Ben jij ook een echte theeleut, of drink je liever koffie? Ik vind beide lekker maar omdat thee naar mijn mening toch wat gezonder is drink ik hier per dag veel meer van. Sinds een tijdje drink ik echter nog maar zelden thee uit een zakje. Voor het gemak zo nu en dan nog en wanneer ik een grote pot thee wil zetten, maar ik ben een beetje verslaafd geraakt aan al die verschillende smaakjes losse thee die ik op de markt haal of bij de gezondheidswinkel. Maar dat is niet de enige reden waarom ik losse thee gebruik, want waarom ben ik ermee begonnen? Dat leg ik je graag uit, het blijkt namelijk een stuk beter te zijn voor het milieu en ook nog eens gezonder.
Plastic in theezakjes
Een tijd geleden zag ik op televisie hoe theezakjes worden gemaakt, en ik hoorde toen ook voor het eerst dat er in de meeste theezakjes plastic wordt gebruikt. Daar zat ik echt raar van op te kijken. Plastic? In theezakjes? Hoe dan, en waarom? Ik dacht altijd dat het van papier was gemaakt. Soms zie ik ook wel van die pyramidevormige zakjes die gemaakt zijn van nylon. Daarvan wist ik dat het een soort plastic bevat. Maar hoezo dan in de zakjes van papier?
Hoe kun je zien of er plastic in theezakjes zit?
Blijkbaar wordt aan er aan papieren theezakjes vaak polypropylene toegevoegd. Dat is een plasticsoort die het mogelijk maakt om de zakjes te sealen, en het zorgt ervoor dat het zakje heel blijft wanneer je het in de theepot hangt. Dat is ook de reden dat je theezakjes dus niet bij het gft afval mag gooien, ze moeten bij het restafval in de kliko. Jammer genoeg kun je op de verpakking niet lezen of er plastic in verwerkt is of niet al kun je het wel zien aan de manier waarop het zakje is dichtgemaakt. Ik heb begrepen dat wanneer het dichtgeperst is, er plastic inzit, en wanneer het dichtgestikt is, dan is het zonder plastic.
Alternatief voor theezakjes
Het alternatief voor theezakjes is losse thee. Dat drink ik toch liever dan dat ik ongemerkt microplastics binnenkrijg. Nu denk je misschien dat losse thee veel duurder is, en dat het een heel gedoe is, maar dat valt echt wel mee. Duurder is het in ieder geval niet. Ik haal zelf vaak verschillende smaken losse thee op de markt en daar kan ik echt heel lang mee toe. Daarnaast vinden wij de losse thee persoonlijk ook veel lekkerder. En het heeft ook een bepaalde charme door de losse blaadjes en kruiden die zo’n heerlijke geur verspreiden. Ik geniet op de één of andere manier veel meer van mijn kopje losse thee dan wanneer ik het met een zakje heb gezet.
Minder afval dus beter voor het milieu
Wanneer je losse thee drinkt heb je heel wat minder afval. Het theezakje zelf, waar vaak een touwtje en papier aan zit. Het doosje waar de thee in zit en soms zijn de theezakjes ook nog eens per stuk verpakt. Ach, dat stelt toch niet zoveel voor zou je denken. Maar als je even nagaat hoeveel mensen er hier in Nederland en al helemaal in Engeland thee drinken, dan is dat geen beetje meer. Losse thee is dus zo gek nog niet. Afgezien van het feit dat er plastic in theezakjes zit en dat dat niet goed is voor het milieu bespaar je er ook nog eens heel veel afval mee.
Losse thee kopen
Wil je losse thee kopen dan zou ik gewoon eens kijken op de markt. Op de wat grotere markten staan vaak wel één of twee kramen waar je losse thee kunt halen. Je krijgt het dan in een papieren zakje of je kunt je eigen verpakking meenemen. Ook kun je in bepaalde koffiewinkeltjes losse thee vinden of online bij de Teabar.
Wist jij dat er plastic in theezakjes zit en ben je van plan om over te stappen naar losse thee?
Geef een reactie