Wasmachine schoonmaken met natuurlijke middelen

wasmachine schoonmaken

Een wasmachine schoonmaken is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch moet ook een wasmachine regelmatig worden schoongemaakt. Dit komt omdat er na verloop van tijd kalk ontstaat en ook blijven er vaak zeepresten achter waardoor vetluis kan ontstaan. Je krijgt dan niet alleen last van nare luchtjes, maar de machine werkt ook minder goed. Tijd om ook je wasmachine mee te pakken in je schoonmaakroutine. En natuurlijk doen we dat het liefst op een ‘groene’ manier. Zo kun je de wasmachine schoonmaken met natuurlijke middelen.

Schoonmaken op een hoge temperatuur

Voordat je aan de slag gaat met één van onderstaande methodes is het goed om te weten dat je de wasmachine tijdens het schoonmaken het beste op een hoge temperatuur zet. Je kunt hem op 60 graden zetten, maar het liefst op 90 graden. De machine moet in alle gevallen leeg zijn. Dus geen wasgoed in de machine.

Wasmachine reinigen met soda

Gebruik een half wasbolletje soda wat je rechtstreeks in de trommel zet. Je kunt hier schoonmaaksoda voor gebruiken (zilversoda of kristalsoda). Draai vervolgens een programma op 90 graden. De soda verwijderd vuil, vet en kalk.

wasmachine schoonmaken

Wasmachine schoonmaken met azijn

Azijn kun je ook voor veel dingen gebruiken, waaronder het schoonmaken van de wasmachine. Met een flinke scheut of een hele fles azijn kun je hem weer schoon krijgen. Zelf gebruik ik drie wasbolletjes die ik allemaal vul met witte natuurazijn en vervolgens in de trommel zet. Omdat schoonmaakazijn veel sterker en daardoor agressiever is gebruik ik dit niet. Het zou namelijk de rubbers in de machine kunnen aantasten.

Wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet

Op advies van de witgoedspecialist gebruik ik de laatste tijd ook vaak twee (ecologische) vaatwastabletten om de wasmachine schoon te maken. Stop deze in het zeepbakje van de wasmachine en draai een kookwas op 90 graden.

Let op: gebruik reinigingsmiddelen nooit samen. Dit kan namelijk zorgen voor een chemische reactie in de wasmachine.

Hoe maak jij de wasmachine schoon? Of heb je er nooit bij stilgestaan dat dit nodig was en heb je het nog geen enkele keer gedaan?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.