Hoe kies je een goede zonnebrand?

goede zonnebrand

Er zijn zoveel verschillende dingen waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een goede zonnebrand. Welke ingrediënten zijn slecht en welke bieden de hoogste bescherming? Hieronder een kort overzichtje waar je rekening mee kunt houden.

Gebruik geen zonnebrandspray

Het is misschien heel makkelijk, zo’n spray, maar gezond is het zeker niet. Wanneer je zonnebrand op je lichaam spuit is de kans groot dat je het ook inademt met alle gevolgen van dien. Daarnaast kun je makkelijker plekjes vergeten met een spray.

Kijk uit met een hoge SPF waarde

De afkorting SPF staat voor ‘Sun Protection Factor” en beschermt alleen tegen UVB straling, de straling waardoor je verbrandt. Het beschermt niet tegen de schadelijke UVA stralen die diep in de huid doordringen, het verouderingsproces versnellen en wat huidkanker kan veroorzaken.

Denk dus niet dat je goed beschermt bent met een (dag)crème of zonnebrand met alleen een hoge SPF waarde. Een goede zonnebrand moet beschermen tegen UVA en UVB.

Foto gemaakt door: Armin Rimoldi 

Vermijd Oxybenzone en andere schadelijke ingrediënten

Oxybenzone wordt in veel zonnebrandproducten gebruikt. Het trekt diep in de huid en komt in de bloedstroom terecht. Daarnaast werkt het als oestrogeen in het lichaam en kan het allergische reacties veroorzaken.

Vermijd ook andere schadelijke ingrediënten zoals octinoxate, octisalate, octocrylene, avobenzo en homosalaat.

Geen retinylpalmitaat

Dit is een vorm van vitamine A die veel gebruikt wordt in nachtcrèmes om huidveroudering tegen te gaan. Echter, wanneer je het op de huid smeert die blootgesteld wordt aan de zon, dan kan het de ontwikkeling van huidtumoren en laesies versnellen. Beetje vreemd dat dit in zonnebrand wordt gebruikt 🤔.

Gebruik geen zonnebrandolie

Zonnebrandolie lijkt een perfect idee als je lekker bruin wilt worden en vaak werkt dat ook goed. Het probleem is dat de beschermingsfactor in zonnebrandolie erg laag is. Koop nooit ééntje waarvan de SPF lager is dan 15 en zorg ervoor dat er in ieder geval zinc oxide of avobenzone in zit voor UVA bescherming.

Wil je meer weten over schadelijke ingrediënten in zonnebrand? Lees dan het artikel ‘ Stop direct met deze soorten zonnebrand!‘. Hierin kun je ook lezen welke zonnebrandmidden je beter wel kunt gebruiken.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.