Welke producten kun je makkelijk vervangen door een duurzaam alternatief

duurzaam alternatief

Heb jij besloten om bewuster en duurzamer te gaan leven, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Om je op weg te helpen deel ik graag met je welke producten ik de afgelopen jaren heb vervangen voor een duurzaam alternatief.

Duurzame alternatieven, klinkt moeilijk maar is dat zo?

Het is eigenlijk heel eenvoudig om producten die je dagelijks gebruikt te vervangen door iets wat langer meegaat en beter is voor het milieu. Hieronder deel ik mijn favorieten.

Drinkbekers

drinkbekers

Zo’n 8 jaar geleden kocht ik voor mijn dochters een Klean Kanteen beker om mee naar school te nemen. Een duurzaam alternatief voor de plastic beker. Die waren wel heel leuk met de prinsessenprintjes e.d. maar ze gingen niet lang mee. EĆ©n keer de tas op een verkeerde manier laten vallen en de beker is kapot of lekt. Dat de rvs bekers van Klean Kanteen ijzersterk zijn bewijst wel het feit dat onze jongste die van haar nog dagelijks gebruikt. Ook worden de Doppers, waar we inmiddels een voorraad van hebben staan wekelijks gebruikt voor bij het sporten of gewoon voor onderweg.

Broodtrommel

Samen met de drinkbekers kocht ik destijds ook een Klean Kanteen broodtrommeltje. Ook zo’n ijzersterk ding wat de hele basisschool periode gebruikt is. Omdat onze jongste nu naar het voortgezet onderwijs gaat werd de trommel te klein en is hij (met tegenzin) vervangen door een plastic variant. Dat was op dat moment de enige die we konden vinden waar alles goed inpaste en die nog enigszins betaalbaar was. Geen goede keus, want hij is nu al kapot. De rvs broodtrommels mogen dan een stuk duurder zijn, maar ze zijn bijna niet kapot te krijgen.

Herbruikbare boterhamzakjes

Door over te stappen op herbruikbare boterhamzakjes bespaar je heel wat plastic zakjes. Deze zakjes zijn echt ideaal als je maar een paar stukjes brood meeneemt en je geen ruimte in je tas hebt voor een broodtrommel. Je kunt ze makkelijk uitwassen en ze zien er ook nog eens leuk uit.

broodzakjes

Herbruikbare tasjes

Inmiddels heeft iedereen volgens mij wel een herbruikbaar tasje bij zich. Je krijgt ze niet meer standaard mee in de winkel dus het is ook wel noodzakelijk. Ik heb er in ieder geval altijd een paar in mijn tas zitten zodat ik nooit zonder zit.

Zelf schoonmaakproducten maken

Omdat er in de meeste gangbare schoonmaakproducten ingrediƫnten zitten die niet bepaald gezond zijn ben ik jaren geleden begonnen om dit zelf te maken. Eerst maakte ik mijn eigen wasmiddel, maar inmiddels ook vaatwasblokjes, luchtverfrisser en allesreiniger. Ook omdat ik het gewoon leuk vind om te doen. Ik kom er niet altijd aan toe dus ik koop ook nog gewoon in de winkel hoor. Wel koop ik dan wasmiddel in een kartonnen verpakking en bij vloeibaar wasmiddel kies ik voor een variant die gemaakt is van gerecycled materiaal.

Haarzeep (shampoo bar)

haarzeep

Sinds begin dit jaar ben ik overgestapt van flessen shampoo naar blokken zeep voor het wassen van mijn haar. Het is even wennen om je haar te wassen met haarzeep maar ik vind het nu veel fijner. Het scheelt niet alleen plastic verpakkingen maar het is ook een natuurlijk product zonder rare toevoegingen zoals SLS en propyleenglycol. Mijn favorieten zijn die van Helemaal Shea en Werfzeep.

Bamboe tandenborstels

Onze plastic tandenborstels heb ik zo langzamerhand vervangen voor bamboe tandenborstels. Het staat ook nog eens veel mooier in de badkamer dan al die gekleurde plastic borstels. De elektrische tandenborstel is wel van plastic maar hier heb ik nog geen alternatief voor kunnen vinden.

