Kun je azijn als wasverzachter gebruiken?

wassen met azijn

Steeds meer mensen zijn op zoek naar natuurlijke schoonmaakmiddelen en maken om die reden deze producten zelf. Zelf wasmiddel maken is daar een mooi voorbeeld van. Echter wanneer mensen zelf wasmiddel maken willen ze ook graag een alternatief voor wasverzachter. Kun je azijn gebruiken als wasverzachter is dan ook een vraag die ik regelmatig krijg.

Azijn als wasverzachter

Het klopt inderdaad dat je azijn als wasverzachter kunt gebruiken. Dit komt doordat azijn de kalk uit het water haalt. Hierdoor wordt het water zachter en je was dus ook. Je kunt azijn zelfs gebruiken als crèmespoeling bij het wassen van je haar. Dat wordt er heerlijk zacht door. Gebruik dan wel appelazijn!

Hoeveel azijn moet je gebruiken als wasverzachter?

De hoeveelheid azijn die je moet gebruiken is afhankelijk van het gebied waar je woont. Woon je bijvoorbeeld in een gebied met zacht water of heb je een waterontharder, dan heb je veel minder azijn nodig dan wanneer je heel hard water hebt. Zelf gebruik ik een kopje witte natuurazijn omdat het water hier in het noorden redelijk hard is. Terwijl me altijd werd verteld dat het water hier zo zacht is. Niet dus. Op waterhardheid.nl kun je controleren wat de hardheid van het water in jouw regio is.

In welk vakje van de wasmachine moet azijn?

Wanneer je azijn als wasverzachter gebruikt giet je dit net zoals wasverzachter in het wasverzachterbakje.

wassen met azijn

Verschillende toepassingen van azijn tijdens het wassen

Azijn als wasverzachter kan dus prima, maar je kunt azijn voor nog veel meer dingen gebruiken tijdens het wassen.

Om de kleuren van je kleding mooi te houden

Heb je nieuwe kleding gekocht? Door ze een nacht in koud water met azijn te laten weken blijven de kleuren langer mooi. De kans dat de kleuren uitlopen is ook een stuk kleiner.

Het verwijdert zweetvlekken

Zweetvlekken in witte t-shirts kun je verwijderen door het shirt een kwartiertje te laten weken in een sopje van warm water en azijn.

Om de wasmachine schoon te maken

Na verloop van tijd zitten er vaak zeepresten in je wasmachine die zich ophopen. Er kan dan vetluis ontstaan. De wasmachine maakt dan minder goed schoon en het kan ook nog eens nare luchtjes veroorzaken. Het is daarom goed om je wasmachine regelmatig schoon te maken met natuurlijke middelen zoals azijn.

Conclusie

Zoals je leest is azijn als wasverzachter een prima alternatief, en kun je het zelfs voor nog meer dingen tijdens het wassen gebruiken. Daarnaast is het ook nog eens spotgoedkoop. Ik heb in ieder geval standaard een paar flessen in mijn washokje staan.

Veelgestelde vragen

Welke azijn kan ik het beste gebruiken als wasverzachter?

Als wasverzachter kun je het beste (witte) natuurazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is veel sterker en dit zou de rubbers in de machine kunnen aantasten.

In welk vakje van de wasmachine moet azijn?

Azijn hoort in het vakje waar je normaalgesproken wasverzachter in doet.

Hoe reinig ik de wasmachine met azijn?

De wasmachine kun je reinigen door een paar wasbolletjes met azijn in je trommel te zetten en de wasmachine op een heet programma te laten draaien.

Kun je azijn bij de was doen?

Je kunt azijn gebruiken als wasverzachter of je kunt het laten weken in een sopje om de kleuren van je kleding mooi te houden of zweetvlekken te verwijderen. Gebruik azijn echter niet als vervanging voor wasmiddel, want het verwijderd lang niet alle vlekken.

Ook leuk om te lezen!

Eén reactie op “Kun je azijn als wasverzachter gebruiken?”

  1. De Wispelaere avatar
    De Wispelaere

    Azijn in spoelbakje? Al de handdoeken Stinken na droging. Bwaaa 👎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.