Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende producten te krijgen dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. Van crèmes, make-up en zonnebrandcrėme tot speelgoed van kinderen. Natuurlijke producten, maar ook veel synthetische en chemische versies die vol zitten met gifstoffen. Gifstoffen die iedereen zou moeten vermijden.
De verschillen zijn soms moeilijk te zien. Dit heeft er vooral mee te maken dat fabrikanten al ‘natuurlijk’ op het label mogen zetten wanneer er maar een paar natuurlijke ingrediënten aan het product zijn toegevoegd. Dit kan nogal verwarrend zijn. Je denkt iets goeds te kopen maar uiteindelijk is dat niet altijd het geval.
Om producten met giftige stoffen te vermijden kun je natuurlijk ook zelf de ingrediënten checken. Je moet dan echter wel weten waar je op moet letten. Onderstaand lijstje kwam ik tegen op de site van non toxic kids . Ik heb er volgens mij al vaker over geschreven maar het is altijd handig om er nog eens goed naar te kijken.
De ingrediënten in onderstaande lijst zijn chemicaliën die je echt zou moeten vermijden, omdat ze erg giftig zijn.
Lijst met giftige stoffen
Ftalaten
Dit zijn synthetische chemicaliën die worden gebruikt als weekmakers voor plastic. Verschillende studies hebben aangetoond dat ftalaten de ontwikkeling veranderen. Probeer in ieder geval deze chemicaliën te vermijden in producten voor kinderen.
Sulfaten
Deze worden vaak gebruikt in reinigingsmiddelen zoals zeep en shampoo. Vaak staat er op de verpakking ‘sodium laureth’ of ‘sodium lauryl’. Sulfaten kunnen huiduitslag en irritatie veroorzaken.
Petrochemische en op aardolie gebaseerde stoffen
Deze stoffen zoals minerale olie en paraffine zijn afgeleid van ruwe aardolie. Natrium polyacrylaat en carbomeer zijn ook stoffen die gebaseerd zijn op aardolie.
Oxybenzone en octylmethoxycinnamaat
Deze chemische stoffen worden vaak gebruikt in zonnebrandmiddelen en foundations en dienen als UV-filter.
Parabenen
Dit is een synthetisch conserveringsmiddel dat huidirritaties kan veroorzaken. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het de hormoonhuishouding kan verstoren. Er is al jaren veel ophef over parabenen.
Triclosan
Dit is een bacteriedodende en schimmelwerende stof die bijvoorbeeld veel voorkomt in antibacteriële zepen. Voor het milieu erg slecht omdat het moeilijk afbreekbaar is. Bij mensen verstoort het de hormoonhuishouding.
Imidazolidinyl Urea en Diazolidinyl Urea
Een conserveringsmiddel. Het kan van dierlijke afkomst zijn uit urine en andere lichaamsvloeistoffen. Boven 10 graden komt formaldehyde vrij wat de slijmvliezen kan irriteren en dermatitis kan veroorzaken. Het staat ook bekend als kankerverwekkend.
Keurmerken voor een gezonde keuze
Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen en kunnen je daarom helpen om een gezonde keuze te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- BDIH
- Biologisch EU
- CosmeBio FR
- Ecocert FR
- Eko NL
- NaTrue
Bron: Non Toxic Kids
Geef een reactie