Dit is waarom je beter diepvriesvis kunt kopen dan verse vis

bevroren vis

Welke keuze maak jij als je vis koopt? Ga je dan voor verse vis of voor vis die uit de vriezer komt? En waarom maak je die keuze. Is het omdat verse vis ‘vers’ is en voor je gevoel wellicht gezonder, of omdat het makkelijker is omdat je het zo in de pan kunt gooien zonder dat je het eerst hoeft te ontdooien? Wat de reden ook is, hieronder vertel ik je waarom je beter diepvriesvis kunt kopen dan verse vis.

Is verse vis in de supermarkt echt vers?

Wanneer ik ergens lees ‘verse vis’ dacht ik altijd dat het ging om echt verse vis. Dus vis die wordt gevangen, schoongemaakt en vervolgens wordt verkocht. Maar hoe zit dat nu precies, is dat ook echt het geval? Of is verse vis niets meer dan bevroren vis die weer wordt ontdooid en vervolgens als verse vis in de supermarkt wordt verkocht?

Veel fabrikanten kiezen ervoor om diepvriesvis niet zelf te bewerken. Ze laten dit ergens anders doen. Zo kan het gebeuren dat er vis wordt gevangen in Noorwegen dat daarna op een schip in vriescontainers naar China wordt gestuurd. Hier word de vis ontdooid, gefileerd en opnieuw ingevroren om daarna naar Europa te worden gestuurd. Waarschijnlijk wordt supermarktvis op dezelfde manier geproduceerd, maar er is geen supermarkt of leverancier die hier duidelijkheid over wil geven.

Wanneer jij dus denkt verse vis te kopen in de supermarkt kan het best zijn dat deze al een half jaar oud is en al meerdere keren ontdooid is. Je kunt dit trouwens wel controleren, want er moet ergens op het etiket ‘ontdooid’ staan. Zie je dit niet staan, dan mag je ervan uitgaan dat je wel met verse vis hebt te maken.

Waarom wordt verse vis ingevroren?

De reden dat verse vis wordt ingevroren heeft waarschijnlijk te maken met de kosten en de behoefte van de klant. Mensen willen vaak het hele jaar door vis eten, maar niet al die vis is in elk seizoen verkrijgbaar. Net zoals bij groenten en fruit van het seizoen, heb je ook vis van het seizoen. Door de vis in te vriezen is het het hele jaar door verkrijgbaar en blijven de kosten stabiel.

Verse vis is duurder dan diepvriesvis

In de supermarkt betaald je beduidend meer voor verse vis dan voor diepvriesvis. En dat terwijl het enige verschil eigenlijk is dat het in veel gevallen voor jou ontdooid is in plaats van dat je het zelf moet doen.

Ik heb de prijsverschillen van verse en diepvriesvis bij een bekende supermarktketen eens vergeleken.

Kabeljauwfilet

Vers: 22,65 per kilo
Diepvries: 11,33 per kilo

Kabeljauwhaas

Vers: 24,72 per kilo
Diepvries: 15,80 per kilo

Zalmfilet met huid

Vers: 22,90 per kilo
Diepvries: 16,40 per kilo

Tonijnsteak

Vers: 25,74 per kilo
Diepvries: 15,80 per kilo

Diepvriesvis is goedkoper en in de meeste gevallen lekkerder

Zoals je kunt zien is diepvriesvis veel goedkoper. Tuurlijk is het handig om op bepaalde momenten voor verse vis te kiezen. Als je vlak voor etenstijd besluit vis te gaan eten is het gewoon praktischer dat het al ontdooid is. Maar doe het niet omdat het beter zou zijn. De smaak van ontdooide vis in de supermarkt gaat vaak zelfs achteruit omdat het in zo’n plastic bakje veel te snel uitdroogt. En daarnaast is het niet gezonder.

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.