Hoeveel plastic boterhamzakjes gooi jij weg per jaar?

Er zijn nog steeds veel mensen die plastic boterhamzakjes meenemen naar school of naar hun werk. Zo gaat ging het hier thuis ook. Mijn jongste dochter heeft standaard haar broodbak mee naar school maar mijn oudste dochter vind een broodbak absoluut not done. Die nam dus ook dagelijks haar brood mee in twee boterhamzakjes.

Totdat ik zei dat ik geen plastic boterhamzakjes meer wilde kopen en dat ze toch maar een broodbakje uit moest zoeken of een herbruikbaar boterhamzakje. Het antwoord was duidelijk: die broodbak zou ze echt niet gaan gebruiken. Die past niet in haar tas en blijkbaar is het totaal niet hip 🤷🏼‍♀️. Zoals ik al eerder zei deze week, verstandige duurzame keuze maken is af en toe best lastig.

Wat kan ik vervangen door een plastic boterhamzakje?

Op zoek dus naar een herbruikbaar boterhamzakje, ook wel lunchskins of reusable food wraps genoemd. Ik kwam deze van Keep Leaf en Snack’n Go tegen en aangezien er ééntje tussen zat met een effen kleurtje was die keuze snel gemaakt – ik ga toch niet van die kinderachtige dingen gebruiken?! Ze zijn gemaakt van katoen en hebben een waterbestendige polyester voering en ze zijn BPA-vrij.

Wat past er in?

Het herbruikbare boterhamzakje van Keep Leaf is 18 x 16,5 cm groot. Bij de beschrijving staat dat er 2 tot 3 boterhammen in passen, afhankelijk van het brood, maar dat vind ik aan de krappe kant. Het houdt wel op bij 2 boterhammen.  Het zakje is plat van vorm en sluit door middel van klittenband. Het zakje van Snack ‘n Go is net iets groter, 18 x 18 cm, en daar passen wel makkelijk 3 boterhammen in.

Ik heb voor deze zakjes gekozen, maar je kunt ze in meerdere soorten en maten vinden van verschillende merken. Zo zijn er ook zakjes met een rits en je kunt ze zelfs kopen in een vorm die je kunt uitvouwen zodat je hem als placemat kunt gebruiken. Ideaal om je kruimels in op te vangen 🥪.

YouTube video

Het schoonmaken van herbruikbare zakjes

Herbruikbare boterhamzakjes kun je heel gemakkelijk schoonmaken. Je kunt ze na gebruik even onder de kraan houden en afspoelen. Is het zakje heel erg vies dan kun je hem binnenstebuiten mee laten wassen in de afwasmachine.

Ik wordt zo blij van zulke producten. Hoeveel plastic zakjes scheelt dit wel niet per jaar? Kinderen gaan (met de vakanties er al af) ongeveer 200 dagen per jaar naar school. Voor mijn dochter die meestal 2 boterhamzakjes meenam scheelt dit al 400 zakjes! 😮

Wil jij ook overstappen op herbruikbare boterhamzakjes? Ik kocht ze bij Greenjump en Leven zonder afval. Bij bol.com heb je ook een ruime keuze.

Hoe neem jij je brood mee naar school of naar je werk? In een broodbakje of een zakje?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.