Betekenis van ingrediënten in verzorgingsproducten

Bijna iedereen heeft wel één tot meer verzorgingsproducten in zijn kastje staan, maar waar de meeste mensen werkelijk geen idee van hebben is de betekenis van al de ingrediënten die daarin verwerkt worden en waarvoor ze dienen.

Reclames in tijdschriften en televisie wijzen ons op de voordelen van bepaalde producten door toevoegingen van bijvoorbeeld anti-oxidanten, Q10, collageen en ga zo maar door. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Fotocredit: Pavel Danilyuk

Uitleg ingrediënten in verzorgingsproducten

Dermatologisch getest

Staat er dermatologisch getest op het etiket, dan heeft de fabrikant het product laten testen door vrijwilligers of dermatologen, en is het product voor mensen veilig te gebruiken. De tests geven echter geen garantie, want het zegt niets over het resultaat van de onderzoeken.

Hypoallergeen

De term hypoallergeen op een etiket suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. De fabrikant selecteert de ingrediënten op die manier, dat de kans op dit soort reacties minimaal wordt. Maar ook op hypoallergene producten vallen allergische reacties niet volledig uit te sluiten.

Antioxydanten

Een antioxydant is een stof die in staat is de door vrije radicalen in het organisme veroorzaakte beschadigingen te neutraliseren of te verminderen. De vrije radicalen zijn met name verantwoordelijk voor de oxidatie van de cellen, een belangrijk verschijnsel bij het verouderingsproces.

Collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Het wordt gebruikt voor het opvullen van rimpels.

Elastine

Elastine is een elastische proteïne in het bindweefsel. Het zorgt ervoor dat het weefsel in het lichaam weer zijn oorspronkelijke vorm en grootte aanneemt nadat het uitgerekt, ingedrukt of vervormd is geweest.

Glycerine

Glycerine is een stof die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en in cosmetica wordt gebruikt om het vocht vast te houden.

Sulfaten/Tensiden

Sulfaten lossen vet op en verlagen de oppervlaktespanning van water, waardoor het water gaat schuimen. Je ziet dit ingrediënt in ontzettend veel shampoos en kunt het herkennen als SLS of SLES.

Jojoba olie

Jojoba olie is een natuurlijke olie, die wordt verkregen uit de koude persing van de zaden van de jojoba struik (Simmondsia chinensis). Deze struik groeit onder andere in de woestijnen in Mexico en Arizona. Het is rijk aan onverzadigde vetzuren en het brengt een beschermend laagje aan op de huid.

Zink

Zink is nodig voor het herstellen en vernieuwen van het weefsel. Je ziet het ook vaak in producten tegen acne.

Lipiden

Lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen die onoplosbaar zijn in water.Voorbeelden van lipiden zijn:fosfolipiden (onder andere in celmembranen),cholesterol (onder andere in celmembranen en in het bloed),triglyceriden (de eetbare vetten en oliën), steroïden (onder andere in hormonen en geneesmiddelen) eneicosanoïden. Een gebrek aan één van deze vetten kan zorgen voor een droge, gebarsten huid.

Melanine

Melanine is een organisch pigment wat het DNA beschermt tegen de schadelijke UV straling van het zonlicht.

PH neutraal

Deze term die vaak gebruikt wordt geeft aan dat de zuurgraad van een product dicht ligt bij de zuurgraad van de huid en dat het daarom mild is in gebruik.

Shea butter

Shea butter is afkomstig van de shea notenboom en heeft verzachtende eigenschappen op de huid. Het helpt ook tegen UV straling en zou goed werken tegen littekens, eczeem, rimpels en droge huid.

Parrafinum Liquidum

Dit is een minerale olie die als het ware een gesloten laagje over de huid legt. Het lijkt goed te helpen bij een droge huid, maar in werkelijkheid sluit het de huid af zodat het de huid juist uitdroogt doordat er geen zuurstof meer bij de huid kan komen en de afvalstoffen worden niet meer afgevoerd. De huid wordt hierdoor monddood gemaakt en raakt verslaafd aan paraffine omdat het niet meer voor zichzelf kan zorgen. Ditzelfde geldt ook voor vaseline.

Dit waren een paar ingrediënten die vaak voorkomen in verzorgingsproducten. Ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden. Ik in ieder geval wel 🙂

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.