5 duurzame tips voor het inrichten van je huis

huis inrichten

Duurzame producten zijn hip en dit zie je ook terug in de winkel. Het aanbod wordt steeds groter en er is steeds meer keus om een duurzaam alternatief te kiezen. Ga je dus binnenkort verhuizen of je huis opnieuw inrichten dan is een duurzaam alternatief een goede keuze.

Als het aan mij lag zou ik zoveel mogelijk kiezen voor duurzame producten. Het nadeel is alleen dat ze in de meeste gevallen een stuk duurder zijn. En dat is nou net waar de schoen wringt, want wanneer je een bepaald budget heb dan kan die keuze lastig zijn. Kijk daarom wat je echt nieuw nodig hebt en investeer daar in.

Iets nieuws is leuk, maar voor bepaalde spullen is het niet altijd nodig om iets nieuws te kopen. Soms kun je met de producten die je al in huis hebt ook hele leuke dingen maken. Met een beetje creatief denken kun je geld besparen en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan het milieu.

Hieronder vind je 5 duurzame tips voor het inrichten van je huis.

1. Geef tweedehands ook een kans

Een van de eenvoudigste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen is om tijdens het inrichten van je huis te kiezen voor tweedehands producten.

Tweedehands producten worden steeds populairder en het aanbod wordt steeds groter. Je kunt daarom steeds meer spullen vinden die je voor je interieur kunt gebruiken. Op Marktplaats is er heel wat te vinden maar ook via Facebook groepen in je omgeving kun je vaak op een snelle en makkelijke manier iets kopen of verkopen.

2. Maak iets anders van het product wat je al hebt (upcycling)

Veel mensen denken dat je je huis alleen kunt inrichten door veel geld uit te geven aan nieuwe of tweedehands spullen. Maar dat hoeft niet altijd. Als je een beetje handig bent dan kun je ook zelf iets maken.

Michał via Pixabay

Door de vele doe-het-zelf-programma’s op televisie kun je heel veel ideeën op doen om iets leuks te maken van materialen die je al in huis hebt. Vooral van houten meubelstukken kun je iets heel leuks maken. Even schuren en opnieuw schilderen geeft vaak al een heel ander effect. Soms kun je er zelfs hele nieuwe voorwerpen van maken. Je kunt het soms zo gek niet bedenken.

Ben je een groot fan van IKEA en heb je daar al producten van in huis dan kun je daar ook nog leuke dingen van maken. Er zijn een aantal boeken met DIY projecten waarbij je aan de slag kunt met Ikea producten. Met mijn twee linkerhanden krijg ik zelfs zin om daarmee aan de slag te gaan 🤩.

3. Kies hout waar een keurmerk op staat

Ontbossing is een steeds groter wordend probleem. Ben je van plan om houten meubels te kopen, kies dan producten die zijn gecertificeerd door het Forest Stewardship Council (FSC). De FSC is een onafhankelijke organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. Je weet dan zeker dat er rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij het bosbeheer horen.

4. Hang isolerende gordijnen op

Ramen zijn meestal een van de belangrijkste bronnen van warmteverlies in een woning. Isolerende gordijnen zijn dubbel of drievoudig gelaagd met isolatiemateriaal. Ze helpen de warmte vast te houden in huis en daardoor worden je energiekosten ook weer lager.

5. Koop de juiste verf

Door een kamer of voorwerp een likje verf te geven kun je op een gemakkelijke manier je huis opwaarderen. Kies een verf die milieuvriendelijk is en waar geen chemische stoffen bij vrij komen wanneer je aan het schilderen bent. Op naturepaintshop kun je ecologische en natuurvriendelijke verf vinden waar je veilig mee kunt werken.

Waar haal jij je spullen vandaan voor de inrichting van je huis, en heb je al eens iets nieuws gemaakt van oude spullen?

Tip: Wil je er zeker van zijn dat je de juiste materialen/meubels gebruikt in huis die geen schadelijke stoffen bevatten, lees dan eens het boekje ‘Handleiding voor gezond woonplezier’ van Han Vrijmoed.

Ook leuk om te lezen!

6 reacties op “5 duurzame tips voor het inrichten van je huis”

 1. Natalie avatar

  Voor mij is recyclage het toverwoord, alleen al omdat ik totaal niets geef om moderne meubelen. Ik haal letterlijk alles van de vlooienmarkt. Dat is recyclage en geldbesparing in één. Inrichting wordt dan wel een opbouwwerk waar je ook wat tijd in moet steken. Maar dat is helemaal niet erg.

 2. Marie de Jonge avatar
  Marie de Jonge

  Toen ik ging verhuizen heb ik ook gekozen voor een duurzame aanpak. Mijn meubels heb ik meegenomen en het kon veel oude materialen gebruiken voor andere doeleinden. Zo heb ik ook wat meubels ontworpen en gemaakt van hout en oude pallets. Ik krijg er veel complimenten over!

 3. Vincent Rondwijk avatar

  Toen wij ons eerste huis kochten, vonden we het ook erg belangrijk om te kiezen voor duurzame meubels. Daarnaast hebben we ook veel tweedehands meubels gekocht. Sommige aankopen waren dure investeringen, maar zijn het nog steeds waard!

 4. Isabel avatar

  Youtube staat vol met video-instructies voor het maken van meubelen met hout van pallets. Daar is mijn man momenteel heel fanatiek mee bezig. Zeker wanneer je van een beetje industrial look houdt, kun je met hout van pallets alle kanten op.

 5. Mara avatar

  Ik ben zelf ook een voorstander van het hergebruiken van spullen. Oude meubels knap ik graag op zodat deze een tweede leven krijgen. Ook ben ik altijd op zoek naar mooie antieke voorwerpen.

 6. Emma de Graaf avatar

  Ik vind het een erg goede tip om bij het kopen van hout te letten op het FSC kenmerk. Duurzaam bosbeheer vind ik belangrijk, bossen zijn zo belangrijk voor de aarde. We zullen hier zeker op letten als wij hout kopen voor onze nieuwe meubels. Mijn vriend is erg handig, dus hij is van plan zelf een bureau te maken voor onze dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.