Hoe gezond is thee?

Thee is een warme drank die wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Je leest regelmatig dat thee erg gezond is en dat het verschillende kwalen kan voorkomen of genezen. Maar welke thee helpt tegen welke kwaal en is het meest gezond? In elke thee zitten namelijk verschillende stoffen en die hebben allemaal weer een andere werking. Zo is er zwarte thee, die hier in het westen nog steeds het meest gedronken wordt, en groene en witte thee.

Wat is het verschil tussen groene, witte en zwarte thee

Het verschil tussen de varianten in thee zit in het verwerkingsproces. Groene thee wordt geplukt wanneer de bladeren nog jong zijn en daarna wordt het direct gestoomd en langzaam gedroogd. Bij witte thee worden de knoppen geplukt binnen de eerste 48 uur dat ze zijn gevormd en daarna in zonlicht gedroogd. Zwarte thee wordt geöxideerd waardoor het vaak sterker is van smaak en het meer cafeïne bevat dan de anderen.

Het bevat ook minder anti-oxidanten dan groene en witte thee en wordt daarom ook minder gezond genoemd. Zwarte thee is langer houdbaar dan groene thee en wordt veel gebruikt om te mixen met verschillende soorten kruiden. Dat zijn over het algemeen de theesoorten die we in de winkel vinden met de verschillende smaakjes. Dan is er nog de Oolong thee en deze zit tussen de groene en zwarte thee in.

Enkele kenmerken die worden toegeschreven aan groene en witte thee

Groene Thee

Groene thee heeft een kruidige, zachte smaak.

  • Positief effect op lage bloeddruk
  • Bevorderend effect op mentale alertheid (neem het dus niet vlak voor het slapen gaan)
  • Heeft een prefentieve werking bij ziekte van Parkinson, Alzheimer en Multiple Sclerosis
  • Verlaagt het LDL cholesterol
  • Stimuleert het functioneren van de nieren
  • Remt de groei van bepaalde tumoren
  • Werkt kalmerend
  • Versterkt de weerstand

Witte Thee

Witte thee heeft een ietwat zachte en bloemige smaakt. De thee bevat antioxidanten, zoals catechinen en vitamine C en bevat weinig theïne.

  • Verkleint de kans op kanker en hart- en vaatziekten
  • Verkleint de kans op reuma
  • Verjongt de huid
  • Vermindert de groei en aanmaak van vetcellen
  • Stimuleert het imuunsysteem
  • Kan organismen vernietigen die ziekten veroorzaken

Er bestaan nog veel meer theesoorten waarvan veel een mengsel zijn van zwarte thee met toegevoegde smaken zoals b.v. Engelse melange, Earl Grey, Ceylonthee en Darjeeling. Ook worden er vaak verschillende kruiden als thee gezet, maar dit is eigenlijk geen thee maar een aftrekstel van planten. Voorbeelden hiervan zijn Sterrenmix, Rooibos, Muntthee, Zoethout en Kamille.

Tips

  • Bij het zetten van groene thee kun je het beste water gebruiken dat net niet kookt of wat na de kook al een paar minuten staat. Bij te heet water verbranden de theeblaadjes en krijgen ze een nare bittere smaak. Laat de groene thee drie tot vier minuten trekken zodat de werkzame stoffen goed worden opgenomen.
  • Bij het zetten van witte thee kun je ook het beste water gebruiken wat net niet kookt. Deze thee heeft wat meer tijd nodig en kun je wel tien minuten laten trekken. Doe je dit te kort dan zit er weinig smaak aan.
  • Bij het zetten van zwarte thee kun je wel water gebruiken wat net van de kook af is en dit hoef je ook niet zo lang te laten trekken. Doe je dit wel dan wordt de thee bitter.
  • Aangeraden wordt om vier tot vijf koppen thee per dag te drinken.
  • Thee kan de opname van ijzer verhinderen. Drink daarom tussen de maaltijden door en liefst niet een uur voor en na de maaltijd.

Weetje

Bij het trekken van thee komt er o.a. theïne vrij. Dit is een andere benaming voor cafeïne. Een kop thee bevat ongeveer 30 milligram cafeïne en een kop koffie ongeveer 75 milligram cafeïne.

Ook leuk om te lezen!

7 reacties op “Hoe gezond is thee?”

  1. Lavandula Angustifolia avatar

    Probeer ook eens Yogi thee, of Celestial. De laatste pak ik als ik geen Yogi kan vinden. Yogi (of Chai thee) bevat helemaal geen thee, maar bestaat puur uit kruiden. Het is verkrijgbaar bij De Tuinen en alle ecologische supermarkten en gezondheidswinkels. Voordeel van Yogi thee is ook dat het niet bitter wordt en het wordt ook niet zwart. Lekker als ijsthee, of warm met een beetje soja melk en stevia of honing. Vooral in de winter, met die heerlijke kaneel, kruidnagel, peper en andere kruiden. Er zit geen caffeïne in en ook geen looizuur. Ik hoop dat je geniet van een of alle theeën hier op de pagina 🙂 Succes!

    1. Karin de Vries avatar

      Bedankt voor de tip. Yogi thee drink in zelf ook regelmatig en dat is inderdaad erg lekker. Ik heb het nog niet geprobeerd als ijsthee maar dat zal ik binnenkort ook eens maken.

  2. Marco avatar
    Marco

    Karin, dit zijn vrij stevige uitspraken over de gezondheidseffecten van thee. Uitgezonderd de relevante statistisch informatie over het effect op hart- en vaatziektes en diabetes kan ik nergens onderbouwing van de andere claims vinden. Zelfs daarvan is geen wetenschappelijk bewijs, want het zou zo kunnen zijn dat theedrinkers een levenshouding en eetpatroon hebben die deze effecten veroorzaken. Zou je de bewijzen voor de stellingen kunnen vermelden?

    1. Remkus de Vries avatar

      Lijkt me niet nodig dat Karin dit voor jou allemaal gaat documenteren. Google is je vriend 🙂

      1. marco avatar
        marco

        Lees even tussen de letters.door: de claims worden niet wetenschappelijk onderbouwd. Zelfs het enige statistich opvallende effect wordt van betwijfeld of het door thee komt. De rest wordt volgens de restaten op google meestal afgedaan als onzin of erger.

  3. chris avatar
    chris

    ik geloof zelf niet in de huidige wetenschap met hun pilletjes etc… of chemokuur etc….. geloof meer in tradities en ritueelen ….. als men van iets (drinken eten dansen mediteren yogaen)een ritueel maakt of een traditie en dit vervolgens 1000den jaren later van grootvader op grootvader doorgegeven dan geloof ik persoonlijk dat het werkt anders had het vandaag de dag niet meer bestaan !! Ga af op gevoel ipv. alles te moeten onderbouwen met huidige wetenschap !! volgens de huidige wetenscahp was melk ook gezond rond de jaren 90
    maar later bleek dat het te maken had met het uitpuilen van de nederlandse melkvoorraad die op moest anders zouden ze geen geld (en uiteindelijk macht)meer eraan kunnen verdienen dus melk was goed voor elk !! wakker worden mensen succes met je zoektocht(let op ik probeer niemand te overtuigen is mijn waarheid mijn menig bezoek deze site ook nooit meer dus reactie hierop heeft geen zin ik hou wel van jullie heur :o) ) sterkte en succes met het vinden van de waarheid !!! love rules

  4. chris avatar
    chris

    ik bedoel jaren 80 melk oeps verkeerde cijfer ingevuld foutje bedankt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.