Verstandige duurzame keuzes maken is soms best moeilijk

Heb jij dat ook? Je wilt graag goede, gezonde keuzes maken wanneer je iets koopt maar verstandige duurzame keuzes maken is soms best moeilijk. Ik ben de laatste tijd veel bezig met het reduceren van plastic. Nu ik heb gezien wat voor gevolgen dit heeft op het milieu wil ik hier gewoon niet langer aan meedoen. Maar ik zal eerlijk zijn, ik vind het best moeilijk.

Door mijn bonen en het meeste van mijn groente en fruit te halen op de markt, behaal ik daar al een winst. En er zijn gelukkig ook winkels waar je verpakkingsvrije producten kunt halen. Hier in het noorden zijn die echter moeilijk te vinden. Om die reden bestel ik regelmatig bepaalde producten online maar dat zijn dan vaak luxe producten. Geen etenswaren in ieder geval.

Plasticvrij of biologisch?

Omdat mijn groente vaak halverwege de week al op is ben ik toch weer afhankelijk van de supermarkt of groenteboer. Het liefst koop ik mijn groenten en fruit biologisch, en daar zit hem nou net de crux. Wanneer ik biologisch wil dan zit dat verpakt in plastic. En dat is nou juist wat ik probeer te vermijden. Wat is dan de juiste keuze? Plasticvrij of biologisch? Daar kom ik niet echt uit.

Hetzelfde met de vleesvervangers. Wij eten geen vlees en vervangen dit door andere dingen. Maar soms is het gewoon lekker om een vleesvervanger te kopen. Bij stampot smaakt een rookworst toch wel heel erg lekker. En een broodje hamburger gaat er ook wel in 🍔. Probleem, al de vleesvervangers zitten in plastic.

Dit zijn dilemma’s waar ik tegenaan loop en ik merk dat meer mensen hier problemen mee hebben. Op social media zie ik de vraag regelmatig voorbij komen en de reactie is regelmatig, ‘dan koop je het toch niet’, of ‘maak het gewoon zelf’. No disrespect, maar zelf kan ik daar niet zoveel mee. We zijn in ons gezin met zijn vijven en onze kinderen zijn tot nu toe zonder te veel tegenstribbelen met ons meegegaan in onze keuzes. De keus om vegetarisch te gaan eten, zonder pakjes te koken, geen troep in huis met rare E-nummers. Ze snappen het allemaal wel. Tuurlijk balen ze er soms wel van want het betekent dat bepaalde dingen niet in huis komen die ze stiekem toch wel erg lekker vinden. Maar echt moeilijk hebben ze er nooit over gedaan.

We hebben ons gebruik van plastic in ons gezin al enorm gereduceerd. Op dat vlak zijn we al aardig op koers. Maar om nu alle producten die in plastic verpakt zijn nooit meer te kopen, gaat mij net dat stapje te ver. Als ik het ergens kan kopen zonder die verpakking, oké, maar lukt dat echt niet dan is het niet anders. Die vleesvervangers bijvoorbeeld. Ik kan ze nergens vinden zonder plastic verpakking. Die gaan dus gewoon mee. Zelf maken is ook niet altijd een optie. Geloof me, ik heb al heel wat vervangers geprobeerd te maken. Soms lukt het, soms ook niet. En soms is de tijd er gewoonweg niet en wil ik even makkelijk en snel iets kunnen maken.

Verstandige keuzes maken en nadenken over wat je koopt valt daarom niet altijd mee. Ik doe mijn best waar ik kan, maar ik realiseer me ook dat het gewoon niet altijd lukt.

Mijn advies (who am I?) is dan ook om niet te streng voor jezelf te zijn wanneer je plasticvrij wilt gaat leven. Kun jij het makkelijk volhouden, geweldig, petje af. Daar heb ik écht respect voor. Lukt het je nog niet maar probeer je wel zo veel mogelijk plastic afval te vermijden, helemaal goed. Doe waar jij je prettig bij voelt. Ik denk dat dat in dit geval heel belangrijk is. Alle beetjes helpen.

Ik ben heel benieuwd tegen welke problemen jij aanloopt wanneer je plasticvrije producten wilt kopen. En hoe je dit oplost. Heb je nog leuke adresjes waar je (in het noorden graag) plasticvrij kunt winkelen, please let me know! 😀.

Ook leuk om te lezen!

2 reacties op “Verstandige duurzame keuzes maken is soms best moeilijk”

 1. Trix avatar
  Trix

  Heel herkenbaar Karin, verpakkingsvrij, natuurlijk, biologisch. Af en toe lukt me hieraan toe houden wanneer ik mijn extreme bui heb, dan houd ik het enkele dagen vol. Vooral luxe producten als snacks, snoep & koek, je weet wel, dat wat je eigenlijk links moet laten liggen, blijft lastig omvanaf te blijven 😬 of verpakkingsvrij te halen en eten wanneer het druk is in het gezin. Drukte en standje lui zijn bij mij de grootse factoren om over stag te gaan en mijn principes te laten varen.
  De winter is ook een lastig seizoen, we kunnen maar beperkt eten uit de tuin dus veel moet worden gehaald. We boffen hier met een paar keer per week markt en boeren fietsafstand waar je zowel biologisch als verpakkingsvrij en ook nog lokaal kunt kopen (Groente Kwekerij Noordlaren) Enfin, bewustwording en stap voor stap verantwoordelijk nemen is dan ook een proces. En wanneer we elkaar steunen, stimuleren en vooral inspireren blijf ik goed moed houden. 🌿💚

  1. Karin avatar

   Mooi verwoord Trix, zo is het precies. Het is inderdaad een proces en dat gaat bij de één snelller dan bij de ander. Door er bewust mee bezig te zijn en stappen te nemen, komen we er uiteindelijk wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.