je graag hoe je fruitvliegjes kunt voorkomen en hoe je fruitvliegjes kunt bestrijden op een natuurlijke manier.

Hoe voorkom je fruitvliegjes in huis?

Als eerste kun je proberen om fruitvliegjes tegen te gaan door het volgende te doen:

1. Maak fruit direct schoon wanneer je dit hebt gekocht

Fruitvliegjes kunnen via een raam binnenkomen, maar het is ook heel goed mogelijk dat ze via het fruit wat jij hebt gekocht in huis terechtkomen. Dit hoeven op dat moment geen vliegjes te zijn maar de eitjes kunnen er ook op zitten. Om te voorkomen dat die eitjes uit komen kun je het fruit het beste schoonmaken zodra je thuiskomt. Je bent dan niet alleen af van eventuele fruitvliegjes maar zo heb je ook direct de bestrijdingsmiddelen van het fruit verwijderd. Twee vliegen in één klap.

2. Gootsteen schoonmaken

De gootsteen bevat vaak veel viezigheid, en dat is een voedingsbodem voor fruitvliegjes. Er zijn verschillende manieren om een gootsteen schoon te maken. Zelf gebruik ik vaak baking soda met azijn als gootsteen ontstopper. Dit laat ik even goed bruisen en daarna giet ik er nog ongeveer een liter kokend water achteraan.

3. Bedek voedsel zoveel mogelijk

Fruitvliegjes zijn gek op fruit wat overrijp is dus zorg dat je dit zo snel mogelijk opeet of bedek het. Bewaar het in de koelkast of doe het in een bak met een deksel erop. Gefermenteerd fruit heeft hun voorkeur maar als ze dit niet kunnnen vinden dan zijn er vaak wel andere zoete dingen te vinden. Een pot met honing of andere zoetigheid. Doe de deksel er na gebruik direct weer op. Ook een prullenbak trekt fruitvliegjes aan. Houd de deksel daarom zoveel mogelijk dicht en gooi kliekjes direct in de container en niet in de afvalbak in huis.

4. Lege flessen afspoelen

Fruitvliegjes komen ook af op lege ranja- of bierflesjes. Spoel ze af met warm water voordat je ze opruimt.

Fruitvliegjes bestrijden op een natuurlijke manier

Er zijn verschillende manieren om fruitvliegjes te bestrijden. Hieronder enkele voorbeelden:

1. Appelsap en azijn

Vul een glas met een deel appelsap en een deel azijn en een paar druppen afwasmiddel

2. Bier

Vul een glas met oud bier en wat suiker en je zult zien dat de fruitvliegjes er binnen no time op afkomen.

3. Stofzuiger

Met de stofzuiger kun je al heel wat fruitvliegjes te pakken krijgen. Toen wij er vorig jaar erg veel last van hadden deden we dit elke dag. Je pakt ze hiermee niet allemaal maar het scheelt toch weer, en het gaat heel makkelijk. Daarna wel direct de stofzuiger in de container buiten legen.

4. Rode wijn

Een val maken met rode wijn. Heb je een restje rode wijn over dan kun je hier ook een val van maken. Doe de wijn in een pot of laat in de fles, voeg een paar druppen afwasmiddel toe en maak dicht met plastic folie waarin je gaatjes prikt.

5. Overrijp fruit

Overrijp fruit prakken, in een glazen pot doen en er plastic folie overheen doen met gaatjes erin. Voorral overrijpe bananen werken goed.

6. Fruitvliegjesval

Fruitvliegjesval in de winkel kopen. De fruitvliegjesvanger van Doctor Clean heb ik ook al eens gebruikt en die werkt ook goed en is niet giftig. Je betaalt er alleen een stuk meer voor dan wanneer je het zelf maakt en dat is heel simpel zoals je hebt kunnen lezen.

