Handleiding voor gezond woonplezier

Gezonde wonen

Heb jij er weleens bij stilgestaan wat voor invloed je woonomgeving heeft op je algehele gezondheid? Het binnenklimaat in je huis is belangrijk, maar ook wat er allemaal aanwezig is in je huis. De vloer die erin ligt, de verf die is gebruikt op de muren, het soort behang, de meubels. Allemaal dingen die in een bepaalde mate je gezondheid kunnen bepalen.

Misschien denk je er niet zo snel bij na wanneer je nieuwe gordijnen uitzoekt of een nieuwe vloer. Maar de materialen die hiervoor gebruikt worden hebben wel degelijk een grote impact op het binnenklimaat.

Welke materialen kun je het beste gebruiken in huis

Han Vrijmoed is een ervaren bouwbioloog en bouwbiologisch meettechnicus op het gebied van straling, schimmels en binnenmilieu. Hij schreef het boek ’Handleiding voor gezond woonplezier’, waar ik een exemplaar van mocht ontvangen.

Gezonde wonen

In dit handzame boekje legt Han uit welke keuzes je kunt maken op het gebied van:

  • Vloerbedekking
  • Verf en behang
  • Binnenklimaat en gezond leven (denk aan luchtkwalitiet, allergenen en schimmels)
  • Inrichting en meubels
  • Elektromagnetische velden
  • Schoonmaak, onderhoud en reparatie
  • Buitenruimte
  • Keurmerken

Schadelijke stoffen in vloeren

Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat bepaalde vloeren zorgen voor een gezonde omgeving, terwijl andere je ziek kunnen maken door de stoffen die ze bevatten. Zo kwam ik erachter dat er in in veel PVC vloeren weekmakers (ftalaten) en andere stoffen worden gebruikt. En bij het schoonmaken en door slijtage komen die stoffen vrij. De uitstoot is na het leggen het hoogst, maar waar ik van schrok is dat het zelfs na 10 jaar vaak nog meetbaar is.

Zelfs bij het kiezen van meubels, zoals bijvoorbeeld kasten is het goed om te kijken van wat voor materiaal het is gemaakt. Neem bijvoorbeeld kasten die gemaakt zijn met spaanplaten. Sommige zijn gebonden met formaldehydehars, en die geven jarenlang grote hoeveelheden formaldehyde af aan de binnenlucht. Om vervuiling van je binnenruimte tegen te gaan is het daarom verstandig dit soort materialen zoveel mogelijk te vermijden.

En er is nog veel meer wat je kunt doen voor een optimaal woonklimaat. Schoonmaken met natuurlijke middelen en verven met natuurlijke verf. Waar het op neer komt is dat je eigenlijk zo weinig mogelijk gebruik moet maken van middelen met chemische toevoegingen.

Kies de juiste verlichting

Zorg ook voor goede verlichting in huis. Want goede verlichting in huis heeft effect op het menselijke bioritme. Is dit in de war doordat je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van kunstlicht, dan kan dit lichamelijke klachten veroorzaken.

Al dit soort informatie en nog veel meer kun je vinden in het boekje Handleiding voor gezond woonplezier. Door goed na te denken over de de materialen die je wilt gebruiken in huis kun je al veel gezondheidsklachten voorkomen.

Een onmisbaar boekje voor iedereen die gaat verhuizen of verbouwen.

Benieuwd geworden naar het boek? Je kunt het bestellen via Bouwbiologie Zwolle voor 25,-.

Ook leuk om te lezen!

EĂ©n reactie op “Handleiding voor gezond woonplezier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.