3 Tips voor het gezond houden van je gazon

gezond gazon

Veel huizen hebben in de tuin een stuk gras wat ook wel een gazon wordt genoemd. Om te kunnen genieten van het gazon is het belangrijk deze goed te onderhouden. Heb je echt geen idee hoe je dit het beste kunt doen? Wees niet getreurd, want hieronder kun jij drie handige tips vinden die je kunt gebruiken voor het onderhoud van het gazon. Lees dus snel verder!

Gazon bemesten

Waarom is het slim om je gazon te bemesten? Door het te bemesten, ben je er zeker van dat het gazon voorzien wordt van genoeg voedingsstoffen zodat het gezond blijft. Je kunt het bemesten dus eigenlijk niet overslaan. Om het beste resultaat te bereiken is het belangrijk dat je dit drie keer per jaar doet.

Op het moment dat de temperaturen aangenaam worden in het voorjaar, kun je beginnen met de eerste ronde van bemesten. Dit kan in maart of april. Daarna zul je het gazon moeten bemesten in de zomer, dus in juni of juli. De laatste keer is na de zomer, dus in het najaar. Hierdoor zorg je ervoor dat het gazon de wintermaanden ook goed doorkomt.

Gazon opvullen

Het komt weleens voor dat er gaten ontstaan in het gazon. Dat is natuurlijk zonde, want je wilt graag dat er overal gras groeit. Gelukkig is daar een oplossing voor. Je kunt namelijk graszaad gebruiken om deze gaten weer op te vullen. Je kunt dit vinden bij Tuinshop.nl of een tuincentrum.

Je kunt zelf bepalen wanneer je de gaten opvult met graszaad. Het wordt wel aangeraden om dit in de lente of zomer te doen omdat het buiten niet al te koud moet zijn. Voordat je het graszaad gaat gebruiken moet je de grond losharken. Daarna kun je het graszaad gelijkmatig over de grond strooien.

gazon maaien
Foto gemaakt door Ulrike Mai

Gazon maaien

Het is niet zo mooi als het gras heel hoog staat. Om die reden is het belangrijk dat je het gazon blijft maaien. Hierbij moet je rekening houden met de temperatuur. Is het ontzettend heet buiten? Dan kun je beter wachten met maaien totdat het wat kouder is. Hiernaast is het niet de bedoeling dat je het gras gaat maaien als het buiten regent.

Verder moet je rekening houden met het feit dat het niet goed is om het gras in één keer heel kort te maaien. Dit moet je echt geleidelijk doen zodat het gras niet beschadigd raakt. Maai je het gras wel in één keer veel te kort? Dan krijg je misschien meer last van onkruid op het gazon.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tuinshop

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.