Wat is de beste zonnebrandcrème?

zonnebrandcreme

Geschatte leestijd: 5 minuten

Gebruik jij altijd zonnebrandcrème wanneer je in de zon zit? Als ik naar mezelf kijk schiet het er vaak bij in. Vooral als ik maar eventjes in de zon zit. Uiteraard doe ik het wel wanneer ik lang in de zon zit, of tijdens onze vakanties in het buitenland, maar als het niet nodig is gebruik ik het liever niet. Dat komt misschien ook omdat ik er inmiddels achter ben gekomen dat veel zonnebrandcrèmes helemaal niet zo goed voor je gezondheid zijn. De ingrediënten doen vaak meer kwaad dan goed. Ik vond het daarom tijd om eens uit te zoeken waar je op moet letten bij het kopen van een goede zonnebrandcrème. Of anders gezegd, wat is de beste zonnebrandcrème als je ‘rare’ ingrediënten wilt vermijden.

Er zijn ontzettend veel merken zonnebrandcrème en het is daarom niet altijd makkelijk een goede keuze te maken. Zelf zoek ik al jaren naar een natuurlijke zonnebrand die goed werkt, lekker ruikt en goed smeerbaar is. Vooral dat laatste vind ik erg belangrijk.

Nog belangrijker zijn de ingrediënten, want daar zit ook nogal een verschil in. En aangezien de kinderen zich er ook mee insmeren let ik hier extra goed op. Bij voorkeur dus niet iets met chemische stoffen.

Er zijn eigenlijk twee varianten waar je uit kunt kiezen. Dit is of een natuurlijke (minerale) zonnebrandcrème of een synthetische, chemische zonnebrandcrème. Wat is nu precies het verschil?

Verschil natuurlijke en synthetische zonnebrand

Het verschil tussen natuurlijke en synthetische zonnebrand zit hem in de filters die er gebruikt worden.

Bij synthetische zonnebrand wordt er gebruik gemaakt van chemische filters. Deze worden opgenomen in de huid en absorberen UV-straling. Ze beschermen de huid tegen UVA en UVB straling afhankelijk van het specifieke zonnefilter.

Deze chemische filters hebben nogal wat nadelen. Ze kunnen een irriterende werking hebben en ze kunnen de hormoonhuishouding verstoren.

Bij een natuurlijke zonnebrand wordt er gebruikt gemaakt van minerale filters. Deze dringen niet in de huid maar leggen er een laagje op wat de straling weerkaatst. Ze beschermen tegen UVA en UVB straling en zijn de minst huidirriterende zonnefilters. Deze zonnebrandcrème bestaat uit titaniumoxide en zinkoxide.

zonnebrandcreme

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrandcrème?

Wil je een zo gezond mogelijke zonnebrandcrème kopen? Let dan vooral op de filters die erin zitten. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je kiezen uit natuurlijke (minerale) filters die je veilig op je lichaam kunt smeren. Daarnaast zijn er nog de synthetische filters die hormoonverstorend kunnen werken.

In eerste instantie lijkt de beste zonnebrandcrème en de meest gezonde die met natuurlijke filters. Toch kun je hier ook een kanttekening bij zetten. In zijn pure vorm blijft er bij deze zonnebrandcrème een witte waas achter. En dat vinden veel mensen vervelend. Om dat probleem op te lossen wordt er bij veel zonnebrandcrèmes nanotechnologie toegepast. De deeltjes worden dan zo klein gemaakt waardoor de crème transparanter wordt.

Over de veiligheid hiervan zijn de meningen verdeeld. Het is in ieder geval niet verstandig om zonnebrand met een nano filter in sprayvorm te gebruiken. Op die manier kun je het inademen en dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt deze zonnebrand herkennen aan de term ‘Nano’. Dit staat tussen haakjes achter de INCI-naam op het etiket.

Welke filters zijn er allemaal, en welke zijn goed en welke slecht? Oftewel, hoe kies je een goede zonnebrand? Ik vond een duidelijk overzicht van zonnefilters op de site van Dr. Jetske Ultee die goed zijn en van zonnefilters die je maar beter kunt vermijden.

Goede zonnefilters

  • Tinosorb S
    Inci: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
  • Tinosorb M
    Inci: Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano)
  • Tinosorb A2B
    Inci: Tris Biphenyl Triazine (nano)
  • Uvinul A Plus
    Inci: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
  • Octyltriazone
    Inci: Ethylhexyl Triazone
  • Octisalate
    Inci: Ethylhexyl Salicylate
  • Ensulizole
    Inci: Phenylbenzimidazol Sulfonic Acid
  • Mexoryl SX
    Inci naam: Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid
  • Mexoryl XL
    Inci: Drometrizole Trisiloxane

Twijfelachtige zonnefilters

Deze filters kunnen een allergische reactie veroorzaken en vrije radicalen vormen.

  • Avobenzone (Parsol 1789)
    Inci: Butyl Methoxydibenzoylmethane
  • Bisdisulizole Disodium
    Inci: Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate
  • Polysilicone-15
    Inci: Dimethicone Diethyl Benzylmalonate
  • Zinkoxide en titaniumdioxide (nano)

Zonnefilters die je beter kunt vermijden

Van de volgende filters is het bekend dat ze makkelijk door het lichaam worden opgenomen en dat ze een verstorende werking kunnen hebben op je hormonen.

  • Oxybenzone
    Inci: Benzophenone-3
  • Sulisobenzone
    Inci: Benzophenone-4
  • Enzacamene
    Inci: 4-Methylbenzylidene Campho
  • Homosalate
    Inci: Homomenthyl Salicylate
  • Octinoxate
    Inci: Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate
  • Octocrylene
    Inci: Octocrylene
  • Padimate O
    Inci: Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA
  • Amiloxate
    Inci: Isoamyl p-Methoxycinnamate

Wil je een toelichting op bovenstaande filters en een uitleg over waarom ze goed of slecht zijn? Kijk dan even op de site van Dr. Jetske Ultee. Zij heeft al deze filters onderzocht en geeft daarover duidelijke informatie. Je kunt er ook een lijstje met zonnebrandcrème’s vinden die zij aanraadt, dan hoef je het niet allemaal zelf uit te zoeken.

Haar advies is ook om je in ieder geval in te smeren met een zonnebrandcrème waar antioxidanten inzitten. Daarmee maak je de kans dat vrije radicalen schade aanrichten een stuk kleiner.

Welke zonnebrand gebruik jij? En heb je een favoriet merk?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.