Een katoenen broodzak als alternatief voor plastic

Heb jij de katoenen broodzak al gespot? Het is een goed en duurzaam alternatief ter vervanging van de plastic broodzakken. Ik gebruik ze nu een paar maanden en het bevalt prima. We eten hier thuis niet heel veel brood, er gaan maar twee broden per week doorheen. Toch zijn dat opgeteld al 104 plastic broodzakken per jaar die anders waren weggegooid.

Waarom een katoenen broodzak

Hier in huis proberen we al een tijdje ons plastic afval te verminderen. Met de nadruk op proberen, want we zijn er nog lang niet. Ongemerkt komt er toch nog heel wat plastic ons huis binnen en vooral bij de wekelijkse boodschappen is het een behoorlijke uitdaging. Zo ook de plastic broodzakken. Nu zag ik daar in eerste instantie ook niet zo snel een oplossing voor totdat ik de katoenen broodzak ergens tegenkwam.

In eerste instantie voelde ik me wat opgelaten toen ik met mijn eigen broodzak aan kwam zetten bij de bakker. Ik had nog nooit eerder iemand gezien die ze gebruikte en toen ik het vroeg bleek dat inderdaad zo te zijn. Toch werd er gelukkig niet vreemd gereageerd en de verkoopster deed er verder niet moeilijk over. Dat viel weer mee. Al snapte de weekendhulp het laatst nog niet helemaal. Die wilde me een brood meegegeven die al in plastic zat, en dit wilde ze er af gaan halen om het in mijn katoenen broodzak te doen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling 😂.

Blijft je brood vers in een katoenen broodzak?

Brood blijft 1 à 2 dagen vers in een katoenen broodzak. Bewaar je het in de vriezer dan is dit normaal gesproken 2 tot 3 weken. Normaal gesproken zeg ik erbij, want in ons geval was dat niet zo. Het koste me wat zoekwerk om erachter te komen waarom dat was, maar blijkbaar heeft het ermee te maken dat wij een No frost vriezer hebben. Een No frost vriezer haalt het vocht uit de lucht waardoor je geen last meer hebt van ijsvorming. Ideaal vind ik zelf maar voor brood in een katoenen zak werkt dat dus niet. Het brood droogt ervan uit en dat wordt er niet smakelijker op.

Hoe voorkom je uitdroging van brood in een katoenen broodzak?

Er zijn meerdere manieren hoe je ervoor kunt zorgen dat het brood niet uitdroogt in een katoenen broodzak. Op internet lees ik dat sommigen bijenwasdoeken gebruiken om het brood in te wikkelen of er theedoeken overheen leggen. Dat lijkt me zelf niet heel handig maar ieder zijn ding.

Mijn oplossing is een paar oude plastic broodzakken. Als plastic zo goed helpt om het vers te houden, waarom dan niet die oude zakken gebruiken en over de katoenen broodzak heen doen? Dat bleek goed te werken. Geen gedoe met andere constructies, maar simpelweg een oude plastic broodzak die je steeds weer kunt hergebruiken. Ik haal nu elke keer brood in de katoenen broodzak en thuis doe ik er een oude plastic broodzak omheen. Sindsdien hebben we weer heerlijk vers brood. Hoe simpel kan het zijn?

Katoenen broodzak schoonmaken

Je kunt de katoenen broodzak zo nu en dan wassen, maar dit is echt niet nodig na elk gebruik. Wanneer het brood op is doe je de zak even binnenstebuiten, schud de kruimels er goed uit en klaar is kees.

Kun je een katoenen broodzak ook in de supermarkt gebruiken?

Ik heb gemerkt dat het best lastig is om je zelf meegebrachte broodzak te gebruiken in de supermarkt. Het meeste daar is al voorverpakt in plastic, dus dan heeft het niet zoveel nut meer. Voor de losse broodjes is het echter wel ideaal.

Waar zijn katoenen broodzakken te koop?

De milieuvriendelijke broodzakken zijn te koop bij de meeste bakkers, maar ook bij de Blokker en de meeste supermarkten kun je ze wel krijgen. Online zijn ze o.a te koop bij Greenjump en Kitchen Hugs.

Ook leuk om te lezen!

5 reacties op “Een katoenen broodzak als alternatief voor plastic”

 1. Anonien avatar
  Anonien

  Hoi,

  Ik ben mij aan het inlezen over broodzakken maken. Misschien een gekke vraag, maar zou een douchegordijn kunnen helpen om tussen het katoen te doen ? Douchegordijn kan gewassen worden, maar houdt toch vocht tegen ?

  1. Anonien avatar
   Anonien

   P.s ik wil de broodzakken zelf gaan maken haha 😉.

  2. Karin avatar

   Hey, wat een goed idee! Lijkt me dat dat zou moeten werken 👍 Laat je even weten hoe het bevalt? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar 😃

 2. Marieke avatar
  Marieke

  Hoi een vraagje, haal jij savonds voor dat je gaat slapen het brood voor de volgende dag uit de vriezer? En zo ja is het de volgende dag nog vers in de katoenen sap?

  1. Karin avatar

   Hoi Marieke, ik haal het aantal stukjes brood wat ik nodig heb zo’n 10 minuten van tevoren uit de vriezer. Het is heel snel ontdooit. Zo smaakt het altijd lekker vers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.