Tips voor een duurzame badkamer

duurzame badkamer

Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met het verduurzamen van onze woningen. En dat is maar goed ook! Duurzaam is voordeliger en stukken beter voor het milieu. In dit artikel geef ik je tips voor een duurzame badkamer. Van waterbesparende kranen tot de ventilatie in je badkamer.

Water besparen in je badkamer

Een duurzame badkamer begint bij het besparen van water. Een eenvoudige manier om water te besparen in je badkamer is door minder lang te douchen. Door korter te douchen verbruik je namelijk minder water en minder gas of energie. Het is dan ook de eenvoudigste manier om kosten te besparen. Het is echter niet de leukste manier. De meesten onder ons vinden douchen prettig, en we staan er met zijn allen het liefst zo lang mogelijk onder. Ben je toch niet van plan korter te gaan douchen, dan is het beter om te kiezen voor een waterbesparende kraan of een waterbesparende kraankop. Met een waterbesparende kraankop bespaar je al snel 85% drinkwater, terwijl je toch lekker kunt douchen.

Waterbesparende knoppen kun je heel eenvoudig monteren in zowel de wastafelkraan als de badkraan en de douchekraan. Heb je al waterbesparende knoppen, maar nog geen waterbesparende douchekop? Dan kun je overwegen om die ook nog aan te schaffen. Er is tegenwoordig in ieder geval genoeg keuze aan waterbesparende douchekoppen in verschillende kleuren en stijlen. Zo heb je waterbesparende regendouches, hoofddouches en handdouches. 

duurzame badkamer

Ventileer je badkamer voldoende

Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het verduurzamen van je badkamer, maar ventilatie is van groot belang. Je badkamer moet goed geventileerd worden. Wanneer je dit namelijk niet doet heb je kans op schimmels en bacteriën. Naast het feit dat dit slecht is voor je gezondheid, zorgt het er ook voor dat de badkamer op een gegeven moment bijna niet meer schoon te krijgen is. Je badkamer veroudert dan snel.

Heb je een raam in je badkamer? Zet deze dan open en laat hem openstaan totdat al het vocht is opgedroogd. Wanneer je geen raam hebt, en gebruik maakt van een ventilatiesysteem, dan kun je deze het beste laten aanstaan tot al het vocht is verdwenen. Niet vergeten om hem daarna uit te zetten, want anders is het natuurlijk niet meer duurzaam.

In een duurzame badkamer horen ook duurzame producten

Uiteraard zijn er nog meer dingen die je kunt doen voor een duurzame badkamer. Denk hierbij aan de producten die je gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor handdoeken van biologisch katoen, duurzame zeepproducten en producten die zijn gemaakt van bamboe in plaats van plastic. Daarnaast kun je kiezen voor ledverlichting met het energielabel A++.

Deze duurzame producten lijken misschien maar een klein verschil te maken, maar als je alles bij elkaar optelt maken ze een enorm verschil.

Welke duurzame keuzes heb jij al gemaakt in je badkamer?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tegeldepot.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.