Thee is een warme drank die wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Je leest regelmatig dat thee erg gezond is en dat het verschillende kwalen kan voorkomen of genezen. Maar welke thee helpt tegen welke kwaal en is het meest gezond? In elke thee zitten namelijk verschillende stoffen en die hebben allemaal weer een andere werking. Zo is er zwarte thee, die hier in het westen nog steeds het meest gedronken wordt, en groene en witte thee.
Wat is het verschil tussen groene, witte en zwarte thee
Het verschil tussen de varianten in thee zit in het verwerkingsproces. Groene thee wordt geplukt wanneer de bladeren nog jong zijn en daarna wordt het direct gestoomd en langzaam gedroogd. Bij witte thee worden de knoppen geplukt binnen de eerste 48 uur dat ze zijn gevormd en daarna in zonlicht gedroogd. Zwarte thee wordt geöxideerd waardoor het vaak sterker is van smaak en het meer cafeïne bevat dan de anderen.
Het bevat ook minder anti-oxidanten dan groene en witte thee en wordt daarom ook minder gezond genoemd. Zwarte thee is langer houdbaar dan groene thee en wordt veel gebruikt om te mixen met verschillende soorten kruiden. Dat zijn over het algemeen de theesoorten die we in de winkel vinden met de verschillende smaakjes. Dan is er nog de Oolong thee en deze zit tussen de groene en zwarte thee in.
Enkele kenmerken die worden toegeschreven aan groene en witte thee
Groene Thee
Groene thee heeft een kruidige, zachte smaak.
- Positief effect op lage bloeddruk
- Bevorderend effect op mentale alertheid (neem het dus niet vlak voor het slapen gaan)
- Heeft een prefentieve werking bij ziekte van Parkinson, Alzheimer en Multiple Sclerosis
- Verlaagt het LDL cholesterol
- Stimuleert het functioneren van de nieren
- Remt de groei van bepaalde tumoren
- Werkt kalmerend
- Versterkt de weerstand
Witte Thee
Witte thee heeft een ietwat zachte en bloemige smaakt. De thee bevat antioxidanten, zoals catechinen en vitamine C en bevat weinig theïne.
- Verkleint de kans op kanker en hart- en vaatziekten
- Verkleint de kans op reuma
- Verjongt de huid
- Vermindert de groei en aanmaak van vetcellen
- Stimuleert het imuunsysteem
- Kan organismen vernietigen die ziekten veroorzaken
Er bestaan nog veel meer theesoorten waarvan veel een mengsel zijn van zwarte thee met toegevoegde smaken zoals b.v. Engelse melange, Earl Grey, Ceylonthee en Darjeeling. Ook worden er vaak verschillende kruiden als thee gezet, maar dit is eigenlijk geen thee maar een aftrekstel van planten. Voorbeelden hiervan zijn Sterrenmix, Rooibos, Muntthee, Zoethout en Kamille.
Tips
- Bij het zetten van groene thee kun je het beste water gebruiken dat net niet kookt of wat na de kook al een paar minuten staat. Bij te heet water verbranden de theeblaadjes en krijgen ze een nare bittere smaak. Laat de groene thee drie tot vier minuten trekken zodat de werkzame stoffen goed worden opgenomen.
- Bij het zetten van witte thee kun je ook het beste water gebruiken wat net niet kookt. Deze thee heeft wat meer tijd nodig en kun je wel tien minuten laten trekken. Doe je dit te kort dan zit er weinig smaak aan.
- Bij het zetten van zwarte thee kun je wel water gebruiken wat net van de kook af is en dit hoef je ook niet zo lang te laten trekken. Doe je dit wel dan wordt de thee bitter.
- Aangeraden wordt om vier tot vijf koppen thee per dag te drinken.
- Thee kan de opname van ijzer verhinderen. Drink daarom tussen de maaltijden door en liefst niet een uur voor en na de maaltijd.
Weetje
Bij het trekken van thee komt er o.a. theïne vrij. Dit is een andere benaming voor cafeïne. Een kop thee bevat ongeveer 30 milligram cafeïne en een kop koffie ongeveer 75 milligram cafeïne.
Geef een reactie