warme dagen

Met deze tips houd je het koel op warme dagen

Pfff, wat is het warm zeg. De temperatuur loopt inmiddels op naar de 30 graden dus de klusjes die ik vandaag zou gaan doen laat ik maar even voor wat het is. Niet teveel inspannen. Mij hoor je verder niet klagen hoor, ik vind de warmte heerlijk, maar het overvalt me hier in Nederland vaak ineens. De ene dag is het 16 graden en een dag later is het 30 graden. Je kunt er niet even rustig aan wennen.

Wil je deze warme dagen een beetje lekker doorkomen, zonder al teveel last te hebben van de hitte? Ik geef je een paar handige tips.

Tips om het koel te houden

1. Ramen en gordijnen dicht

Om de warmte buiten te houden is het belangrijk dat je de zon ook niet in huis laat. Sluit alle ramen en deuren en doe de gordijnen overdag dicht. In de avond wanneer de zon onder is kun je het spul wel weer opengooien zodat het dan lekker kan doorwaaien.

2. Ventilator

Een ventilator kan ook voor verkoeling zorgen. Of zo voelt het tenminste. Het is niks anders dan het verplaatsen van lucht dus koelere lucht krijg je er niet door. Alhoewel, ik heb gehoord dat wanneer je er een paar bevroren flesjes met water voorzet, dit zou zorgen voor extra verkoeling.

3. Neem een siësta

Doe net zoals in Spanje, en neem tussen de middag even tijd voor een siësta. Ga lekker onderuitgezakt op een comfortabele stoel of bank zitten met je ogen dicht om even helemaal tot rust te komen.

4. Vermijd grote inspanning

Blijf op het heetst van de dag zoveel mogelijk binnen en vermijd grote inspanning. Ramen lappen of stofzuigen? Kies er een andere dag voor uit of doe het in de avond of ‘s ochtends vroeg wanneer het wat koeler is.

5. Zorg voor voldoende vocht

Met dit warme weer verlies je veel vocht door zweten. Zorg er daarom voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Neem voldoende water, thee of vruchtendrankjes. Minimaal 2 liter op een dag. Kijk wel uit met hele koude drankjes. Dit is wel erg lekker maar het zorgt er juist voor dat je het warmer krijgt. Je lichaam wil dan weer opwarmen. Neem liever warme thee. Ook is er voeding waar je veel vocht uit kunt halen, denk maar eens aan soep, groenten en fruit. Alcohol is in ieder geval niet aan te raden want dat onttrekt juist vocht uit het lichaam.

6. Neem een lauwwarme douche

Wil je even afkoelen? Neem dan een lauwwarme douche. Geen koude in ieder geval al heb je daar misschien wel de neiging toe. Het helpt echter niet om af te koelen. De bloedvaten vernauwen zich bij een koude douche en houden dan juist de warmte vast. Bij een lauwe of een warme douche gaan de bloedvaten openstaan waardoor de warmte uit je lichaam kan en je dus afkoelt.

7. Draag luchtige kleding

Kies bij warme dagen voor kleding die is gemaakt van luchtige stoffen zoals katoen en linnen. En denk ook aan de kleur. Zwart trekt bijvoorbeeld warmte aan en daar zit je nou net niet op te wachten.

8. Vermijd apparaten die warmte uitstralen

Zin om een cake te bakken of een ovenschotel te maken? Misschien kun je dat beter een andere keer doen. De hitte die van een oven afkomt zorgt voor veel extra warmte in huis. Een kookplaat trouwens net zo goed. Toen ik gisteravond aan het koken was zag ik de temperatuur op de thermometer al stijgen. Om die reden staat er vanavond een salade op de planning🥗. Dat is voor mezelf ook een stuk prettiger dan om bij die hete pannen te staan.

9. Overweeg een airco

Een paar jaar terug hebben we na veel afwegen een airco gekocht en wat ben ik daar nu blij mee. We hebben alleen één in ons kantoor, niet in huis, maar het is zo lekker. We hadden vorige jaar een hele warme zomer, en ik moet er niet aan denken dat we al die dagen in een heet kantoor hadden moeten doorbrengen. Natuurlijk is een airco per definitie onzuinig, maar toch kun je ook zuinig met een airco omgaan. Wij zetten ‘m alleen aan wanneer het kantoor ondraaglijk warm wordt. Daarnaast zetten we ‘m nooit op de volle stand en hoeft hij ook niet de boel af te koelen tot 20ºC. En als laatste, we zetten hem alleen op het heetst van de dag aan.

Heb jij nog goede tips? Alle tips zijn welkom, dus heb jij er nog één of twee, laat ze dan vooral achter in de reacties!

Ook leuk om te lezen!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Nee, dat is inderdaad niet erg wijs. Dat is ook de reden dat we heel lang hebben getwijfeld. Maar het was gewoon niet meer te doen in de zomer. Ons kantoor staat los van het huis en het leek daar in de zomer wel een sauna. Daar valt gewoon niet in te werken. We zetten hem ook alleen aan wanneer de temperatuur zo hoog is dat het onwerkbaar wordt. Daarnaast zetten we hem niet op de meest koude temperatuur. Met andere woorden, een airco is zeker niet zuinig maar wij gebruiken hem zo zuinig mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.