Herbruikbare rietjes

We gebruiken hier thuis niet vaak rietjes maar bij een smoothie of iets dergelijks zijn ze toch wel erg fijn om in huis te hebben. Lijkt lastig om daar een duurzaam alternatief voor te vinden, zou je denken, maar er is een oplossing! We gebruiken nu rvs rietjes en papieren rietjes. De rvs rietjes vinden wij fijner in gebruik. Je moet ze na gebruik wel goed schoonmaken met behulp van een borsteltje maar dat is zo gepiept.

Natuurlijke deodorant

Ik heb de afgelopen jaren meerdere natuurlijke deodorants getest en ik was niet over allemaal even tevreden. Mijn zelfgemaakte deodorant werkte nog het beste maar ik heb niet altijd zin om dat te maken. Nu heb ik sinds kort eindelijk een deodorant gevonden die in mijn ogen perfect is. De deo van Lekker in een potje heeft een lekkere geur, natuurlijke ingrediĆ«nten en is plasticvrij verpakt in een blikje. En hij werkt ook nog top! Op alle fronten šŸ‘.

natuurlijke deodorant

Herbruikbare groente- en fruitzakjes

Een duurzaam alternatief voor de plastic groente- en fruitzakjes zijn herbruikbare zakjes of netjes. Ik heb ze al jaren in huis maar ik vergeet ze toch best nog wel vaak mee te nemen naar de winkel. Op zich niet een heel groot probleem, want het meeste fruit kan ook wel los in de tas. En anders is een papieren zak ook nog een mogelijkheid. De plastic zakjes gebruik ik in ieder geval nooit meer.

Katoenen broodzak

duurzaam alternatief voor plastic tas: katoenen broodzak

Met een katoenen broodzak bespaar je op jaarbasis heel wat plastic broodzakken. Ik haal mijn brood altijd bij de bakker en dan is een katoenen broodzak geen probleem. Het is echter niet echt handig wanneer je je brood in de supermarkt haalt want dan is bijna alles al voorverpakt.

Wattenstaafjes en wattenschijfjes

Het overgrote deel van al het plastic afval dat werd gevonden op het strand zijn wattenstaafjes. Dit is een enorme plastic vervuiling en om die reden zijn ze in Italiƫ al verboden en straks ook in Nederland. Ik kon ze eerst alleen bij gezondheidswinkels kopen maar inmiddels zijn ze ook verkrijgbaar bij enkele supermarkten. Ook gebruik ik sinds kort wasbare wattenschijfjes, want ook daar gingen er per week behoorlijk wat doorheen.

Losse thee

Bij een duurzaam alternatief denk je misschien niet zo snel aan thee, maar losse thee is een stuk beter voor het milieu dan theezakjes. Je kunt hier behoorlijk wat afval mee besparen. Ik haal vaak losse thee op de markt. Je krijgt het dan in een papieren zakje, of je kunt het in je eigen verpakking meekrijgen. Ze hebben er heerlijke smaken en het is ook nog eens een stuk goedkoper.

Losse kruiden

De kruiden die ik normaalgesproken in de winkel kocht zaten allemaal in een plastic verpakking. Om die reden koop ik mijn kruiden nu altijd op de markt, bij dezelfde kraam waar ik ook de losse thee koop. Het scheelt niet alleen plastic, maar het is ook echt een stuk goedkoper. Ben je nieuwsgierig hoeveel goedkoper dit is? Lees dan even mijn artikel ‘Koop je kruiden in de supermarkt? Ik vertel je graag hoe je hier geld op kunt besparen‘.

kruiden

Waterbesparende douchekop

Dit jaar hebben we een waterbesparende douchekop aangeschaft. Het waterverbruik ligt zo’n 40% lager dan een normale douchekop dus daar besparen we met ons hele gezin behoorlijk wat water en energie mee.

LED lampen

Zo langzamerhand hebben we alle spaarlampen in huis vervangen door LED lampen.

Verpakkingsvrij boodschappen doen

plasticvrij boodschappen

Voorheen ging ik zelden naar de markt maar nu doe ik dat bijna wekelijks. In ons dorp is maar een kleine markt en daar kan ik maar beperkt spullen kopen. Daarom ga ik nu vaak op vrijdag naar Leeuwarden waar ik te kust en te keur voor alles terecht kan. Groente en fruit, kruiden, bonen en losse thee. Geen plastic verpakkingen (lukt niet altijd bij de groente) en ik kan groter inslaan voor vaak minder geld.

Welke stapjes heb jij gemaakt bij het vervangen van producten voor duurzame alternatieven?

Ook leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.