7. Appelazijn en afwasmiddel (mijn favoriet)

Zelf heb ik niet alle methodes die hierboven staan uitgeprobeerd dus ik kan niet zeggen wat de beste manier is om fruitvliegjes te bestrijden. Ik maakte vorig jaar een fruitvliegjesval door een mengsel te gebruiken van appelazijn en afwasmiddel en dit werkte goed dus dat ga ik zeker weer gebruiken. Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen want ik was er echt niet binnen een paar dagen vanaf maar het was uiteindelijk wel effectief. Hoe ik deze fruitvliegjesval maakte lees je hieronder.

Hoe maak je een fruitvliegjesval?

Benodigde tijd: 5 minuten

De beste manier om fruitvliegjes te bestrijden is door een mengsel te gebruiken van appelazijn en afwasmiddel. Zo maak je de perfecte val.

 1. Glazen pot met deksel

  Zelf gebruik ik hiervoor een weckpot maar je kunt ook een andere glazen pot met deksel gebruiken. Heb je wel een glazen pot maar geen deksel, dan kun je ook plasticfolie gebruiken.

 2. Gaatjes maken

  Maak enkele gaatjes in de dop of in het plastic folie. Je kunt dit doen met behulp van een hamer en spijker. Om gaatjes in het plastic folie te krijgen gebruik je een houten prikker of desnoods een vork. Fruitvliegjes gaan door de gaatjes naar binnen maar zijn niet slim genoeg om er weer uit te komen.

 3. Pot vullen

  Vul de pot vervolgens voor een kwart met appelazijn en roer er een paar druppen afwasmiddel doorheen.  Door het afwasmiddel breekt de oppervlaktespanning van het water en verdrinken de fruitvliegjes. Daarna het deksel of de folie eroverheen doen.

 4. Fruitvliegjesval plaatsen

  Plaats de val op een plek waar je veel overlast hebt van fruitvliegjes. Vervang het mengsel na een paar dagen of een week, afhankelijk van hoeveel vliegjes erin zitten.

Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaand tips en dat je snel van die vervelende fruitvliegjes af bent. Heb je last van andere insecten in huis? Lees dan mijn artikel ‘Insecten bestrijden op een natuurlijke manier‘.

Ken jij nog andere manieren om fruitvliegjes te bestrijden op een natuurlijke manier? Ik lees ze graag terug in de reacties.

Veel gestelde vragen

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Je kunt van fruitvliegjes afkomen door ze te vangen in een val. Deze kun je kant en klaar kopen in de winkel maar ook heel makkelijk zelf maken.

Wat is de oorzaak van fruitvliegjes?

Fruitvliegjes komen af op zoetigheid en vooral op overrijp fruit. Omdat ze zich snel voortplanten en wel honderd eitjes per keer leggen heb je al snel een probleem.

Welk azijn tegen fruitvliegjes?

Voor het bestrijden van fruitvliegjes kun je het beste appelazijn met wat afwasmiddel gebruiken.

Hoe vang je fruitvliegjes?

Er zijn verschillende manieren om fruitvliegjes te vangen. De beste manier is een pot gedeeltelijk te vullen met appelazijn en hier een paar druppen afwasmiddel aan toe te voegen. Vervolgens plastic folie eroverheen doen met wat gaatjes erin. Zo kunnen ze wel naar binnen komen maar niet meer naar buiten.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Fruitvliegjes bestrijden op een natuurlijke manier”

 1. Willy avatar
  Willy

  Goeden avond mevr heb uw artikel gelezen en ik heb ook alles geprobeerd zit nog steeds met fruit vliegen dek alles af alles schoon en toch weer vliegjes gek v te worden heeft u nog tips svp

  1. Karin avatar

   Ah wat vervelend. Als de tips uit het artikel niet werken dan weet ik het ook niet. Het is wel goed om je te realiseren dat wat je ook doet om ze te bestrijden, de fruitvliegjes niet binnen een paar dagen zijn verdwenen. Het heeft wel even tijd nodig. Voordat ze allemaal verdwenen zijn ben je vaak wel een dikke week (of langer) verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.